Λιθουανία και Πολωνία υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Μοιραστείτε το:

Οι πρόεδροι της Λιθουανίας και της Πολωνίας επισκέπτονται σήμερα το Κίεβο για να συναντηθούν με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενόψει των συνόδων κορυφής αυτών των δύο οργανισμών.

Οι πρόεδροι των δύο χωρών είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν την τακτική σύνοδο κορυφής τους αύριο, Πέμπτη, και μεθαύριο, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, ενώ το ΝΑΤΟ διεξάγει σε δύο εβδομάδες την ετήσια σύνοδό του στο Βίλνιους.

Ο Ζελένσκι ασκεί πίεση ώστε η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ να περιλάβει «πολιτική πρόσκληση» για την ένταξη της Ουκρανίας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

Όπως αναφέρθηκε σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Λιθουανού προέδρου Γκιτάνας Ναουσέντα, οι πρόεδροι θα συζητήσουν «την ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ», τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και την ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Από το γραφείο του πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα ανακοινώθηκε: «Οι συνομιλίες με τον πρόεδρο Ζελένσκι αφορούν … την τρέχουσα κατάσταση στο μέτωπο, περιλαμβανομένης της απειλής μιας ρωσικής επίθεσης πίσω από το Σταθμό Πυρηνικής Ενέργειας της Ζαπορίζια».

«Θα συζητηθούν επίσης οι προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο».

Τα μέλη του ΝΑΤΟ πλησιάζουν σε συμφωνία για την ενίσχυση των σχέσεων με την Ουκρανία κατά τη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους, όμως δεν έχουν ακόμη επιλύσει τις διαφορές τους για το πώς να ανταποκριθούν στην επιθυμία της Ουκρανίας για ένταξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ