Μπόρις Τζόνσον Αρχαία Ελληνικά: Η Αντιγόνη του Σοφοκλή και η κλιματική κρίση

Μοιραστείτε το:

Μπόρις Τζόνσον Αρχαία Ελληνικά: Η 26η διάσκεψη των συμβαλλομένων μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26), που θα αρχίσει στα τέλη του Οκτωβρίου στη Γλασκόβη, θα αποτελέσει «καμπή για την ανθρωπότητα», προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, καλώντας τον κόσμο να δείξει «ωριμότητα» και «σοφία».

«Είναι καιρός η ανθρωπότητα να ενηλικιωθεί», υπογράμμισε ο κ. Τζόνσον από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, εκφωνώντας μια ασυνήθιστα παθιασμένη ομιλία εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στην κλιματική κρίση. «Είναι καιρός να ακούσουμε τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων», τόνισε.

Προειδοποίησε και πάλι πως «ο όμορφος πλανήτης» της ανθρωπότητας κινδυνεύει να γίνει «ακατάλληλος για να ζούμε», όχι μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και «για πολλά άλλα είδη», αν δεν αναληφθεί δράση για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Μπόρις Τζόνσον Αρχαία Ελληνικά: «Στη μάχη» και η Αντιγόνη του Σοφοκλή

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Βρετανός πρωθυπουργός κατέφυγε στην αρχαία ελληνική γραμματεία.

«Ο Σοφοκλής αναφέρεται συχνά, τουλάχιστον από μένα, και έλεγε ότι υπάρχουν πολλά τρομακτικά πράγματα στον κόσμο, αλλά κανένα δεν είναι πιο τρομακτικό από το ανθρώπινο είδος. Και είναι σίγουρα αλήθεια ότι ο Σοφοκλής είχε δίκιο με αυτήν την έννοια, ότι το είδος μας είναι μοναδικά ικανό για τη δική μας καταστροφή και την καταστροφή των πάντων γύρω μας. Αλλά αν κοιτάξετε τα λόγια αυτά στα αρχαία ελληνικά, αυτό που πραγματικά είπε ο Σοφοκλής ήταν ότι «πολλὰ τὰ δεινὰκοὐδὲν ἀνθρώπου δεινότερον πέλει» (σ.σ.: από την «Αντιγόνη»). Αυτό που πραγματικά είπε ο Σοφοκλής είναι ότι οι άνθρωποι είναι αξιοθαύμαστοι. Είμαστε και τα δύο: τρομακτικοί αλλά και αξιοθαύμαστοι», είπε ο Τζόνσον, θέλοντας να καλέσει τον κόσμο να κινητοποιηθεί για το περιβάλλον.

Χιούμορ με Κέρμιτ

Ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε όλες τις χώρες να «πάνε πιο μακριά» και «πιο γρήγορα» ως προς τη μείωση των εκπομπών. Έβαλε μια δόση χιούμορ στην ομιλία αντικρούοντας τον… Κέρμιτ τον βάτραχο του Μάπετ Σόου, που είχε πει ότι «δεν είναι εύκολο να είσαι πράσινος», διαβεβαιώνοντας πως απεναντίας, «είναι εύκολο να είσαι πράσινος».

Εξήρε τη δέσμευση του προέδρου της Κίνας, του Σι Τζινπίνγκ, η χώρα του να σταματήσει να κατασκευάζει μονάδες παραγωγής ενέργειας με την καύση άνθρακα στο εξωτερικό, καθώς και τη δέσμευση των ΗΠΑ να διπλασιάσουν στα 11,4 δισεκ. δολάρια τον χρόνο τα κονδύλια που δίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Αλλά -επέμεινε ο Μπόρις Τζόνσον- «πρέπει να πάμε πιο μακριά πιο γρήγορα, χρειαζόμαστε όλες τις χώρες, πρέπει όλοι να κάνετε ένα βήμα μπροστά».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και
μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ