Παραμονή Πρωτοχρονιάς lockdown: Πολύ αυξημένη κίνηση για τις αγορές της τελευταίας στιγμής [vids & pics]

Μοιραστείτε το:

Μόνο σε περίοδο lockdown εν μέσω πανδημίας δεν παραπέμπουν οι εικόνες από τους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της χώρας, καθώς από το πρωί της παραμονής της πρωτοχρονιάς είναι πολύ αυξημένη η κίνηση. Αρκετοί είναι αυτοί που επέλεξαν τη σημερινή ημέρα, για να παραλάβουν τα click away ψώνια τους από κάποιο κατάστημα ενώ, όπως φαίνεται, αρκετοί είναι και αυτοί που επέλεξαν να κάνουν μια βόλτα στο στολισμένο κέντρο της Αθήνας.

Στην οδό Ερμού είναι έντονη και η παρουσία της αστυνομίας, με άνδρες και γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. να περιπολούν ανάμεσα στον κόσμο και να προχωράνε σε ελέγχους, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Οι πολίτες έσπευσαν για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής, λίγες ώρες πριν την αλλαγή του χρόνου. Τα απαραίτητα για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και τα δώρα για συγγενείς και φίλους, έχουν βγάλει αρκετό κόσμο στους κεντρικούς δρόμους με συνέπεια η κίνηση να είναι αυξημένη.

Από το πρωί της Πέμπτης, οι Αθηναίοι βγήκαν στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης, για να προλάβουν τις τελευταίες τους αγορές. Στο Μοναστηράκι, κίνηση καταγράφεται  έξω από καταστήματα στα οποία ο κόσμος έχει πάει να ψωνίσει με το click away. Κίνηση διαπιστώνεται και σε κρεοπωλεία, όπου ο κόσμος σχημάτισε ουρές όπως είχε γίνει και κατά την παραμονή των Χριστουγέννων αλλά και στη Βαρβάκειο αγορά.

Οι καταναλωτές ψωνίζουν μικρές ποσότητες λόγω του περιορισμένου αριθμού ατόμων που θα έχουν στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, αλλά και σήμερα το βράδυ. Αρκετοί είναι εκείνοι που προτίμησαν να πάνε και σε χαρτοπωλεία τα οποία άνοιξαν χωρίς το click away για να προμηθευτούν τα συγκεκριμένα είδη.

Ουρές και στη Θεσσαλονίκη

Για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής βγήκαν στην αγορά και οι Θεσσαλονικείς.  Ο βροχερός καιρός που επικρατούσε νωρίς το πρωί, ίσως ήταν η αιτία που στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση στα μαγαζιά. Σε πολλά είδη επιχειρήσεων παρατηρούνται ουρές και συνωστισμός, με τους καταναλωτές να επισκέπτονται κυρίως καταστήματα με τρόφιμα, προκειμένου να κάνουν ψώνια για το γιορτινό τραπέζι.

Έτσι λοιπόν, αρκετή είναι η κίνηση στην αγορά Καπάνι, αλλά και σε συνοικιακά κρεοπωλεία, σε σούπερ μάρκετ, σε ζαχαροπλαστεία, σε επιχειρήσεις εμπορίας ποτών, αλλά και σε εταιρείες με προϊόντα τεχνολογίας, ενδεχομένως από κόσμο που ήθελε να αγοράσει κάτι για δώρο.

Το ωράριο λειτουργίας για σούπερ μάρκετ και καταστήματα

Για όσους θέλουν να σπεύσουν για τα τελευταία ψώνια της χρονιάς, τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα με click away θα είναι ανοιχτά σχεδόν όλη τη μέρα. Συγκεκριμένα, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ θα είναι ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ την παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Από τις 8:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα θα είναι ανοιχτά τα κρεοπωλεία, ενώ τα καταστήματα που λειτουργούν με click away είναι ανοιχτά από τις 7:00 έως τις 21:00 για τα ψώνια της Πρωτοχρονιάς. Την 1η Ιανουαρίου 2021 σούπερ μάρκετ και καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Για την Κυριακή 3 Ιανουαρίου η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε προαιρετική λειτουργία των σούπερ μάρκετ. Το ίδιο ισχύει και για τα εμπορικά καταστήματα.

Τι ώρα σταματούν τα Μέσα Μεταφοράς

Λιγότερα θα είναι σήμερα τα δρομολόγια σε Μετρό, στον ΗΣΑΠ και στο Τραμ, ενώ αναμένεται να σταματήσουν νωρίτερα. Συγκεκριμένα, στις 22:20 θα ξεκινήσει το τελευταίο δρομολόγιο του ΗΣΑΠ, σήμερα παραμονή Πρωτοχρονιάς, από τον Πειραιά με προορισμό την Κηφισιά (γραμμή 1), ενώ από την Κηφισιά με προορισμό τον Πειραιά το τελευταίο δρομολόγιο θα είναι στις 22:20.

Στη γραμμή 2 του Μετρό το τελευταίο δρομολόγιο από Ανθούπολη προς Ελληνικό θα ξεκινήσει στις 22:43 και από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 22:38. Σχετικά με τα δρομολόγια της γραμμής 3 από Νίκαια προς Αεροδρόμιο θα είναι στις 22:01 και από Νίκαια προς Πλακεντία στις 22:41. Τα τελευταία δρομολόγια από Αεροδρόμιο προς Νίκαια θα είναι στις 22:02 και από Πλακεντία προς Νίκαια στις 22:42.

Τα τελευταία δρομολόγια του Τραμ έχουν ως εξής: Από Σύνταγμα προς Βούλα στις 21:58 και από Σύνταγμα μέχρι Άγιο Κοσμά στις 22:34. Από Βούλα προς Σύνταγμα στις 21:27 και από Βούλα προς Άγιο Αλέξανδρο στις 23:04.

Τέλος, την αναστολή δρομολογίων του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Αθήνας την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, αποφάσισε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λόγω της μείωσης της επιβατικής κίνησης. Θα ανασταλούν επίσης τοπικά δρομολόγια τρένων σε όλη την Ελλάδα.

Με… αστυνομικούς η αλλαγή χρονιάς

Στο επίκεντρο της κυβερνητικής τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών και κυβερνητικών στελεχών βρέθηκε η τήρηση των μέτρων ενόψει της Πρωτοχρονιάς . Σε αυτή συζητήθηκε το σχέδιο που θα εφαρμοστεί τις επόμενες ημέρες για την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας, το οποίο κινείται στο πρότυπο του σχεδίου που εφαρμόστηκε τα Χριστούγεννα, ειδικά για τις βραδινές ώρες της αλλαγής του χρόνου, διάστημα για το οποίο εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ήτοι, αυστηροί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε κάθε επίπεδο από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού μέσω του συγχρωτισμού, και, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «οι αστυνομικοί θα κάνουν αλλαγή του χρόνου στους δρόμους».

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τονίστηκε ότι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι με ποικίλες δικαιολογίες να έχουν φύγει για διακοπές σε διάφορους προορισμούς. Προς τούτο, αποφασίστηκε να επιδειχθεί ιδιαίτερη αυστηρότητα στους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και τήρηση δίχως παρεκκλίσεις όλων των πρωτοκόλλων και των περιοριστικών μέτρων καραντίνας.

Άρση ή παράταση των μέτρων; Τα ρεβεγιόν θα κρίνουν

Το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, άλλωστε, θα αποτελέσει σημαντικό crash test και θα δείξει αν θα υπάρξει μερική άρση ή παράταση των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ. Οι πολίτες καλούνται ήδη να γιορτάσουν με διαφορετικό τρόπο, με SMS για τις μετακινήσεις και μόλις 9 άτομα από δύο οικογένειες στο ρεβεγιόν, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. έχει θέσει σε εφαρμογή τον σχεδιασμό της για την τήρηση των μέτρων, που περιλαμβάνει σαρωτικούς ελέγχους με μπλόκα σε διόδια και εισόδους και εξόδους πόλεων, σε ΚΤΕΛ και κόμβους οδικών δικτύων.

Πιθανή είναι ακόμα και η διακοπή της κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες τόσο της Αθήνας όσο και άλλων μεγάλων πόλεων, προκειμένου να ελεγχθούν όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα που κινούνται.

Τον Φεβρουάριο η συζήτηση για άνοιγμα της εστίασης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου. Η πλειονότητα των επιστημών εμφανίζονται αρνητικοί στο άνοιγμα της εστίασης τουλάχιστον αμέσως μετά τις γιορτές και πριν προλάβουν να αποτυπωθούν σε επίπεδο κρουσμάτων οι πιθανές επιπτώσεις, οι οποίες θα φανούν 14 ημέρες μετά τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι λοιμωξιολόγοι θα εισηγηθούν δύο άτομα ανά τραπέζι. Ουσιαστικά, με αυτήν την τακτική είναι δεδομένο πως το άνοιγμα θα γίνει δειλά δειλά.

Το αίτημα για την εστίαση λόγω lockdown

Στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο εξετάζουν σενάρια για περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων της εστίασης ώστε να παραμείνουν εν λειτουργία και να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο έχει ήδη αποφασισθεί να διατηρηθεί τουλάχιστον έως τον Απρίλιο ο μειωμένος ΦΠΑ (13%) στην εστίαση, ακόμη κι αν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας καταστήσουν δυνατή των άρση όλων των περιορισμών και την κανονική λειτουργία των καταστημάτων (καφέ, εστιατορίων, κέντρων αναψυχής κλπ).

Ένα δεύτερο πιο τολμηρό σενάριο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης από το 13% στο 11%

Το εν λόγω θέμα θα επανεξετασθεί τον Απρίλιο υπό το φως των νέων δεδομένων που θα έχουν διαμορφωθεί και ενδέχεται να αποφασισθεί παράταση του μέτρου για ένα ακόμη εξάμηνο – ώστε να καλυφθεί η τουριστική περίοδος – ή μέχρι το τέλος του έτους.

Τα «χτυπήματα» στην εστίαση

Το λουκέτο στα καταστήματα εστίασης ήταν για τους επιχειρηματίες ακόμη ένα «χτύπημα» σε μία χρονιά που αφήνει βαθιές πληγές στον κλάδο, με το μέλλον να διαγράφεται ζοφερό καθώς αυτή τη στιγμή παραμένει άγνωστό πότε θα επαναλειτουργήσει.

Σύμφωνα άλλωστε και με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020 ανήλθε σε 1,58 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 31,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, όπου είχε ανέλθει σε 2,3 δισ. ευρώ.

Αποκαλυπτική, ωστόσο, είναι και η έρευνα που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με την Εταιρεία Ερευνών Oipion Poll καθώς κατέγραψε την απαισιοδοξία των επιχειρήσεων εστίασης με το 41,7% να εκφράζει φόβο για λουκέτο το επόμενο διάστημα, δηλώνοντας πως είναι πολύ ή αρκετά πιθανόν να κλείσει.

Παράλληλα οικονομική ζημιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας δηλώνει ότι έχει υποστεί το 98% των επιχειρήσεων του κλάδου.

Η πτώση στον τζίρο των επιχειρήσεων την περίοδο που ήταν ανοιχτές, έπειτα από ένα δύσκολο καλοκαίρι λόγω και της μείωσης του τουρισμού, έφτανε το 60% με το μεγαλύτερο πλήγμα να το δέχεται η αμιγής εστίαση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ