Προσφυγικό Χίος: Σύλληψη 42χρονου για την ρατσιστική ανάρτηση «Καταζητούνται ζωντανοί ή νεκροί»

Μοιραστείτε το:

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η αντιεισαγγελέας Χίου για ρατσιστική ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σε βάρος 42χρονου Χιώτη, ο οποίος το Σάββατο 8 Αυγούστου 2020, καλούσε σε δράση κατά των προσφύγων, αναφέροντας χαρακτηριστικά «ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ζωντανοί ή νεκροί». Σε βάρος του 42χρονου κινήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου, μετά από μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε την Κυριακή 9 Αυγούστου 2020 ο κ. Παναγιώτης Δημητράς, εκ μέρους του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, στην γενική αστυνομική διεύθυνση Βορείου Αιγαίου.

Από την υποδιεύθυνση ασφαλείας Χίου συνελήφθη το απόγευμα της Κυριακής, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ο 42χρονος και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία, με την κατηγορία της «διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων». Οδηγήθηκε στην εισαγγελία Χίου, όπου η αντιεισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για την αναφερόμενη ρατσιστική ανάρτηση, που καλούσε σε διάπραξη εγκλημάτων, προφανώς και για να διερευνηθούν τυχόν άλλες πέραν εκείνης της δικογραφίας παράνομες πράξεις.

ΒΙΑΛ: Νεκρός 19χρονος – Βρέθηκε κρεμασμένος

Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκε ένας περαστικός στην Χίο. Συγκεκριμένα, σε αγροτική περιοχή, σε απόσταση περίπου δυο χιλιομέτρων από τον καταυλισμό αιτούντων άσυλο στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο, βρέθηκε κρεμασμένος ένας νεαρός Ιρακινός. Το άψυχο σώμα του άτυχου άνδρα, ο οποίος ήταν μόλις 19 ετών βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη.

Τον νεαρό, που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία αυτοκτόνησε, εντόπισε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης 30 Ιουλίου περαστικός, ο οποίος και ειδοποίησε την Αστυνομία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ιατροδικαστική εξέταση που διατάχθηκε θα αποδείξει εάν όντως πρόκειται για αυτοκτονία.

Νοτίως του χωριού Χαλκειός Χίου, στην άλλη πλευρά του δρόμου προς τον Αγ. Γεώργιο Συκούση υπάρχει μεγάλο στρατόπεδο του ελληνικού στρατού. Ακόμη νοτιότερα, υπήρχε το εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ., που το 2016 μετατράπηκε σε γνωστό «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης» (ΚΥΤ) προσφύγων («hot spot»), το οποίο εγκαταστάθηκε εκεί με υποδομές για τη φιλοξενία αρχικώς 1.000 ατόμων. Στην επέκτασή του, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί άλλους 300 πρόσφυγες, αντέδρασαν στις αρχές του 2018 με μπλόκα κάτοικοι του χωριού.

Η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο ΚΥΤ είναι άθλια. Υπάρχουν συχνές εντάσεις μεταξύ των προσφύγων αλλά και με δυνάμεις της αστυνομίας.

Ο Παναγιώτης Κιμουρτζής, νέος διοικητής στο ΚΥΤ Χίου

Την Πέμπτη έγινε γνωστό πως ο υποστράτηγος εν αποστρατεία, Παναγιώτης Κιμουρτζής, ορίζεται με απόφαση του γενικού γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνου Λογοθέτη, νέος διοικητής στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Χίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Κιμουρτζής είναι μόνιμος κάτοικος Χίου. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και υπηρέτησε στον Στρατό Ξηράς επί 36 έτη από διάφορες διοικητικές και επιτελικές θέσεις. Μετά την αποφοίτηση του από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων απέκτησε τον τίτλο του Πτυχιούχου Επιτελούς Εθνικής Άμυνας από την Ανώτατη Σχολή Πολέμου.

Πέραν της σημαντικής εμπειρίας που έχει στα θέματα της Διοίκησης, της Οργάνωσης και του Επιτελικού σχεδιασμού, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο χειρίσθηκε στο πλαίσιο των επιτελικών του αρμοδιοτήτων επί έξι συνεχόμενα έτη στον Έβρο και στη συνέχεια στη Χίο, όπου οργάνωσε τμήματα τα οποία είχαν την αρμοδιότητα της σίτισης, της συντήρησης και της υγειονομικής κάλυψης της ΒΙΑΛ.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ