Γερμανία εμβόλιο: Πολλαπλάσιες δόσεις στο Βερολίνο, σε σχέση με τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ

Μοιραστείτε το:

Πάνω από 151 χιλιάδες φιαλίδια του εμβολίου της Pfizer/BioNTech δόθηκαν την πρώτη ημέρα των εμβολιασμών στη Γερμανία σε σύγκριση με τις 9.750 δόσεις που διατέθηκαν στην κάθε μια από τις υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ , μεταδίδει το ιταλικό δίκτυο TG24.

«Η ελπίδα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Εμβολιασμού αμαυρώνεται από τις αντιπαραθέσεις για τη διάθεση των εμβολίων», αναφέρει το ιταλικό δίκτυο στην ιστοσελίδα του και προσθέτει: «Ενώ οι Βρυξέλλες είχαν εγγυηθεί τις ίδιες συμβολικές ποσοστώσεις για όλα τα κράτη μέλη για την ευρωπαϊκή ημέρα του εμβολιασμού κατά του Covid, αυτό δεν συνέβη, όπως δείχνουν οι αριθμοί». Στην Ιταλία παραδόθηκαν 9.750 αμπούλες από την Pfizer, η Γαλλία έλαβε διπλάσιες, «αλλά η καταιγίδα χτυπά το Βερολίνο. Στη Γερμανία δόθηκαν πάνω από 151.000 φιαλίδια, οπότε το σύστημα ποσοστώσεων πηγαίνει άσχημα», αναφέρει το TG24.

Τα εμβόλια θα έπρεπε να διανεμηθούν με βάση τον πληθυσμό όπως διαβεβαίωναν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η διανομή θα συνεχιστεί με βάση την ίδια μέθοδο , που συμφωνήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, δεν δόθηκε διευκρίνιση σχετικά με το ποσό των δόσεων που έχει λάβει η Γερμανία.

Τα εμβόλια μεταφέρθηκαν στις χώρες μέλη της ΕΕ από το βελγικό εργοστάσιο της Pfizer στο Πουρς. Συγκεκριμένα ,η Γερμανία έλαβε 151.125 φιαλίδια: 9.750 για καθένα από τα 16 γερμανικά κρατίδια. Οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ-με εξαίρεση τη Γαλλία που έλαβε 19.500 δόσεις – έλαβαν ακριβώς τον ίδιο αριθμό εμβολίων -9.750 – γεγονός που σημαίνει ότι τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ εξισώθηκαν με τα γερμανικά κρατίδια!

Πηγές της ΕΕ περιορίστηκαν πάντως να δηλώσουν ότι δεν υπάρχει διάκριση υπέρ της Γερμανίας, απλά το Βερολίνο ήταν να πάρει 11.000 δόσεις και οι 151.125 που παραδόθηκαν αποτελούν μέρος των επόμενων προμηθειών.

Εμβόλιο Pfizer: Πώς οι Γερμανοί κατάφεραν να εξοικονομήσουν άλλη μια δόση ανά φιαλίδιο

Με τις μεμονωμένες δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό των εταιρειών Biontech και Pfizer μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να εμβολιαστούν περισσότερα άτομα από ό, τι πιστευόταν μέχρι τώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα το οποίο επιβεβαίωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας επιβεβαίωσε δημοσίευμα των εφημερίδων «Stuttgarter Zeitung» και «Stuttgarter Nachrichten», σύμφωνα με το οποίο, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μπορούν να πραγματοποιηθούν έξι εμβολιασμοί από ένα φιαλίδιο του εμβολίου αντί των πέντε που είχαν προβλεφθεί. Το υπουργείο επεσήμανε ότι τα φιαλίδια περιέχουν ποσότητα ελαφρώς μεγαλύτερη της προβλεπόμενης από τον κατασκευαστή για προληπτικούς λόγους. Με προσεκτική χρησιμοποίησή τους, είναι επομένως δυνατό να εξαχθούν έξι δόσεις.

Το υπουργείο έστειλε ανάλογο έγγραφο με αυτές τις πληροφορίες στα ομοσπονδιακά κρατίδια. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ποσότητα εμβολίου από πολλά φιαλίδια για να συμπληρώνεται μία δόση.

Κομισιόν: Τον Σεπτέμβριο 2021 θα ολοκληρωθεί η διανομή των δόσεων του εμβολίου

Η διανομή της αρχικής ποσότητας των 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 των Pfizer and BioNTech στην ΕΕ θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η διανομή και των 200 εκατομμυρίων δόσεων θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τον Σεπτέμβριο 2021», δηλώνει ο εκπρόσωπος σε email που απηύθυνε προς το πρακτορείο Reuters.

Ο εκπρόσωπος διευκρινίζει επίσης ότι διεξάγονται συνομιλίες για την παράδοση επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων, επιλογή που προβλέπεται από το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Pfizer/BioNTech. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι τα περισσότερα συμβόλαια ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και φαρμακοβιομηχανίες παραγωγής εμβολίων προβλέπουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των παραδόσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί προς το τέλος του επόμενου έτους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπογράψει συμφωνίες με τις Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Sanofi and CureVac για την προμήθεια συνολικά 2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αποφασίσει για την έγκριση του εμβολίου της Moderna στις 6 Ιανουαρίου και έχει δηλώσει ότι μπορεί να λάβει αιτήσεις για έγκριση από τις AstraZeneca και Johnson & Johnson κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι ορισμένα από τα συμβόλαια προβλέπουν ότι οι πρώτες παραδόσεις θα γίνουν προς τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ