Πρωτοχρονιά lockdown: Αυτά είναι τα μέτρα – Το σχέδιο για αυστηρούς ελέγχους [vids]

Μοιραστείτε το:

Αυξημένοι και αυστηροί αναμένεται να είναι οι έλεγχοι της αστυνομίας τις δυο τελευταίες ημέρες του χρόνου, την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020 και την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020, ειδικά για την τήρηση της απαγόρευσης των μετακινήσεων κατά τις νυχτερινές ώρες, από τις 22.00 έως τις 5 το πρωί.

Στόχος των Αρχών, όπως και τα Χριστούγεννα, είναι η τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον κορονοϊό, αφού πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να αποβεί καταστροφική. Μάλιστα, αυτή τη φορά υπάρχει έντονη ανησυχία στις αρχές, αφού σε αντίθεση με τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά είναι κατεξοχήν βραδινή γιορτή.

Να σημειωθεί ότι και για το ρεβεγιόν της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, ισχύει ο περιορισμός των 9 ατόμων στο τραπέζι. Όποιοι θελήσουν να αλλάξουν χρόνο σε σπίτι συγγενικό, θα μπορούν να το κάνουν εφόσον διανυκτερεύσουν εκεί μέχρι το πρωί της επόμενης μέρας, στις 05:00. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει στις μέχρι τις 22:00 να έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους.

Τι είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς για τα μέτρα της Πρωτοχρονιάς

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, επανέλαβε τα μέτρα που θα ισχύσουν για την Πρωτοχρονιά. «Τα μέτρα που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα, ισχύουν και για την Πρωτοχρονιά. Πιο συγκεκριμένα, και την Πρωτοχρονιά γύρω από το γιορτινό τραπέζι μπορούν να συγκεντρωθούν 2 οικογένειες και μέχρι 9 άτομα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί παραμένει σε ισχύ, χωρίς εξαίρεση, τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

»Όσον αφορά στους χώρους λατρείας, υπενθυμίζεται ότι ανήμερα την Πρωτοχρονιά επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας παρουσία πιστών, τηρουμένης της αναλογίας του 1 ατόμου ανά 15 τ.μ. με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παρισταμένων είναι 25 άτομα, ενώ για τους Μητροπολιτικούς Ναούς τα 50 άτομα. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στο χώρο λατρείας», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τι είπαν Παπαευαγγέλου – Μαγιορκίνης

Έμφαση στην τήρηση των μέτρων κατά τη διάρκεια των γιορτών έδωσαν, επίσης, τόσο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου όσο και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. «Ακόμα δεν είμαστε σε επίπεδο για κοινωνική χαλάρωση», είπε ο κ. Μαγιορκίνης και μίλησε για τη διατήρηση της λεγόμενης «κοινωνικής φούσκας». Εξήγησε ότι συναντιόμαστε με τα ίδια άτομα και τηρούμε τους κανόνες υγιεινής.

«Υπάρχει κόπωση και όλοι θέλουμε να γυρίσουμε στην κανονική καθημερινότητά μας, αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Είναι όμως πολύ νωρίς ακόμα. Θα επαναλάβω ακόμα μία φορά ότι το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε τις γιορτές με την οικογένειά μας μόνο και να αποφύγουμε τη συνάντηση με διαφορετικά νοικοκυριά», είπε. «Αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια, ιδανικά θα είναι η ίδια που είδαμε και στις προηγούμενες ημέρες, ώστε να διατηρήσουμε τη λεγόμενη κοινωνική «φούσκα» σε όλη την διάρκεια των εορτών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην συμμετέχουν σε παρόμοιες συναντήσεις ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι» συμπλήρωσε.

«Αν έχουμε συμπτώματα δεν συμμετέχουμε και απομονωνόμαστε. Φοράμε μάσκες, όπου είναι δυνατόν, στις γιαγιάδες, στους παππούδες, ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες, πάμε με μάσκα και, κυρίως, αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά. Διατηρούμε ένα μικρό αριθμό ατόμων στις συναντήσεις. Συναντιόμαστε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές, διατηρούμε την κοινωνική μας ‘φούσκα’» εξήγησε.

«Κρατάμε τους κανόνες υγιεινής, αερίζουμε τους χώρους ή συναντιόμαστε σε ανοιχτούς χώρους. Η έλευση του ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου αποτελεί την αιχμή του δόρατος της επιδημιολογικής αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, το εμβόλιο θα επιβραδύνει την πανδημία όταν το ποσοστό του κόσμου που θα έχει εμβολιαστεί ξεπεράσει τουλάχιστον το 50%. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε. Ακόμα βρισκόμαστε στην μέση ενός δύσκολου και μακρύ χειμώνα» κατέληξε.

«Δεν θα πρέπει να μας παρασύρει η χαρά και η αισιοδοξία για την νέα χρονιά που έρχεται. Έχουμε μπροστά μας δύο μήνες με χειμωνιάτικο καιρό που διευκολύνει τις νέες μολύνσεις» και αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα, είπε από την πλευρά της, η κυρία Παπαευαγγέλου.

«Εάν δεν τηρηθούν οι συστάσεις για μείωση των συναναστροφών και του συνωστισμού θα γεμίσουν και πάλι, ξαφνικά και άδικα μετά από τόσους κόπους, τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ. Ειδικά τώρα που βλέπουμε ότι ήρθε η αρχή του τέλους με τον ερχομό του εμβολίου». Υπενθύμισε ότι οι συναθροίσεις σe κλειστούς χώρους και μη καλά αεριζόμενους, όπως τα σπίτια, αποτελούν την τέλεια ευκαιρία για τον ιό να μεταδοθεί. Το μέγεθος της παρέας, αλλά και η διάρκεια της συνάντησης μας είναι κομβικής σημασίας. «Είναι σαφές ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι από διαφορετικά νοικοκυριά συναντιούνται σε ένα κλειστό χώρο για μεγάλη διάρκεια τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος».

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ