Άρση lockdown: Η επόμενη μέρα – Ανοιχτά δημοτικά και νηπιαγωγεία – Click in shop για τα καταστήματα

Μοιραστείτε το:

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι επιστήμονες ύστερα από την χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Μάλιστα, ο ιός φαίνεται να επιμένει σε ορισμένες περιοχές, όπου η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να επιβάλει νέο και αυστηρότερο lockdown.

Αξίζει να σημειωθεί, πως τις προηγούμενες ημέρες τα τεστ που διεξήχθησαν ήταν ιδιαίτερα χαμηλά (περίπου 6.000 την ημέρα), ενώ την Τρίτη οπότε και διεξήχθησαν συνολικά 32.000 τεστ ανακοινώθηκαν 1.047 κρούσματα. Οπότε οι επόμενες μέρες θα δείξουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις.

Σχολεία

Δυστυχώς η επιτροπή που συνεδρίασε για τα σχολεία δεν κατάφερε να καταλήξει σε μια απόφαση την Τρίτη και όπως ανακοινώθηκε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει εκ νέου στις 4 Ιανουαρίου για να λάβει αποφάσεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των ειδικών τάσσεται υπέρ του σταδιακού ανοίγματος των σχολείων, με προτεραιότητα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, στις 8 Ιανουαρίου.

Στη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, που έγινε την Τρίτη, με θέμα το πότε θα αρχίσουν τα μαθήματα στα σχολεία, η πλειονότητα των μελών της Επιτροπής τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου 2021, ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί από τις αρχές του Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί τους λοιμωξιολόγους είναι το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κυρίως των λυκείων, όπου η μεταδοτικότητα είναι αυξημένη. Αυτός ήταν και ο λόγος που αρκετοί λοιμωξιολόγοι ζήτησαν να περιμένουν τα στοιχεία των επόμενων ημερών.

Λιανεμπόριο

Εκτός από το άνοιγμα των σχολείων η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει ως βασική προτεραιότητα και το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το άνοιγμα της αγοράς να γίνει σταδιακά και πιθανότατα όχι πριν από τις 15 Ιανουαρίου, ενώ ακόμα κι όταν αρθεί το απόλυτο απαγορευτικό, θα εφαρμοστεί μια ακόμα υβριδική μορφή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Το επόμενο βήμα μετά το click away, θα είναι το click in shop, δηλαδή ραντεβού σε κατάστημα ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει τις αγορές του δια ζώσης.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου αναφέρουν πως μια τέτοια λύση δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα μικρά καταστήματα των λίγων τετραγωνικών, συμπληρώνοντας ότι ήδη η αγορά ειδικά σε συνοικιακά καταστήματα λειτουργεί ατύπως με ανάλογο τρόπο, με την αγωνία της κάλυψης έστω ελάχιστου μέρους των απωλειών τζίρου.

Σημειώνεται πως οι εκπτώσεις ξεκινούν στις 11 Γενάρη με τους ιδιοκτήτες να αγωνιούν για την επόμενη μέρα.

Εστίαση

Ωστόσο, η εστίαση δε φαίνεται να ακολουθά τα καταστήματα λιανεμπορίου και όπως όλα δείχνουν η συζήτηση για τα εστιατόρια θα ξεκινήσει περίπου στις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς οι ειδικοί αναφέρουν πως θα πρέπει πρώτα να αποτυπωθούν σε επίπεδο κρουσμάτων οι πιθανές επιπτώσεις, οι οποίες θα φανούν 14 ημέρες μετά τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς. Ένα από τα βασικά κριτήρια για το άνοιγμα της εστίασης θα αποτελέσει η πτώση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ