Στρατιωτική θητεία: Αυξάνεται η διάρκεια κατά 3 μήνες από τον Μάιο του 2021

Μοιραστείτε το:

Από την Γ ΕΣΣΟ του προσεχούς Μαϊου εξισώνεται στους 12 μήνες η θητεία σε όλα τα όπλα και κυρίως στο στρατό ξηράς όπου έως τώρα ήταν εννιάμηνη.

Σύμφωνα με το σχέδιο που συζητείται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η θητεία θα παραμένει μειωμένη για όσους δηλώνουν τα επιθυμία να κάνουν όλο το στρατιωτικό τους στα σύνορα  και στα νησιά του Αιγαίου.

Στόχος της Κυβέρνησης η στελέχωση κρίσιμων μονάδων του στρατού ξηράς στον Έβρο αλλά και στα νησιά δεδομένης και της κλιμάκωσης της ελληνοτουρκικής έντασης.

Τη σχετική εξέλιξη είχε προαναγγείλει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προετοιμάζει έκτοτε μεθοδικά το σχέδιο που δεν αφορά μόνο στους κληρωτούς αλλά και στα μόνιμα στελέχη σε ότι αφορά τις σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών.

Συγκεκριμένα από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και για μία πενταετία θα εισάγονται στις σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών 1.335 σπουδαστές ετησίως έναντι 819 των τελευταίων ετών.

Με αυτές τις παράλληλες ενέργειες ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ σήμερα το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων υπολογίζεται στις 100.000 θα ανέβει σταδιακά περίπου στις 135.000.

Στο πρόγραμμα είναι και η πρόσληψη 1600 επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ) και 1000 οπλιτών βραχείας ανακατάταξης και στα τρία όπλα.

Εβδομάδα Ραφάλ στη Βουλή

Εν τω μεταξύ αύριο, Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021, εισέρχεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο,   η σύμβαση του υπουργείου Άμυνας για την απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών Rafale (6 καινούργια και 12 μεταχειρισμένα από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία).

Το κόστος ανέρχεται σε 2,32 δισ. και η συμφωνία συμπεριλαμβάνει την σύμβαση για την παροχή «εν συνεχεία υποστηρίξεως» (Follow-on-Support/FOS), για την κάλυψη με ανταλλακτικά και  υποστήριξή τους για μία τουλάχιστον πενταετία.


Τη σύμβαση για τα οπλικά συστήματα που θα φέρουν τα νέα μαχητικά, καθώς και η συντήρηση των άλλων γαλλικών οπλικών συστημάτων και ανταλλακτικών στον ήδη υπάρχοντα στόλο των Mirage-2000/Mirage 2000-5.
Η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής θα διαρκέσει δυο ημέρες. Στη συνέχεια, το «πακέτο» των συμβάσεων θα περάσει από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή (15-16 Ιανουαρίου), παρουσία του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΑ, Γεωργίου Μπλιούμη.


Θα ακολουθήσει η άμεση ψήφιση και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ώστε να γίνει επισήμως νόμος του Κράτους και στη συνέχεια να έρθει η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί στην Αθήνα για να υπογραφεί και «πανηγυρικά» η συμφωνία

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ