Μετάλλαξη ιού Πορτογαλία: Τρία νέα στελέχη κορονοϊού στη χώρα

Μοιραστείτε το:

Τρεις μεταλλάξεις του κορονοϊού εντοπίστηκαν στην Πορτογαλία, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας την Τετάρτη 23/12. Η ύπαρξη των τριών μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2 διαπιστώθηκε στη διάρκεια του δεύτερου κύματος κορονοϊού που πλήττει τη χώρα.

«Μπορούμε πλέον να επιβεβαιώσουμε, έπειτα από μελέτη σε συνεργασία με το Επιστημονικό Ινστιτούτο Γκουλμπένκιαν, ότι οι (γενετικές) παραλλαγές του νέου κορονοϊού σε αυτό το δεύτερο κύμα στην Πορτογαλία είναι μεταλλάξεις που δεν είχαν εντοπιστεί στο πρώτο κύμα», υποστήριξε ο Ζουάου Πάουλου Γκόμες, ερευνητής στο τμήμα λοιμωδών νόσων του INSA, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στο πρακτορείο ειδήσεων LUSA.

Σχετικά με την ταυτότητα των τριών αυτών μεταλλαγμένων στελεχών, πρόκειται για μεταλλάξεις που εντάσσονται στη «διαδικασία προσαρμογής του ιού στους ανθρώπους», εξήγησε ο κος Γκόμες, ενώ παράλληλα εξέφρασε πως η διαδικασία αυτή ίσως να οφείλεται στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού που πλήττει την Πορτογαλία.

Ο ερευνητής καθησύχασε εξηγώντας πως «Αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει, έχει περάσει ένας χρόνος αφότου ο ιός εμφανίστηκε, προσέβαλε ανθρώπους — είναι εντελώς φυσιολογικό», και κατόπιν συμπλήρωσε πως

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις σε κλινικό επίπεδο ότι οι μεταλλάξεις αυτές προκαλούν «βαρύτερες» μορφές της ασθένειας, αλλά η αύξηση των κρουσμάτων ίσως οφείλεται στην υψηλότερη μεταδοτικότητά τους», κατέληξε ο ειδικός.

Σαρωτικός ο κορονοϊός στην Πορτογαλία – 4.602 κρούσματα σε μια ημέρα

Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού δείχνει το σκληρό του πρόσωπο στην Πορτογαλία, στην οποία εντοπίζονται καθημερινά χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας της Πορτογαλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.602 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 89 ασθενείς με την COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα της Ιβηρικής έφθασε τους 6.343 νεκρούς επί συνόλου 383.258 μολύνσεων.

Νέα μετάλλαξη του ιού στην Βρετανία με προέλευση από τη Νότια Αφρική

Μετά τον συναγερμό που σήμανε προ ολίγων ημερών, όταν εντοπίστηκε μετάλλαξη του κορονοϊού, επιβεβαιώθηκε νέα μετάλλαξη, και μάλιστα ακόμα περισσότερο μεταδοτική. Μάλιστα, δείκτης της επικινδυνότητας και τις μεταδοτικότητας της δεύτερης μετάλλαξης που εντόπισαν οι επιστήμονες είναι το γεγονός ότι στη Νότια Αφρική μέσα σε μόλις 15 ημέρες η χώρα πέρασε από τις 39.000 ενεργές λοιμώξεις στις 106.000. Η Βρετανία έχει τεθεί εκ νέου σε αυστηρή καραντίνα, ενώ σχεδιάζεται και το κλείσιμο των συνόρων από και προς την Αφρική.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανέφερε σχετικά: «Εντοπίσαμε δύο κρούσματα ενός ακόμα νέου στελέχους του κορονοϊού εδώ στη Βρετανία. Και τα δύο είναι επαφές με κρούσματα που είχαν ταξιδέψει από τη Νότια Αφρική τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό το νέος στέλεχος μάς ανησυχεί πολύ, καθώς είναι πολύ πιο μεταδοτικό και πιθανότατα έχει μεταλλαχθεί περισσότερο από το στέλεχος που ανακαλύψαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ