Μετάλλαξη κορονοϊού: Αρνητικό τεστ για επιβάτες από Βρετανία ζητάνε οι ΗΠΑ

Μοιραστείτε το:

Νέα απόφαση πάρθηκε από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σύμφωνα με την οποία για επιβάτες από Βρετανία απαιτείται αρνητικό τεστ κορονοϊού. Το νέο αυτό μέτρο σχετίζεται με τον εντοπισμό μετάλλαξης του κορονοϊού στη Βρετανία, το οποίο μάλιστα θεωρείται πως χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα, και ώθησε πολλές χώρες να κλείσουν τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφεραν στη σχετική ανακοίνωση πως, όσοι κλείνουν εισιτήριο για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ αεροπορικώς από τη Βρετανία, οφείλουν να έχουν στην κατοχή τους αρνητικό τεστ κορονοϊού, πριν να επιβιβαστούν σε πτήση προς τις Ηνωμένες Πολιτείας. Η απόφαση αναιρεί την ενημέρωση της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες την Τρίτη, όταν διαβεβαίωνε πως δεν σχεδιάζει να απαιτήσει τεστ για όσους επιβάτες φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εν λόγω απόφαση τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα, και για όσους καταφθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαιτείται το αρνητικό τεστ covid να έχει διενεργηθεί εντός των 72 προηγούμενων ωρών το μέγιστο.

Η σχετική αναφορά για τα νέα μέτρα πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ, χθες Πέμπτη 24/12, και μεταξύ άλλων σημειώθηκε πως «οι ιοί αλλάζουν συνεχώς μέσω μετάλλαξης και η αρχική ανάλυση στο Ηνωμένο Βασίλειο υποδεικνύει ότι αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος ίσως είναι έως και 70% πιο μεταδοτική από προηγούμενες μεταλλάξεις».

Τα CDC σημείωσαν ότι τον Μάρτιο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε την είσοδο σχεδόν όλων των ξένων υπηκόων που είχαν επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο τις 14 προηγούμενες ημέρες, απόφαση που οδήγησε σε μείωση των αεροπορικών ταξιδιών προς τις ΗΠΑ από τη Βρετανία κατά περίπου 90%.

Σύμφωνα με τα CDC, το διάταγμα θα υπογραφεί σήμερα και θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα.

Εντοπίστηκε και δεύτερη πιο μεταδοτική στη Μεγάλη Βρετανία

Στον εντοπισμό μιας νέας μετάλλαξης του SARS-CoV-2 στη χώρα προχώρησαν οι βρετανικές αρχές, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ την Τετάρτη και για τον λόγο αυτό θέτουν περιορισμούς, με άμεση ισχύ, στις μετακινήσεις από και προς τη Νότια Αφρική.

«Εντοπίσαμε δύο κρούσματα μιας άλλης, νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Χάνκοκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Και οι δύο ασθενείς είναι επαφές ανθρώπων που είχαν ταξιδέψει στη χώρα από τη Νότια Αφρική τις τελευταίες εβδομάδες.

«Αυτή η νέα μετάλλαξη είναι πολύ ανησυχητική επειδή είναι ακόμη πιο μεταδοτική και φαίνεται ότι (ο ιός) έχει μεταλλαχθεί περισσότερο σε σύγκριση με την (πρώτη) μετάλλαξη που εντοπίστηκε στο ΗΒ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση ταξιδιωτικοί περιορισμοί ενώ όποιος ταξίδεψε πρόσφατα στη Νότια Αφρική ή όσοι ήρθαν σε στενή επαφή με ταξιδιώτες από τη χώρα αυτή θα πρέπει να μπουν «αμέσως σε καραντίνα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ