Ανασχηματισμός: Στην τελική ευθεία και στο βάθος ΔΕΘ

Μοιραστείτε το:

Η επανεμφάνιση της οικονομική κρίση, η πιθανή έξαρση του κορονοϊού και η κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, δεν αφήνουν άλλα περιθώρια αποφυγής κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Βεβαίως οι φήμες πάνε κι έρχονται πολύ καιρό αλλά είναι εμφανές ότι πρέπει να γίνει προκειμένου να ανανεωθεί το κυβερνητικό προφίλ. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι νέοι υπουργοί θα έχουν χρόνο ώστε να ενημερωθούν για το χαρτοφυλάκιό τους, και το νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχει το περιθώριο να προετοιμαστεί προτού αρχίσει η νέα πολιτική σεζόν τον Σεπτέμβριο από τη ΔΕΘ.

Ανασχηματισμός ναι, αλλά πότε;

Απαντώντας εµµέσως πλην σαφώς στην πρόσφατη αναζωπύρωση περί ανασχηµατισµού, κυβερνητικές πηγές παρατηρούσαν  το πρωί της Παρασκευής έλεγαν πως η Πρόεδρος της Δηµοκρατίας έχει ήδη αναχωρήσει για ολιγοήµερες διακοπές, υπονοώντας πως δεν θα πρέπει να αναµένονται οι προαναγγελθείσες εδώ και καιρό διορθωτικές κινήσεις. Το βέβαιο είναι ότι θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Οψόμεθα.

Στόχοι

Οι πληροφορίες που απορρέουν από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι στο επίπεδο των προσώπων, και δη των υπουργών, ο ανασχηματισμός θα είναι περιορισμένος.  Θα περιλαμβάνει διορθωτικές παρεμβάσεις που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός σε τομείς που αποδείχτηκε τους τελευταίους μήνες ότι πάσχουν. Από εκεί και πέρα θα δοθεί έμφαση στα οικονομικά σε συνάρτηση με τη δημιουργία μιας νέας δομής, η οποία θα έχει αποστολή να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ευρωπαϊκά κονδύλια στην κατεύθυνση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της οικονομίας, όπως περιγράφεται στο πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη.

Από την περιγραφή της η νέα δομή θα είναι ανάμεσα στο Οικονομικών και το Ανάπτυξης και από τη στιγμή που θα συνδέεται εκ των πραγμάτων με τη διανομή κονδυλίων θα χρειαστεί βέβαια ένας άνθρωπος της οικογένειας. Ακούγεται ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον μέχρι τώρα τυπικά προϊστάμενο υπουργό του Χρήστο Σταϊκούρα.

Το αν θα μετακινηθεί στον κύκλο των παραγωγικών υπουργείων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είναι απόφαση που συναρτάται και με τις αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο και την ενδεχόμενη αναβάθμιση της Αριστοτελίας Πελώνη σε θέση εκπροσώπου.

Το βέβαιο είναι ότι πέρα από τη δομή για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα δημιουργηθούν και άλλες, όπως π.χ. για τη «βιομηχανική στρατηγική», είτε με ξεχωριστά χαρτοφυλάκια είτε όχι. Πρόκειται για απόφαση του πρωθυπουργού να ενισχυθεί περαιτέρω το «επιτελικό κράτος» με τη διανομή αρμοδιοτήτων σε ανθρώπους από το πολυπληθές σχήμα που κινείται μεταξύ Μαξίμου και Μεγάρου Σταθάτου και δεν υπόκειται σε θεσμικό έλεγχο. Με τις καινούργιες δομές σε κάθε περίπτωση θα περιοριστεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στα σίγουρα συγκαταλέγεται και η αναβάθμιση μιας σειράς υφυπουργών που κατά τις εκτιμήσεις των αξιολογητών του «επιτελικού κράτους» τα πήγαν καλά την περίοδο της καραντίνας, ίσως καλύτερα και από τους προϊστάμενούς τους υπουργούς.

Θα αποχαιρετήσουν (;)

Πολύ πιθανές οι αλλαγές στα υπουργεία Εργασίας, Τουρισμού και Πολιτισμού. Παρότι ο κος Γιάννης Βρούτσης λέει ότι «δεν μετακινείται», η απόφαση φαίνεται να έχει ληφθεί όπως και για τον Χάρη Θεοχάρη που κατά γενική ομολογία δεν κατάφερε και πολλά στον τουρισμό. Το ίδιο ισχύει και για τη Λίνα Μενδώνη, παρότι οι εξωθεσμικοί υποστηρικτές της προσπαθούν να την κρατήσουν, όπως άλλωστε συμβαίνει και για τους προαναφερθέντες.

Απαιτήσεις Αντώνη Σαμαρά

Ενδιαφέρον έχει αν και σε ποιο βαθμό ο πρωθυπουργός θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Αντώνη Σαμαρά που θέλει να αυξήσει τη συμμετοχή της δικής του ομάδας στο κυβερνητικό σχήμα. Θα προτιμούσε μάλιστα να απομακρυνθούν υπουργοί που στο παρελθόν τού εναντιώθηκαν όπως ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας. Εκτιμάται πάντως ότι πέρα από τους υπάρχοντες ενδεχομένως ο Κυρ. Μητσοτάκης να παραχωρήσει μερικές θέσεις υφυπουργών, όχι όμως σε καίριας σημασίας τομείς.

Το ενδεχόμενο αξιοποίησης περισσότερων βουλευτών σχετίζεται επίσης με τις ισορροπίες στο κόμμα. Νεότεροι και παλαιότεροι βουλευτές δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα προτιμήθηκαν πολλοί εξωκοινοβουλευτικοί, τεχνοκράτες. Όπως λένε «τον πολιτικό αγώνα τον κάνουν οι βουλευτές, αυτοί φέρνουν τους σταυρούς και τα αποτελέσματα στις εκλογές». Ίσως λοιπόν η πρώτη σε σταυρούς στην Αθήνα, Όλγα Κεφαλογιάννη, να ανακάμψει.

Δεν τίθεται θέμα προσφυγής στις κάλπες

Αν και έχει γίνει πολύ συζήτηση  για προσφυγή στις εκλογές, ιδιαίτερα την περίοδο του lock down ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Εκτιμούμε λοιπόν ότι και δεν θα το κάνει. Σε κάτι τέτοιο θα τον υποχρέωνε μία μεγάλη πίεση των καταστάσεων κυρίως στην οικονομία με τα ελληνοτουρκικά. Αλλά προς ώρας δεν επιθυμεί να ρισκάρει την αυτοδυναμία του.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ