Απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία φέρεται να διέρρευσαν στα social media – Πώς αντιδρούν Κίεβο και Μόσχα

Μοιραστείτε το:

Το Πεντάγωνο ερευνά φωτογραφίες εγγράφων με υποτιθέμενες διαβαθμισμένες στρατιωτικές πληροφορίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία που φαίνεται ότι διέρρευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε στο CNN αξιωματούχος του Πενταγώνου. 

Το CNN εξέτασε ορισμένες από τα στιγμιότυπα που κυκλοφορούν στο Twitter και στο Telegram, αλλά δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει εάν είναι αυθεντικά.
Η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σίνγκχ, δεν σχολίασε την αυθεντικότητα των εγγράφων, αλλά ανέφερε σε δήλωση ότι το υπουργείο Άμυνας «είναι ενήμερο (…) και εξετάζει το θέμα». 

Κίεβο: «Μπλόφα, στάχτη στα μάτια»

Ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, δήλωσε στο κανάλι του στο Telegram ότι πιστεύει ότι οι Ρώσοι βρίσκονται πίσω από την υποτιθέμενη διαρροή. Ο Ποντολιάκ δήλωσε ότι τα έγγραφα που διαδόθηκαν δεν είναι αυθεντικά, «δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά σχέδια της Ουκρανίας» και βασίζονται σε «μεγάλο όγκο φανταστικών πληροφοριών» παρατήρησε. 

Η εμφάνιση των εγγράφων, είτε είναι γνήσια είτε όχι, έχει εντείνει το ενδιαφέρον για  το πότε θα ξεκινήσει η προγραμματισμένη αντεπίθεση της Ουκρανίας και τι γνωρίζει, αν μη τι άλλο, η κάθε πλευρά για τις προετοιμασίες της άλλης για αυτήν. 

Οι New York Times, που αποκάλυψαν για πρώτη φορά την έρευνα του Πενταγώνου για τις διαρροές, ανέφεραν ότι ορισμένα από τα στιγμιότυπα των εγγράφων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο περιγράφουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για τη Ρωσία, όπως το πόσο γρήγορα οι Ουκρανοί ξοδεύουν τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται σε πυραυλικά συστήματα που παρέχονται από τις ΗΠΑ. 

Ο Ποντολιάκ χαρακτήρισε πάντως τα έγγραφα ως «μπλόφα, στάχτη στα μάτια», και είπε ότι «αν η Ρωσία όντως λάμβανε πραγματικά στοιχεία για τις (ουκρανικές) στρατιωτικές προετοιμασίες, δύσκολα θα τα δημοσιοποιούσε». 

«Η Ρωσία αναζητά οποιονδήποτε τρόπο για να  αναλάβει ‘’την πρωτοβουλία στην ενημέρωση’’ επιχειρώντας να επηρεάσει τα σχέδια για την αντεπίθεση της Ουκρανίας», υποστήριξε.

«Αλλά αυτά είναι απλώς τυπικά στοιχεία του επιχειρησιακού παιχνιδιού της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών και τίποτα περισσότερο. Δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά σχέδια της Ουκρανίας» επέμεινε ο Ουκρανός αξιωματούχος. 

Ο Ποντολιάκ επισήμανε δε ότι τα ρωσικά στρατεύματα «θα εξοικειωθούν» με τα πραγματικά σχέδια της Ουκρανίας (για αντεπίθεση) «πολύ σύντομα». 

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Ερωτηθείς από την πλευρά του για τις διαρροές στο Twitter και το Telegram, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στο CNN ότι «δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία για την άμεση ή έμμεση εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας». «Αυτό το επίπεδο συμμετοχής ενισχύεται, ενισχύεται σταδιακά», παρατήρησε. «Παρακολουθούμε αυτή τη διαδικασία. Λοιπόν, φυσικά, κάνει την όλη ιστορία πιο περίπλοκη, αλλά δεν μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα της ‘’ειδικής επιχείρησης’’» σχολίασε ο Πεσκόφ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ