Emvolio.gov.gr: Πώς θα κλείνουμε ραντεβού – Ηλεκτρονικό πιστοποιητικό για όσους εμβολιαστούν [vid]

Μοιραστείτε το:

Στις 20 Ιανουαρίου 2021 υπολογίζεται να αρχίσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού κατά της νόσου Covid-19, ενώ από τις 10 Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξει η διαδικασία ορισμού ραντεβού για εμβολιασμό μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, το ζητούμενο για την επίτευξη ικανής ανοσίας της κοινότητας, είναι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, «η πρόβλεψη είναι στις 20 Ιανουαρίου να ανοίξει η διαδικασία για τον γενικό πληθυσμό. Από τις 10 Ιανουαρίου περίπου κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να μπει στο emvolio.gov.gr με τον ΑΜΚΑ του και να δει ποια είναι η σειρά εμβολιασμού του. Είναι απαραίτητο να εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού – περίπου το 70% – για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας».

 

Η διαδικασία

Έλεγχος κριτηρίων πριν από τον προγραμματισμό ραντεβού

Οι πολίτες θα μπορούν να ελέγξουν αν ανήκουν σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας, με τους εξής τρόπους:
• εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό τους στη φόρμα της πλατφόρμας embolio.gov.gr
• αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (sms) στον πενταψήφιο κωδικό 13034.

Προγραμματισμός ραντεβού

Οι πολίτες μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:
• κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolio.gov.gr
• επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (sms) στον πενταψήφιο κωδικό 13034.
• οι πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ ή στα Φαρμακεία.
Οι πολίτες θα λαμβάνουν τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισαν το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Υπενθύμιση ραντεβού

Τρεις μέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, οι πολίτες θα λαμβάνουν e-mail και sms υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα του ραντεβού τους, μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό, κ.λπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Διενέργεια εμβολιασμού

Οι πολίτες δίνουν τον κωδικό-αριθμό ραντεβού τους ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο, κ.λπ.) στο προσωπικό του Εμβολιαστικού Κέντρου. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει. Στη συνέχεια και πριν τον εμβολιασμό, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες, ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί.

Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό, και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.

Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας του εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στο κεντρικό δελτίο του Open παρουσιάστηκε το έγγραφο το οποίο θα αποτελεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, με την εν λόγω βεβαίωση να χορηγείται σε κάθε άτομο που εμβολιάζεται. Οι βασικές πληροφορίες που θα αναγράφει αφορούν το ονοματεπώνυμο του ατόμου, το ΑΜΚΑ του, την ημερομηνία που του χορηγήθηκε το εμβόλιο αλλά και το είδος αυτού. Επιπλέον, θα είναι ορατή η ημερομηνία κατά την οποία ο πολίτης θα λάβει την δεύτερη δόση, αλλά και ένα τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης, 24ωρης εξυπηρέτησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, όπως υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, το πιστοποιητικό θα χορηγείται αποκλειστικά για προσωπική χρήση.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ