Το Παρίσι χαιρετίζει την «ειρηνευτική προσπάθεια» της αφρικανικής αποστολής για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Μοιραστείτε το:

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά χαιρέτισε σήμερα στην Πρετόρια την “ευπρόσδεκτη” αφρικανική ειρηνευτική αποστολή στη Ρωσία και την Ουκρανία, παρά τα ανάμικτα αποτελέσματα κατά την επιστροφή των Αφρικανών ηγετών στη μαύρη ήπειρο.

Μια αντιπροσωπεία που αποτελείτο από αρκετούς αρχηγούς αφρικανικών χωρών, ανάμεσά τους οι Σιρίλ Ραμαφόζα (Νότια Αφρική), Μάκι Σαλ (Σενεγάλη), Χακάιντε Χισελέμα (Ζάμπια) και Αζαλί Ασουμανί (Κομόρες και πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης), καθώς και εκπρόσωποι του Κονγκό, της Ουγκάντας και της Αιγύπτου, μετέβη στα τέλη της περασμένης εβδομάδας σε Κίεβο και Αγία Πετρούπολη.

Οι Αφρικανοί ηγέτες είχαν συναντήσεις με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, καταθέτοντας ένα σχέδιο 10 σημείων για τον τερματισμό “του πολέμου”. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν κυρίως την “αποκλιμάκωση και από τις δύο πλευρές”, την άρση των εμποδίων στις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και την “απελευθέρωση των αιχμαλώτων πολέμου”.

Ο Ουκρανός πρόεδρος απέρριψε την πρόταση διαμεσολάβησης, αναφέροντας ότι “το να επιτραπεί μια διαπραγμάτευση με τη Ρωσία τώρα, όταν οι κατοχικές δυνάμεις είναι στη γη μας, σημαίνει ότι παγώνει ο πόλεμος”. Το Κρεμλίνο έκρινε από την πλευρά του ότι το σχέδιο που παρουσίασε η αφρικανική διπλωματία είναι “πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί”.

“Κάθε ειρηνευτική προσπάθεια είναι θετική αν στοχεύει στην αποκατάσταση των αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, με αυτόν τον στόχο της δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης”, δήλωσε ωστόσο η Κολονά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πρετόρια, παρακάμπτοντας τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την εγγύτητα της Νότιας Αφρικής και της Ρωσίας.

Η Πρετόρια αρνείται να καταδικάσει τη Μόσχα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι υιοθετεί ουδέτερη θέση και ότι θέλει να ευνοήσει τον διάλογο, κάτι που δυσαρεστεί αρκετούς εταίρους στη διεθνή σκηνή.

Η Νοτιοαφρικανή υπουργός Εξωτερικών Ναλέντι Πάντορ διέψευσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου φήμες, σύμφωνα με τις οποίες το αφρικανικό ειρηνευτικό σχέδιο περιλαμβάνει την πρόταση να ακυρωθούν οι διώξεις κατά του Πούτιν: “Δεν τίθεται θέμα”, δήλωσε.

Σε βάρος του Πούτιν έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για το έγκλημα πολέμου του “εκτοπισμού” παιδιών από την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας.

Αυτό το ένταλμα σύλληψης ενοχλεί την Πρετόρια, η οποία θα έπρεπε να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο αν πατήσει το πόδι του στο έδαφός της Νότιας Αφρικής, όπως προβλέπεται κατά τη σύνοδο κορυφής των BRICS που θα φιλοξενήσει τον Αύγουστο.

Η Αφρική πλήττεται σκληρά από την αύξηση των τιμών των τροφίμων και τις συνέπειες στο παγκόσμιο εμπόριο από τη ρωσική επίθεση.

Η Κολονά υπέγραψε επίσης κατά την επίσκεψή της μια συμφωνία “διμερούς συνεργασίας για τη διαφθορά” με τη Νότια Αφρική. Η συμφωνία στοχεύει να εκπαιδεύσει στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο ειδικές μονάδες κατά της διαφθοράς των χωρών της νότιας Αφρικής, σε μια περιφερειακή σχολή που αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2024. Η Γαλλία έχει ήδη εκπαιδεύσει 22 Νοτιοαφρικανούς ειδικούς στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ