Εμβολιασμός Ελλάδα: Αυτό είναι το πιστοποιητικό – Ποια στοιχεία θα αναγράφονται [vid+pic]

Μοιραστείτε το:

Με την σταδιακή αλλά συνεχή προμήθεια των εμβολίων κατά του κορονοϊού εξελίσσεται το σχέδιο «Ελευθερία», με 83.850 δόσεων να καταφθάνουν στην Ελλάδα το πρωί της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου, τα οποία κατόπιν θα μεταφερθούν στα εμβολιαστικά κέντρα και ύστερα θα χορηγηθούν σε ομάδες πληθυσμού, σύμφωνα με τα όσα υποδεικνύει η προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Ήδη η Κυριακή 27/12 αποτέλεσε μια ιστορική μέρα, κατά την οποία ξεκίνησαν και επίσημα οι εμβολιασμοί στη χώρα, στον αγώνα για την πάταξη του κορονοϊού που ”σαρώνει” το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.

Άφιξη των εμβολίων στο ”Ελ. Βενιζέλος” το πρωί της Τρίτης 29/12 – Eurokinissi

Στο κεντρικό δελτίο του Open παρουσιάστηκε το έγγραφο το οποίο θα αποτελεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, με την εν λόγω βεβαίωση να χορηγείται σε κάθε άτομο που εμβολιάζεται. Οι βασικές πληροφορίες που θα αναγράφει αφορούν το ονοματεπώνυμο του ατόμου, το ΑΜΚΑ του, την ημερομηνία που του χορηγήθηκε το εμβόλιο αλλά και το είδος αυτού. Επιπλέον, θα είναι ορατή η ημερομηνία κατά την οποία ο πολίτης θα λάβει την δεύτερη δόση, αλλά και ένα τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης, 24ωρης εξυπηρέτησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, όπως υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, το πιστοποιητικό θα χορηγείται αποκλειστικά για προσωπική χρήση.

Αναφορικά με τους τρόπους με τους οποίους ένας πολίτης μπορεί να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, σημειώνεται πως όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση αναμένεται να λάβουν αυτόματο μήνυμα για το ραντεβού του. Από την άλλη πλευρά, μέσω της πλατφόρμας embolio.gov.gr που με το ΑΜΚΑ θα μπορεί ο πολίτης όταν ανοίξουν τα ραντεβού να δει εάν ανήκει στις ομάδες που εμβολιάζονται και αν ναι τότε θα μπορεί να κλείνει ραντεβού. Επιπροσθέτως, πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε φαρμακεία και ΚΕΠ.

«Η διαδικασία θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη και έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει την προτεραιοποίση, να εμβολιαστεί από το παράθυρο», ανέφερε χαρακτηριστικά γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ συμπλήρωσε πως «έχουν αναπτυχτεί δικλείδες ασφαλείας και έχει ενεργοποιηθεί και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τον παραπάνω έλεγχο της διαδικασίας».

Κατέφθασαν στην Αθήνα οι 83.850 δόσεις του εμβολίου

Ένα βήμα λίγο πριν την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού στην Ελλάδα, κατέφθασε τις πρωινές ώρες της Τρίτης 29/12 η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTech στο «Ελ. Βενιζέλος». Οι πολυαναμενόμενες δόσεις του εμβολίου κατέφθασαν με ειδική πτήση Cargo, ενώ κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας με επικεφαλής τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής βρέθηκαν στο αεροδρόμιο προκειμένου να παραλάβουν τις δόσεις του εμβολίου.

Σύμφωνα με τα όσα υποδεικνύει το σχέδιο «Ελευθερία», το επόμενο βήμα είναι η κατανομή των εμβολίων στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία και η κατόπιν διανομή τους στα εμβολιαστικά κέντρα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο γενικός εμβολιασμός των υγειονομικών θα ξεκινήσει στις 4 Ιανουαρίου, θα ολοκληρωθεί στις 20. Αυτή είναι και η μέρα όπου αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Υπενθυμίζεται πως, οι εμβολιασμοί των υγειονομικών έχουν ήδη ξεκινήσει, με γιατρούς και νοσηλευτές να λαμβάνουν το εμβόλιο στα πέντε Νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής «Ευαγγελισμό», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» Βούλας. Σημειώνεται πως αντιμετωπίστηκε έγκαιρα το μοναδικό περιστατικό ήπιας αλλεργικής αντίδρασης.

Εμβολιασμοί στην περιφέρεια

Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 των υγειονομικών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, Πατρών, Λάρισας και Ιωαννίνων. Στις 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο γενικός εμβολιασμός των υγειονομικών και έως 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη δόση εμβολιασμού των υγειονομικών, των οίκων ευγηρίας, των μονάδων χρόνιας φροντίδας και των κέντρων αποκατάστασης.

Εκτιμάται, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ότι στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ