Κατάθεση σοκ στο Διεθνές Δικαστήριο: Ο Λουκασένκο ενέκρινε βίαιες μεταφορές παιδιών από την Ουκρανία

Μοιραστείτε το:

Υλικό που φέρεται να περιγράφει λεπτομερώς τη συμμετοχή του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο στη βίαιη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Λευκορωσία, λέει ότι παρείχε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Λευκορώσος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης, όπως μεταδίδει το Associated Press. To Μινσκ διαψεύδει τις κατηγορίες.

Ο Λουκασένκο υπήρξε ο στενότερος σύμμαχος της Μόσχας, επιτρέποντας στο Κρεμλίνο να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας για να στείλει στρατεύματα και όπλα στην Ουκρανία, καλωσορίζοντας τη συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Λευκορωσία και την ανάπτυξη ορισμένων τακτικών πυρηνικών όπλων της Ρωσίας εκεί.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας συμφώνησε επίσης σε ένα σχέδιο «ενωσιακού κράτους» που οδήγησε τη Μόσχα και το Μινσκ να συσφίξουν τους οικονομικούς, πολιτικούς και αμυντικούς δεσμούς τους, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει σε πλήρη συγχώνευση.

Ο Πάβελ Λάτουσκα, πρώην υπουργός Πολιτισμού της Λευκορωσίας, δήλωσε την Τρίτη ότι τα υλικά που παρέδωσε στο ΔΠΔ δείχνουν ότι περισσότερα από 2.100 παιδιά της Ουκρανίας, από τουλάχιστον 15 ουκρανικές πόλεις κατεχόμενες από τη Ρωσία, μεταφέρθηκαν βίαια στη Λευκορωσία με την έγκριση του Λουκασένκο.

Ο Λάτουσκα εξέφρασε την ελπίδα ότι τα υλικά θα οδηγήσουν στην έκδοση εντάλματος από το ΔΠΔ και τη σύλληψη του Λουκασένκο, όπως συνέβη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η εισαγγελία του δικαστηρίου την Τετάρτη δεν επιβεβαίωσε αμέσως την παραλαβή των υλικών που περιγράφει ο Λάτουσκα.

Τον Μάρτιο, το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα τόσο για τον Πούτιν όσο και για την επίτροπό του για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα. Οι δικαστές στη Χάγη είπαν ότι βρήκαν «εύλογους λόγους να πιστεύουν» ότι οι δύο ήταν υπεύθυνοι για τα εγκλήματα πολέμου της παράνομης απέλασης παιδιών και της παράνομης μεταφοράς παιδιών από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσία. Η Μόσχα απέρριψε με οργή την κίνηση.

«Τα παιδιά της Ουκρανίας, που ήταν υπό την κηδεμονία του ουκρανικού κράτους, συμπεριλαμβανομένων ορφανών, παιδιών με αναπηρίες και εκείνων των οποίων αφαιρέθηκαν τα γονικά δικαιώματα από τους γονείς, μεταφέρθηκαν παράνομα στην επικράτεια της Λευκορωσίας», δήλωσε ο Λατούσκα στο Associated Press.

«Τα υλικά που παραδόθηκαν στους εισαγγελείς αποδεικνύουν ότι ο Λουκασένκο υπέγραψε προσωπικά τα έγγραφα υπό την αιγίδα του λεγόμενου «ενωσιακού κράτους» της Ρωσίας και της Λευκορωσίας που παρείχαν τη βάση για την οργάνωση και τη χρηματοδότηση της μεταφοράς παιδιών από την Ουκρανία στη Λευκορωσία», πρόσθεσε. 

Σε μια διαδικτυακή δήλωση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, η Εθνική Ομάδα Διαχείρισης κατά του Λουκασένκο του Λατούσκα ισχυρίζεται ότι έχει συγκεντρώσει στοιχεία ότι τα παιδιά της Ουκρανίας τοποθετήθηκαν σε πέντε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις και θέρετρα υγείας της Λευκορωσίας.
 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ