Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η νότια Ρόδος – Μεγάλες αναζωπυρώσεις και στα τρία μέτωπα της πυρκαγιάς

[taxopress_postterms id="1"]
Μοιραστείτε το:

Παραδομένη στις φλόγες συνεχίζει να είναι η Ρόδος για έκτη ημέρα με την πυρκαγιά να συνεχίζει να καίει σε τρία μέτωπα. Συγκεκριμένα, το πύρινο μέτωπο εκτείνεται ανεξέλγκτο σε τρία σημεία και συγκεκριμένα σε Ασκληπιείο, Λάερμα και στον Απόλλωνα προς Στεφάνια με τη μεγαλύτερη ανησυχία να προκαλεί το μέτωπο που βρίσκεται στο κεντρικό και βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Η νύχτα αναμένεται να είναι είναι ιδιαίτερα δύσκολη. 

Λίγο πριν τις 20:00 μια νέα μεγάλη αναζωπύρωση πραγματοποιήθηκε στο χωριό Μαλώνας με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών. Οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από το χωριό λόγω του πυκνού καπνού καθώς επίσης και από τα διπλανά χωριά, Μάσαρη και Κάλαθο.

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις πραγματοποιούν από το πρωί ρίψεις σε όλα τα ενεργά μέτωπα ενώ σημαντική είναι και η συνδρομή των εθελοντών.

Σπίτια, καταστήματα, ξενοδοχεία, ζώα αλλά και χιλιάδες εκτάσεις γης έχουν γίνει στάχτη ενώ πάνω από 19.000 κάτοικοι και τουρίστες μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερες περιοχές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς σε ασφαλή σημεία κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.

Ρόδος

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του εκπροσώπου τύπου της πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιού επιχειρούν 10 αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 συντονιστικά. Αναφορικά με τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στα μέτωπα 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 49 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα καθώς και εκατοντάδες εθελοντών που συνδράμουν τις προσπάθειες των πυροσβεστών. Σημαντική είναι η βοήθεια των διεθνών αποστολών στο πεδίο αυτή τη στιγμή υπό τις οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος. Επιχειρούν 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα και από αέρος 2 γαλλικά αεροσκάφη, 2 τουρκικά και 1 κροατικό.

Ροδος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η νότια Ρόδος

Λόγω της μεγάλη πυρκαγιάς που μαίνεται για έκτη συνεχόμενη ημέρα, η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Στην σχετική απόφαση που εκδόθηκε σήμερα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: 

Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.”

Ρόδος

Ακυρώσεις πτήσεων προς Ρόδο

Η Jet2 ακύρωσε όλες τις πτήσεις και τα ταξιδιωτικά πακέτα που αναμένονταν να αναχωρήσουν στη Ρόδο έως και την 30ή Ιουλίου, ανακοίνωσε η εταιρεία, σε νεότερη ανακοίνωσή της.

«Λόγω αυτών των έκτακτων συνθηκών, ακυρώσαμε έως και την Κυριακή 30 Ιουλίου όλες τις πτήσεις και τα πακέτο που πρόκειται να αναχωρήσουν για τη Ρόδο», ανέφερε η ανακοίνωση στο Twitter.

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το σωστό για όλους».

Παράλληλα, η EasyJet ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις της προς τη Ρόδο εξακολουθούν να πραγματοποιούνται- αλλά η εταιρεία ακύρωσε όλα τα πακέτα διακοπών στο ελληνικό νησί μέχρι την Τετάρτη, σύμφωνα με το BBC. Ενώ οι πτήσεις συνεχίζονται κανονικά, η EasyJet ανέφερε ότι όποιος έχει κάνει κράτηση για να ταξιδέψει πριν από τις 29 Ιουλίου μπορεί να αλλάξει δωρεάν την πτήση του σε άλλη ημερομηνία ή να ζητήσει voucher.

Αντίθετα, η Ryanair ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις της από και προς την Ρόδο λειτουργούν κανονικά παρά τις πυρκαγιές που μαίνονται στο νησί. Κανονικά τις πτήσεις της συνεχίζει και η British Airways.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία συμβουλεύει τους Βρετανούς που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στη Ρόδο να επικοινωνήσουν με τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και τα ξενοδοχεία τους πριν αναχωρήσουν για το ελληνικό νησί. Σε νεότερη οδηγία που εκδόθηκε σήμερα το βρετανικό ΥΠΕΞ προέτρεψε επίσης τους Βρετανούς τουρίστες να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να καλούν στο 112 εάν υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

Παραμένουν σε κλειστά γήπεδα και γυμανστήρια οι τουρίστες

Την ίδια ώρα, παραμένουν οι τουρίστες σε κλειστά γυμναστήρια και γήπεδα. Στο κλειστό γήπεδο της Ιαλυσού οι τουρίστες με το κύμα αλληλεγγύης να είναι μεγάλο. Παράλληλα οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού είναι ανοιχτοί να φιλοξενήσουν ακόμα και στα σπίτια τους,τους τουρίστες.

Γηπεδο

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr

Σχετικά άρθρα: