Άνοιγμα σχολείων: «Παραμένει προτεραιότητα», λένε Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης [vids]

Μοιραστείτε το:

Λίγα 24ωρα πριν την έλευση του 2021, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί περιμένουν τις ανακοινώσεις αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης της επιτροπής Ειδικών με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, τόσο ο Γκίκας Μαγιορκίνης όσο και η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσαν πως το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για ειδικούς και κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ σημείωσε πως «καμία απόφαση δεν παίρνεται ελαφρά τη καρδία. Αφού εξετάσουμε τα επιδημιολογικά στοιχεία παίρνονται οι αποφάσεις». Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, «παραμένει προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων, οπότε θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα επαναλειτουργήσουν».

«Δεν αποτελεί στόχο για μόνον εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και για την ψυχολογία και την υγεία των παιδιών μας» το άνοιγμα των σχολείων, είπε από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Επιπλέον, η καθηγήτρια σημείωσε πως οι εκπαιδευτικοί αποτελούν σημαντικούς λειτουργούς. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών των εκπαιδευτικών, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι «θα εμβολιαστούν σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της επιτροπής εμβολιασμών. Πρώτη προτεραιότητα αποτελούν οι ευπαθείς ομάδες, οι άνω των 70 ετών και άτομα με σοβαρά νοσήματα».

Η τηλεδιάσκεψη

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 ή το αργότερο στις 11 Ιανουαρίου, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά της χώρας. Η επιτροπή ξεκίνησε τη συνεδρίαση για το θέμα στις 2:30 το μεσημέρι της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου 2020, παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως. Οι ειδικοί έχουν στη διάθεσή τους όλα τα νεότερα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), που καταδεικνύουν ότι ένα μεθοδικό και προοδευτικό άνοιγμα των σχολείων δεν θα είχε μεγάλη επίπτωση ούτε στο φορτίο του ιού ούτε στην κινητικότητα του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση θέλει τα σχολεία να ανοίξουν και να γυρίσουν οι μαθητές στα θρανία στις 8 Ιανουαρίου, ύστερα από σχεδόν δυο μήνες. Εκείνο που  είναι αμφίβολο είναι το αν θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί ή αν θα ανοίξουν πρώτα δημοτικά και νηπιαγωγεία στις 8 Ιανουαρίου και στις 15 του μήνα γυμνάσια και λύκεια.

Πάντως μιλώντας  στον ΣΚΑΪ  χθες το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής είπε τα εξής: «Για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία»

«Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας… θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου να περιμένουμε μια εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των γιορτών στην εξέλιξη της επιδημίας»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γώγος

Αναφερόμενος στο πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, ο κ. Γώγος εμφανίστηκε θετικός στο άνοιγμα των δημοτικών σε πρώτη φάση, σημειώνοντας πως η εικόνα από τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα είναι καλή και η πορεία των κρουσμάτων είναι πτωτική. Σε πρώτη φάση, όπως είπε, θα ήταν θετικό να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά από μια εβδομάδα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Επιφυλακτικός ο Εξαδάκτυλος – «Κακώς τα έκλεισαν» λέει ο Χατζάκης

Στον αντίποδα, ο κ. Εξαδάκτυλος αντέτεινε ότι δεν μπορούμε να πούμε με μεγάλη σιγουριά ότι θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές, καθώς «αρχίσαμε να βλέπουμε αποτελέσματα του απαγορευτικού μόλις κλείσαμε τα σχολεία και των τριών βαθμιδων». Όπως σημείωσε ο ίδιος, το ίδιο παρατήρησαν και άλλα κράτη.
Επιπλέον, ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε ότι το άνοιγμα των σχολείων θα απασχολήσει την Επιτροπή των Ειδικών στις αρχές Ιανουαρίου, οπότε θα «έχουμε περισσότερα στοιχεία και προβλέψεις». «Με βάση αυτό θα υπάρξει και η αντίστοιχη τοτοθέτηση την οποία δεν μπορώ ν προβλέψω αυτή τη χρονική στιγμή».

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζάκης επανέλαβε ότι κακώς έκλεισαν τα σχολεία, ότι δεν είναι ωραίο να διαφωνούν οι ειδικοί ανοιχτά και ότι τα στοιχεία από διαφορετικές χώρες δείχνουν ότι τα σχολεία δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην εξάπλωση του κορονοϊού και δεν συνεισφέρουν στην εξέλιξη της πανδημίας. «Οι μεταδόσεις, οι λοιμώξεις έρχονται από το σπίτι στα σχολεία, όπου δεν υπάρχει περαιτέρω επέκταση».

Στέλιος Πέτσας: Πιθανό να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου

Να θυμίσουμε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε το Σαββατο ότι θεωρείται πιθανό το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων στις 8 Ιανουαρίου.

Ο ιδιος, μιλώντας επίσης στο OPEN, επισήμανε ότι η επιστροφή στη σχολική κανονικότητα αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Μάλιστα, τόνισε ότι όταν δωθεί το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των σχολείων, αυτό θα ισχύει για όλες τις σχολικές βαθμίδες και όχι μόνο για την Πρωτοβάθμια.

«Αυτή τη στιγμή πηγαίνουμε βήμα-βήμα και προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Πέτσας σημείωσε χαρακτηριστικά πως θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες και όχι μόνο τα δημοτικά. «Θυμίζω πως στις 9 Ιανουαρίου θα έχουμε κλείσει δύο μήνες όπου τα σχολεία μας θα είναι κλειστά», δήλωσε.

Ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι μετά τα σχολεία υπάρχει πρόθεση να ανοίξουν και άλλους τομείς της καθημερινής δραστηριότητας, θέτοντας ωστόσο ως απαραίτητη προϋπόθεση την διατήρηση της καλής «πτωτικής πορείας που έχουμε».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ