Η αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο για τα έργα ύδρευσης…και το πάθος!

Ενημέρωση για την έγκριση χρηματοδότησης και έγκριση της πράξης αναβάθμισης των Υποδομών πόσιμου ύδατος του δήμου Λευκάδας με το ποσό των 645.000 ευρώ έκανε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Λευκάδας Κωνσταντίνος Δρακονταειδής.

“Πρόκειται για πρόταση που είχε υποβάλει ο Δήμος Λευκάδας και εντάχθηκε και αφορά δύο βασικά έργα, την κατασκευή καινούργιο αγωγού Λευκάδας- Τσουκαλάδων, καθώς και την κατασκευή αντλιοστασίου και καταθλιπτικού αγωγού για μεταφορά νερού από τα Αηδονάκι.”

Πρόκειται για μία σοβαρή εξέλιξη, ανέφερε ο δήμαρχος Λευκάδας καθώς όλοι γνωρίζουμε το πρόβλημα των Τσουκαλάδων, να προσθέσω όμως ότι το ζήτημα με το Αηδονάκι ήταν πολύ σημαντικό γιατί είχαμε νερό και δεν μπορούσαμε να το φέρουμε, καθώς δεν υπήρχαν οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις.

“Θυμίζω ότι όταν είχαμε επιλέξει πριν περίπου δύο χρόνια την κατασκευή του δρόμου ώστε να τσιμεντοστρωθεί για να κατέβεις στο Αηδονάκι, ένα έργο κόστους 100.000 ευρώ, είχε φανεί λίγο περίεργο σε κάποιους.

Τελικά με βάση το σχεδιασμό που είχαμε γιατί χωρίς την ύπαρξη του δρόμου δεν μπορεί να ανέβει κανένα νερό προς τα επάνω, θεωρώ ότι είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τις δύο περιοχές τόσο των Τσουκαλάδων όσο και του Περιγιαλίου.”

Στην τοποθέτησή του ο Κώστας Γληγόρης ανέφερε ότι χαιρόμαστε για το ποσό των 645.000 ευρώ και για τα έργα της ύδρευσης που εντάχθηκαν, το θέμα όμως είναι ότι στην πρόσκληση που άνοιξε τότε, η Ζάκυνθος πήρε δύο 2.770.000 ευρώ, η Κέρκυρα πήρε 1.150.000 ευρώ, το Μεγανήσι πήρε 2.000.000 ευρώ, οι Παξοί 900.000 ευρώ και εμείς 645.000.

Και σε αυτή την περίπτωση είμαστε ο φτωχός συγγενής, καθώς ο λόγος που δεν έχουμε πάρει παραπάνω χρήματα, είναι ότι δεν υπάρχουν μελέτες και κανένας προγραμματισμός.

Σχετικά με την τσιμεντόστρωση που προηγήθηκε,ανέφερε ότι  έγινε από χρηματοδότηση των έργων του σεισμού.

“Για πρώτη φορά ακούστηκε ότι προηγείται τσιμεντόστρωση ενός δρόμου πριν τη δημιουργία αγωγού και αυτό το κάναμε ανάποδα.”

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του αντιδημάρχου κ. Φίλιππα, ο οποίος τον ρώτησε αν έχει πάει ποτέ στο Αηδονάκι.

“Εμείς από τα χρήματα του σεισμού προτιμήσαμε να φτιάξουμε δρόμο στο Αηδονάκι τι γίνεται όμως με το 4ο Δημοτικό;

Μάλιστα μιλάμε για πόσο 645 χιλιάδων ευρώ όταν δεν έχουμε εισπράξει και πραγματικά χαίρομαι όταν δεν έχουμε εισπράξει τρία εκατομμύρια ευρώ ανείσπρακτων οφειλών τα τελευταία 4 χρόνια.”

 

Με αφορμή την ερώτηση του Κώστα Γληγόρη ο δήμαρχος έκανε λόγο για fake news, , ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο να κάνει προσθέσεις τα νούμερα που θα αναφέρει.

“Πριν λίγο σε αυτή την αίθουσα ειπώθηκε ότι Λευκάδα πήρε 645 χιλιάδες ευρώ, και τα υπόλοιπα νησιά συγκεκριμένα ποσά, με την Λευκάδα να είναι ο φτωχός συγγενής.

Κάντε τώρα την πρόσθεση των παρακάτω έργων:

Αντικατάσταση αγωγού Καλάμου-Καστού με χρηματοδότηση περίπου 350 χιλιάδων ευρώ.

Αντικατάσταση αγωγών από την περιοχή του Αγίου Μηνά μέχρι την Απόλπαινα, καθώς και αντικατάσταση αγωγών τμημάτων της περιοχής από το πνευματικό κέντρο, ποσού 450 χιλιάδων ευρώ.

Πριν από περίπου ένα μήνα ενημέρωσα το δημοτικό συμβούλιο ότι εγκρίθηκαν έργα ύδρευσης ύψους 1.892.000 ευρώ καθώς και 645.000 που εγκρίθηκαν πριν 10 μέρες.

Με την πρόσθεση αυτή και χωρίς τον υπολογισμό του ΦΠΑ το ποσό αγγίζει τα 3.000.000 ευρώ.

Επομένως αυτά είναι τα fake news που σας λέω, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη ερώτηση συνιστά παραμύθια της Χαλιμάς.”

Κάποια στιγμή ακούγεται ο κύριος ο Γληγόρης όποιος ενώ έχει βγει εκτός αιθούσης άκουγε την τοποθέτηση του δημάρχου από την ραδιοφωνική μετάδοση να λέει: ” νομίζετε ότι δεν ακούω; Ακούω και γελάω”

Αυτά τα ποσά που είπα  είναι έργα που εγκρίθηκαν από προγράμματα και αφορούν αυστηρά την ύδρευση, ανέφερε ο δήμαρχος Λευκάδας.

“Ξέρετε το πάθος είναι πολύ μεγάλο πράγμα, το να έχεις πάθος για να κάνεις τη ζωή σου πράγματα είναι πολύ μεγάλο πράγμα, το πάθος όμως δεν πρέπει να σε πνίγει, ότι και αν είναι αυτό και το ερωτικό πρέπει να το έχεις υπό έλεγχο.”

Η αναφορά αυτή του δημάρχου προκάλεσε τα γέλια δημοτικών συμβούλων και από την αίθουσα ακούστηκε :” τώρα Δήμαρχε μας τα χαλάς”

“Το πάθος δεν πρέπει να μας πνίγει, γιατί στην προσπάθειά μας αυτή προσπαθούμε να κάνουμε το μαύρο άσπρο.”

Μάλιστα κλείνοντας την τοποθέτησή του ο δήμαρχος είπε ότι τον πολίτη της Λευκάδας δεν τον ενδιαφέρει η πηγή χρηματοδότησης ενός έργου αλλά αν θα γίνει.

Είμαι βέβαιος ότι αν ρωτήσετε 100 ανθρώπους οι 101 θα σας πουν το έργο να γίνει και δεν τους αφορά αν είναι από ευρωπαϊκά προγράμματα η το πρόγραμμα “φιλόδημος 1”που είναι μέσα από τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής τράπεζας, η το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων.

About Παναγιώτης Κουνιάκης 4428 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*