Νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα και νεκροί από κορονοϊό – Τετάρτη 13/1/2021

Μοιραστείτε το:

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 671 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 146688, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5673 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 44562 (30.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

340 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 239 (70.3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1000 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5354 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3161 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πότε ο κορονοϊός θα αποτελεί απλή παιδική γρίπη

Μπορεί σήμερα ο κορονοϊός να πλήττει τον πλανήτη και να σκορπά τον φόβο, ωστόσο σε λίγα χρόνια θα αποτελεί ένα ακόμη κοινό κρυολόγημα. Μετά τη σταδιακή απόκτηση ανοσίας, τόσο μέσω του εμβολιασμού, όσο και με φυσικό τρόπο, ο ιός που ταλανίζει την ανθρωπότητα, ο κορονοϊός θα φαντάζει λιγότερα απειλητικός, σαν μια συνηθισμένη παιδική λοίμωξη.

Αμερικανοί επιστήμονες εκτιμούν πως θα εμφανίζεται σε παιδική ηλικία, μεταξύ τριών και πέντε ετών, και μάλιστα με ήπια συμπτώματα. Επιπροσθέτως, η θνητότητα του κορονοϊού θα πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ακόμη χαμηλότερα από αυτά της εποχικής γρίπης.

Η νέα μελέτη, που ανέπτυξε ένα μοντέλο πρόβλεψης σε βάθος χρόνου, με βάση ανοσολογικά και επιδημιολογικά δεδομένα, εκτιμά ότι ο SARS-CoV-2 θα γίνει ενδημικός κυκλοφορώντας ευρέως στο γενικό πληθυσμό και οι περισσότεροι άνθρωποι στο μέλλον θα εκτίθενται σε αυτόν από την παιδική ηλικία τους. Έτσι, ο κορονοϊός θα «στελεχώσει» τις τάξεις των τεσσάρων άλλων ήπιων κορονοϊών που εδώ και πολλά χρόνια κυκλοφορούν μεταξύ των ανθρώπων και απλώς προκαλούν κρυολογήματα.

Σημειώνεται παράλληλα πως τα εμβόλια δεν θα αποβάλλουν παντελώς τον SARS-CoV-2 από…τη ζωή μας. Όπως συνέβη και στην περίπτωση της ιλαράς, αν τα εμβόλια πράγματι ”φρενάρουν” την μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, τότε ο ιός ουσιαστικά θα πάψει να μολύνει τους ανθρώπους. Αν τα εμβόλια αποτρέπουν τη νόσο, αλλά όχι την λοίμωξη και τη μετάδοση (κάτι που θεωρείται πιθανότερο), ο κορονοϊός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας, αλλά σπάνια θα προκαλεί σοβαρή νόσο.

Οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται το αν ο κορονοϊός με την σημερινή πανδημική μορφή μετατραπεί σε ενδημικό είναι τρεις:

  • πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί ο ιός,
  • πόσο γρήγορα θα γίνουν οι μαζικοί εμβολιασμοί και
  • τι είδους ανοσία θα δημιουργούν τα εμβόλια.

Αν π.χ. τα εμβόλια επιφέρουν σχετικά βραχύχρονη ανοσιακή προστασία έναντι μιας επαναλοίμωξης, αλλά μειώνουν σημαντικά τη σοβαρότητα της νόσου, όπως συμβαίνει με τους άλλους κορωνοϊούς, τότε ο SARS-CoV-2 μπορεί να γίνει ενδημικός πιο γρήγορα του αναμενομένου.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Έμορι(Ατλάντα) και Πενσιλβάνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», επισημαίνουν ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι μολύνονται σε νεαρή ηλικία από τους τέσσερις άλλους κορονοϊούς και κάποια στιγμή θα συμβεί κάτι ανάλογο με τον νέο κορονοϊό. Η φυσική ανοσία στην παιδική ηλικία προστατεύει τους ανθρώπους αργότερα στη ζωή τους από το να αρρωστήσουν σοβαρά, αν και δεν αποτρέπει τις περιοδικές επαναλοιμώξεις μέσα σε ένα περίπου έτος από την προηγούμενη, αλλά με ήπια συμπτώματα και με πιο γρήγορη αποδρομή του ιού.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό, σημειώνεται πως πρόκειται να σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές τα πρώτα δύο χρόνια, ωστόσο η συνέχεια του μαζικού εμβολιασμού θα γίνεται όλο και λιγότερο σημαντικός, καθώς ο νέος κορονοϊός θα γίνεται ενδημικός. Τότε θα δοθεί έμφαση στον στοχευμένο εμβολιασμό των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, κάτι που πάντα θα σώζει ζωές.

Επιπλέον, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, η λοίμωξη Covid-19 στα μωρά και στα παιδιά είναι γενικά ήπια και η θνητότητα πολύ χαμηλή, αν και υπάρχουν ατομικές εξαιρέσεις, όπως στην περίπτωση σπάνιων επιπλοκών (π.χ. το πολυσυστημικό φλεγμονώδες παιδικό σύνδρομο).

Αν μελλοντικά η αρχική λοίμωξη στην παιδική ηλικία παραμείνει ήπια, πιθανώς δεν θα χρειάζεται καθολικός εμβολιασμός. Αν όμως η πρωτογενής λοίμωξη γίνει πιο σοβαρή, τότε θα είναι αναγκαίοι οι εμβολιασμοί ρουτίνας των παιδιών.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας Μαρκ Λίπσιτς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δήλωσε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ότι μια εναλλακτική προοπτική, σε σχέση με τις προβλέψεις του νέου μοντέλου, είναι πως ο νέος κορονοϊός θα μοιάσει τελικά περισσότερο όχι στους τέσσερις άλλους ενδημικούς κορονοϊούς του κοινού κρυολογήματος, αλλά στην εποχική γρίπη, η οποία είναι ήπια μερικές χρονιές και πιο φονική άλλες. Οι πιθανές μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, οι οποίες ίσως ξεφεύγουν από την ανοσολογική απόκριση των ανθρώπων, μπορούν επίσης να περιπλέξουν την εικόνα στο μέλλον, όπως είπε.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ