Κρούσματα σήμερα 31/12: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ και το άνοιγμα της εστίασης

Μοιραστείτε το:

Μπορεί να έχουμε… lockdown αλλά το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με κυβερνητικούς αξιωματούχους και λοιμωξιολόγους να απευθύνουν διαρκείς εκκλήσεις για την τήρηση των μέτρων, ώστε το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς να μην προκαλέσει περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού.

Να υπενθυμίσουμε πως χθες (30/12) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 942 νέα κρούσματα κορονοϊού, 58 θανάτους και 443 διασωληνωμένους, γεγονός που σημαίνει ότι η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει έντονη. Από αυτά, τα 327 καταγράφηκαν στην Αττική και τα 197 στη Θεσσαλονίκη, αριθμοί που δείχνουν ότι η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων γίνεται με αργό ρυθμό.

Με… αστυνομικούς η αλλαγή χρονιάς

Στο επίκεντρο της κυβερνητικής τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών και κυβερνητικών στελεχών βρέθηκε η τήρηση των μέτρων ενόψει της Πρωτοχρονιάς . Σε αυτή συζητήθηκε το σχέδιο που θα εφαρμοστεί τις επόμενες ημέρες για την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας, το οποίο κινείται στο πρότυπο του σχεδίου που εφαρμόστηκε τα Χριστούγεννα, ειδικά για τις βραδινές ώρες της αλλαγής του χρόνου, διάστημα για το οποίο εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ήτοι, αυστηροί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε κάθε επίπεδο από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού μέσω του συγχρωτισμού, και, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «οι αστυνομικοί θα κάνουν αλλαγή του χρόνου στους δρόμους».

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τονίστηκε ότι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι με ποικίλες δικαιολογίες να έχουν φύγει για διακοπές σε διάφορους προορισμούς. Προς τούτο, αποφασίστηκε να επιδειχθεί ιδιαίτερη αυστηρότητα στους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και τήρηση δίχως παρεκκλίσεις όλων των πρωτοκόλλων και των περιοριστικών μέτρων καραντίνας.

Άρση ή παράταση των μέτρων; Τα ρεβεγιόν θα κρίνουν

Το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, άλλωστε, θα αποτελέσει σημαντικό crash test και θα δείξει αν θα υπάρξει μερική άρση ή παράταση των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ. Οι πολίτες καλούνται ήδη να γιορτάσουν με διαφορετικό τρόπο, με SMS για τις μετακινήσεις και μόλις 9 άτομα από δύο οικογένειες στο ρεβεγιόν, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. έχει θέσει σε εφαρμογή τον σχεδιασμό της για την τήρηση των μέτρων, που περιλαμβάνει σαρωτικούς ελέγχους με μπλόκα σε διόδια και εισόδους και εξόδους πόλεων, σε ΚΤΕΛ και κόμβους οδικών δικτύων.

Πιθανή είναι ακόμα και η διακοπή της κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες τόσο της Αθήνας όσο και άλλων μεγάλων πόλεων, προκειμένου να ελεγχθούν όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα που κινούνται.

Τον Φεβρουάριο η συζήτηση για άνοιγμα της εστίασης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου. Η πλειονότητα των επιστημών εμφανίζονται αρνητικοί στο άνοιγμα της εστίασης τουλάχιστον αμέσως μετά τις γιορτές και πριν προλάβουν να αποτυπωθούν σε επίπεδο κρουσμάτων οι πιθανές επιπτώσεις, οι οποίες θα φανούν 14 ημέρες μετά τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι λοιμωξιολόγοι θα εισηγηθούν δύο άτομα ανά τραπέζι. Ουσιαστικά, με αυτήν την τακτική είναι δεδομένο πως το άνοιγμα θα γίνει δειλά δειλά.

Το αίτημα για την εστίαση λόγω lockdown

Στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο εξετάζουν σενάρια για περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων της εστίασης ώστε να παραμείνουν εν λειτουργία και να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο έχει ήδη αποφασισθεί να διατηρηθεί τουλάχιστον έως τον Απρίλιο ο μειωμένος ΦΠΑ (13%) στην εστίαση, ακόμη κι αν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας καταστήσουν δυνατή των άρση όλων των περιορισμών και την κανονική λειτουργία των καταστημάτων (καφέ, εστιατορίων, κέντρων αναψυχής κλπ).

Ένα δεύτερο πιο τολμηρό σενάριο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης από το 13% στο 11%

Το εν λόγω θέμα θα επανεξετασθεί τον Απρίλιο υπό το φως των νέων δεδομένων που θα έχουν διαμορφωθεί και ενδέχεται να αποφασισθεί παράταση του μέτρου για ένα ακόμη εξάμηνο – ώστε να καλυφθεί η τουριστική περίοδος – ή μέχρι το τέλος του έτους.

Τα «χτυπήματα» στην εστίαση

Το λουκέτο στα καταστήματα εστίασης ήταν για τους επιχειρηματίες ακόμη ένα «χτύπημα» σε μία χρονιά που αφήνει βαθιές πληγές στον κλάδο, με το μέλλον να διαγράφεται ζοφερό καθώς αυτή τη στιγμή παραμένει άγνωστό πότε θα επαναλειτουργήσει.

Σύμφωνα άλλωστε και με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020 ανήλθε σε 1,58 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 31,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, όπου είχε ανέλθει σε 2,3 δισ. ευρώ.

Αποκαλυπτική, ωστόσο, είναι και η έρευνα που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με την Εταιρεία Ερευνών Oipion Poll καθώς κατέγραψε την απαισιοδοξία των επιχειρήσεων εστίασης με το 41,7% να εκφράζει φόβο για λουκέτο το επόμενο διάστημα, δηλώνοντας πως είναι πολύ ή αρκετά πιθανόν να κλείσει.

Παράλληλα οικονομική ζημιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας δηλώνει ότι έχει υποστεί το 98% των επιχειρήσεων του κλάδου.

Η πτώση στον τζίρο των επιχειρήσεων την περίοδο που ήταν ανοιχτές, έπειτα από ένα δύσκολο καλοκαίρι λόγω και της μείωσης του τουρισμού, έφτανε το 60% με το μεγαλύτερο πλήγμα να το δέχεται η αμιγής εστίαση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ