Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Χωρίς κάλαντα αλλά με αυστηρούς ελέγχους – Πως θα κάνουμε ρεβεγιόν [vid]

Μοιραστείτε το:

Παραμονή Πρωτοχρονιάς σήμερα και η αστυνομία βρίσκεται επί ποδός ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού και να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά. Η αστυνομία έχει ανακοινώσει πως σήμερα οι έλεγχοι θα είναι πιο εντατικοί, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφερόμενος στην Αθήνα έκανε λόγο για νεκρή πόλη μετά τις 10 το βράδυ.

Ο σχεδιασμός για την σημερινή μέρα ακολουθεί αυτόν των Χριστουγέννω. Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων, ενώ οι ειδικοί συνιστούν τα ρεβεγιόν να γίνονται μόνο με τα μέλη της ίδιας οικογένειας που κατοικούν στο ίδιο σπίτι.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως δεν θα επιτραπεί να βγουν τα παιδιά για κάλαντα.

Χρυσοχοΐδης: «Νεκρή» πόλη η Αθήνα μετά τις 22:00

«Δέκα το βράδυ δεν θα κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους. Δέκα το βράδυ η πόλη πρέπει να είναι νεκρή, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι μέρες που θα μπορούμε να μην πάρουμε και άλλα μέτρα ούτως ώστε να κλείσουμε τη ζωή των ανθρώπων», ανέφερε μεταξύ άλλων χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη. Ερωτηθείς για την κυκλοφορία μετά τις 22:00 αύριο, ανέφερε ότι οι έλεγχοι θα είναι καθολικοί όπως και ανήμερα την Πρωτοχρονιά.

«Αν σε 15 ημέρες λόγω κακών συμπεριφορών έχουμε αυξήσει τα κρούσματα τότε δεν θα κάνουμε εμβόλια, θα κλαίμε έξω από τις ΜΕΘ», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι κάθε γιορτή είναι και μια μαχαιριά.

Ρεβεγιόν με SMS στο 13033

Σημειώνεται πως όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε ρεβεγιόν φιλικής οικογένειας, πρέπει να στείλουν SMS τόσο κατά τη μετάβαση, με τη χρήση του κωδικού «6», όσο και κατά την επιστροφή, που δεν θα πρέπει να γίνει μετά τις 22:00 το βράδυ.

Ανοιχτά τα καταστήματα

Παράλληλα, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να κάνουν τις αγορές τους με τη μέθοδο του click away καθώς το λιανεμπόριο παραμένει σε αναστολή, ενώ και οι πιστοί θα βρεθούν στις εκκλησίες κάτω από αυστηρά περιοριστικά μέτρα και με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και 50 ατόμων για τους μητροπολιτικούς ναούς. Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις τελευταίες τους αγορές και την παραμονή Πρωτοχρονιάς, 31 Δεκεμβρίου, καθώς τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν με ωράριο 8:00 – 20:00. Την 1η Ιανουαρίου 2020 θα παραμείνουν κλειστά λόγω επίσημης αργίας. Το ίδιο θα ισχύει και για τα εμπορικά καταστήματα.

Αυστηροί έλεγχοι

«Ενδεχομένως να υπάρξει προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας το βράδυ, αν χρειαστεί για λόγους καθολικού ελέγχου», ανέφερε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θοδωρής Χρονόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ και υπενθύμισε ότι οι λόγοι μετακίνησης είναι συγκεκριμένοι από τις 22.00 μέχρι τις 05.00 για θέματα εργασίας και σοβαρού προβλήματος υγείας.

Πότε η αστυνομία μπορεί να μπει μέσα στα σπίτια

Σημειώνεται πως η αστυνομία μπορεί να επέμβει σε σπίτι μόνο μετά από σχετική καταγγελία, ενώ αν δεν υπάρχει εντολή δικαστικού λειτουργού απαγορεύεται να περάσει το κατώφλι της οικίας. Αυτό επιβεβαίωσε και ο κ. Χρονόπουλος και επανέλαβε ότι η ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να μπει σε σπίτι μόνο με παρουσία δικαστικού λειτουργού, ενώ υπενθύμισε ότι έγιναν πάνω από 10 συλλήψεις τα Χριστούγεννα από καταγγελίες για πάρτι σε σπίτια.

Όπως είπε οι πολίτες και οι καταστηματάρχες τηρούν στη συντριπτική πλειονότητά τους τα μέτρα χαρακτηρίζοντας περιορισμένες τις 70-80 παραβιάσεις σε σύνολο 190.000 ελέγχων. Εξάλλου ανέφερε πως επρόκειτο για παραβάσεις που αφορούσαν τυχερά παιχνίδια αλλά και click away.

Το 2021 έρχεται με μέτρα και SMS

Η αλλαγή του χρόνου θα γίνει όπως ακριβώς γιορτάστηκαν τα Χριστούγεννα με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00, με SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 για τη μετακίνηση προς και από το ρεβεγιόν, και με σύσταση για έως 9 άτομα από δύο οικογένειες στο εορταστικό τραπέζι.

Ειδικότερα, για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς θα ισχύουν αυστηροί περιορισμοί όπως και τα Χριστούγεννα ώστε να μην υπάρξει συγχρωτισμός στα σπίτια. Έτσι, δεν θα επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύσει κανονικά και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να κάνουν τις αγορές τους με τη μέθοδο του click away καθώς το λιανεμπόριο παραμένει σε αναστολή, ενώ και οι πιστοί θα βρεθούν στις εκκλησίες κάτω από αυστηρά περιοριστικά μέτρα και με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και 50 ατόμων για τους μητροπολιτικούς ναούς.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις εκτός νομού την Πρωτοχρονιά

Για τις μετακινήσεις υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η μετάβαση σε άλλο νομό, όμως προβλέπονται 6 συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Οι 6 εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού είναι οι εξής:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία – Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας)
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας -Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού) -Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους -Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1)
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή)
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ