Κορoνοϊός: Οι νέοι επιστρέφουν από διακοπές και φέρνουν τον ιό

Μοιραστείτε το:

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν επιστήμονες και κυβέρνηση για τη διασπορά της Covid-19 από τους νέους που επιστρέφουν από τις διακοπές στα νησιά και μεταδίδουν τον ιό στα αστικά κέντρα, καλώντας τους να προσέχουν και να τηρούν πιστά τα μέτρα απόστασης, υγιεινής των χεριών και να χρησιμοποιούν μάσκα. Σε άκρως επικίνδυνο… μονοπάτι κινείται πλέον η επιδημία στην Ελλάδα, με ραγδαία αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων – 262 χθες.

Η μετάδοση του Sars-CoV-2 σε 33 ηλικιωμένους και τρεις εργαζομένους οίκου ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη από νεαρό εργαζόμενο που παραβρέθηκε σε χώρο έντονου συνωστισμού – συναυλία- είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της επίδρασης που έχουν οι νέοι στην εξάπλωση της επιδημίας. Κάτι που αποδεικνύεται και από τα στατιστικά στοιχεία. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχουν νοσήσει τον Αύγουστο έχει κατέβει στα 36 έτη, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. «Μείνε σε απόσταση και προστάτευσε τους αγαπημένους σου και τις ευπαθείς ομάδες από τον κορονοϊό», είναι το μήνυμα του υπουργείου Υγείας προς τον νεότερο ελληνικό πληθυσμό.

Πέρα από την αλυσίδα μετάδοσης που προκαλούν οι νεαρότεροι πολίτες που συνωστίζονται σε μπαρ, πάρτι και άλλους ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους έντονου συγχρωτισμού, υπάρχει κίνδυνος και για την υγεία των ίδιων. Οτι δεν είναι άτρωτοι διαμηνύουν σε όλους τους τόνους οι ειδικοί. Χθες, μία ειδικευόμενη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας γιατρός, μόλις 27 ετών, που νοσεί με Covid-19, χρειάστηκε να διασωληνωθεί.

H νεαρή γιατρός, που πάσχει από υποκείμενο νόσημα, σύμφωνα με το διοικητή του νοσοκομείου Δημήτρη Κατσικονούρη ήταν ανάμεσα στους γιατρούς που νόσησαν αμέσως μόλις επέστρεψαν στη Λάρισα από τις διακοπές τους στη Χαλκιδική. Η ειδικευόμενη γιατρός, κατά το διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος, ανάρρωνε κατ’ οίκον αλλά γρήγορα η υγεία της επιδεινώθηκε. Χθες το απόγευμα, πάντως, εμφάνιζε βελτίωση και οι γιατροί έκαναν λόγο για πιθανή αποσωλήνωσή της μέχρι το βράδυ.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ακόμη δύο γιατροί και ένας τραυματιοφορέας σε δύο νοσηλευτικά ιδρύματα της Λάρισας νόσησαν ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νοσούντων επαγγελματιών Υγείας σε έντεκα.

Στο Ασβεστοχώρι

Τουλάχιστον 36 κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για την Covid-19, Σωτήρη Τσιόδρα, που μετέβη χθες στη συγκεκριμένη δομή με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης ο κ. Τσιόδρας, 33 είναι τα κρούσματα σε ένοικους του γηροκομείου και τρία σε προσωπικό και η διασπορά έγινε από εργαζόμενο της μονάδας. Οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί, ενώ όλοι όσοι παρουσίασαν συμπτώματα μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, θα ληφθούν μέτρα στη μονάδα σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επτά ένοικοι του οίκου ευγηρίας νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι η διασπορά στο γηροκομείο ξεκίνησε από νεαρό άτομο του περιβάλλοντος του προσωπικού που είχε πάει σε συναυλία. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσιόδρας, αυτό το παράδειγμα δείχνει «πώς μπορεί ο ιός να περάσει από έναν χώρο που δεν υπάρχει κίνδυνος -νέους που διασκεδάζουν σ’ ένα νησί, σ’ έναν χώρο διακοπών- σ’ ένα γηροκομείο που είναι μια πολύ ευαίσθητη μονάδα με ανθρώπους ηλικιωμένους».

Έκρηξη των κρουσμάτων

Εκτινάχθηκε χθες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, φτάνοντας τα 262 σε ένα 24ωρο. Παράλληλα, δύο ασθενείς έχασαν τη μάχη για τη ζωή, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της Covid-19 στη χώρα μας να ανέρχεται μέχρι και χθες σε 216. Η ανοδική πορεία που ακολουθεί η πορεία του κορονοϊού εγείρει έντονη ανησυχία και κατά ορισμένους ειδικούς η Ελλάδα «πλέει» ήδη πάνω σε δεύτερο επιδημικό κύμα. Η θετική χθεσινή είδηση είναι ότι δεν αυξήθηκε περαιτέρω ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, που μέχρι χθες ανερχόταν σε 24 άτομα.

Ελεγχοι από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για κορονοϊό πραγματοποιήθηκαν χθες στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού. Ελήφθησαν δείγματα από 36 υπαλλήλους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, «με βάση τη στενή επαφή των υπαλλήλων με το επιβεβαιωμένο -από τη Δευτέρα 10 Αυγούστου- κρούσμα, στο βαθμό που αυτό μπορούσε να εκτιμηθεί», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Δείγματα λήφθηκαν επίσης και από άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Κλιμάκιο γιατρών και νοσηλευτών που στελεχώνουν τις Κινητές Ομάδες Επίσκεψης στο Σπίτι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής μετέβησαν στο νησί της Αίγινας προκειμένου να διενεργήσουν διαγνωστικά τεστ για την Covid-19 σε δομές του νησιού. Το κλιμάκιο ιατρών και νοσηλευτών αναμένεται να διενεργήσει ελέγχους στο προσωπικό καθώς και στους υπερήλικες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Αγιος Διονύσιος», καθώς και στο προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος και του Λιμενικού Σταθμού της Αίγινας, με λήψη ρινοφαρυγγικών δειγμάτων, τα οποία θα εξεταστούν στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Η επιλογή των δομών για την πραγματοποίηση των διαγνωστικών τεστ έγινε εξαιτίας της αυξημένης τουριστικής κίνησης στο νησί αλλά και στην εκτίμηση της επιδημιολογικής επικινδυνότητας των συγκεκριμένων δομών. Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν ανάλογες επισκέψεις ιατρών και νοσηλευτών και σε άλλα νησιά του Αργοσαρωνικού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Την ίδια στιγμή, διαγνωστικά τεστ που πραγματοποίησαν τα κλιμάκια του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής σε δομές της Σαλαμίνας προέκυψαν όλα αρνητικά.

Στο μεταξύ, επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έστειλε ο δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης, επισημαίνοντας ότι εκτός της διαχείρισης των ζητημάτων που αφορούν στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας επί των οποίων επιλαμβάνεται η Γεν. Γραμμ. Πολιτικής Προστασίας και ο ΕΟΔΥ, θα πρέπει επίσης 1) να ληφθεί κάθε αναγκαίο μέτρο οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων του νησιού, καθώς και του τοπικού δήμου, 2) να διασφαλισθεί η στελέχωση και ορθή λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερικού Ιατρείου Πόρου, 3) να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα αναφορικά με τον επανακαθορισμό του ρόλου της Αστυνομίας στο νησί, ειδικά σε ό,τι αφορά τα θέματα λειτουργίας της αγοράς, τα κυκλοφοριακά θέματα και τη λελογισμένη εφαρμογή των νόμων.

Οι αριθμοί

• 262 νέα κρούσματα
• 6.177 ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων
• 2 επιπλέον θάνατοι
• 216 θάνατοι συνολικά μέχρι χθες
• 24 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
• 132 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

εφημερίδα Ε.Τ.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ