Εμβόλιο Βρετανία: Αγγλικός «εθνικισμός» και ήττα για το εμβόλιο Οξφόρδης

Μοιραστείτε το:

Εκτενής έρευνα του πρακτορείου Reuters ρίχνει φως στην πορεία του εμβολίου που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνεργασία με τον βρετανικό φαρμακευτικό κολοσσό της AstraZeneca.

Αποκαλύπτει τα λάθη, τις μεθοδεύσεις, την απόκρυψη και τελικά την πτώση του από την πρώτη θέση. Μόνο η βρετανική κυβέρνηση έχει προαγοράσει τεράστιο αριθμό δόσεων αλλά να έχει ήδη εγκρίνει… άλλο.

Στις 5 Ιουνίου, σημειώνει το πρακτορείο, στις κλινικές δοκιμές του βρετανικού εμβολίου έγινε σιωπηλά μία μικρή αλλαγή, με προσθήκη ενός ακόμη γκρουπ ατόμων που θα το δοκίμαζαν. Πίσω της, κρυβόταν ένα λάθος με πολύ σοβαρές συνέπειες: μέχρι τότε, πολλοί από αυτούς στους οποίους έγιναν δοκιμές, είχαν πάρει μόνο τη μισή δόση και στους νέους θα δινόταν η κανονική.

Ο Μπόρις Τζόνσον, είναι ένας ακόμα κυβερνήτης που ανέμενε το εμβόλιο ως πολιτική πανάκεια. Είχε μάλιστα προχωρήσει σε εξασφάλιση 100 εκατ. δόσεων του βρετανικού εμβολίου. Αλλά στις 23 Νοεμβρίου, «βγήκε λευκός καπνός»… Η Οξφόρδη και AstraZeneca ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στην προστασία από την covid-19 κατά 62% εάν ληφθούν δύο δόσεις και κατά 90% εάν ληφθεί μία μισή και μία ολόκληρη. Τα ποσοστά δεν είναι γραμμένα λάθος. Όπως είπαν οι επιστήμονες, δεν ήξεραν γιατί το σχήμα με την μισή δόση ήταν τόσο αποτελεσματικότερο.

Ακόμη χειρότερα, το σχήμα με τη μισή δόση δεν είχε δοκιμαστεί σε ηλικίες άνω των 55, δηλαδή αυτές που πραγματικά χρειάζονταν το εμβόλιο. Ο αντίπαλος, η Pfizer/BioNTech, επεδείκνυε ήδη τότε αποτελεσματικότητα 94% στις ηλικίες και άνω των 65. Το πώς δημιουργήθηκε αυτό το αλαλούμ, μοιάζει με φαρσοκωμωδία.

Τα ήδη εγκεκριμένα σήμερα στις ΗΠΑ εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της Moderna χρησιμοποιούν την νέα τεχνολογία «αγγελιαφόρου RNA» (mRNA), ενώ αυτό των Οξφόρδης/AstraZeneca την πιο παραδοσιακή των «ιικών φορέων», που παράγονται σε βιοαντιδραστήρες μεγάλης χωρητικότητας.

Τον Μάιο λοιπόν, στην Οξφόρδη παρέλαβαν μία μεγάλη ποσότητα του υπό ανάπτυξη εμβολίου από την συνεργαζόμενη ιταλική IRBM/Advent, λίγο πριν ξεκινήσει η φάση της εκτενούς δοκιμής του.
Οι Ιταλοί είχαν στείλει μαζί τα στοιχεία ποιοτικού ελέγχου που έκαναν με την αναγνωρισμενη μέθοδο του qPCR. Αλλά η Οξφόρδη χρησιμοποιεί δικό της σύστημα με φασματοφωτομετρία. Και ένα συγκεκριμένο υλικό που χρησιμοποιείται σε αυτήν, το polysorbate 80, αποδείχθηκε ότι επηρέασε την μέτρηση, δείχνοντας σχεδόν διπλάσια περιεκτικότητα από ό,τι υποστήριζε η παρασκευάστρια εταιρεία.

Έτσι, οι επιστήμονες στην Οξφόρδη ζήτησαν και πήραν έγκριση να μειώσουν στο μισό την δοσολογία, για τα εμβόλια που θα δίνονταν δοκιμαστικά. Δεν προκαλεί έτσι έκπληξη, ότι από την συγκεκριμένη παρτίδα, οι παρενέργειες ήταν μειωμένες. Αυτό ήταν που αποκάλυψε το λάθος και τελικά οδήγησε στο να προστεθεί τελικά νέα ομάδα ατόμων στις δοκιμές, που έλαβαν την πλήρη δοσολογία. Αλλά ταυτόχρονα συνεχίστηκαν και οι δοκιμές με το πρώτο σχήμα, με μισή συν μία δόση, για να παραμείνει μεγάλη η έκταση των δοκιμών.

Ακολούθησε μία ατελείωτη σειρά από αντικρουόμενες δηλώσεις περί «λάθους» και «σκόπιμης ενέργειας» στον τρόπο που έγινε η δοκιμή σε ανθρώπους, τέτοια ώστε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φαρμάκων Γκουίντο Ράζι να δηλώσει χαρακτηριστικά «προσωπικά νομίζω ότι το εμβόλιό τους είναι πολύ καλύτερο από την επικοινωνία τους».

Το θέμα του πρακτορείου Reuters κλείνει με μία δήλωση του Ίαν Τζόουνς, καθηγητή ιολογίας στο πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ. «Δεν θέλω να μειώσω την σκληρή δουλειά κανενός, το εμβόλιο θα είναι θεμελιωδώς καλό και ασφαλές, αλλά τα ρεπορτάζ είχαν πάντα έναν ελαφρά εθνικιστικό τόνο, κάτι που δεν νομίζω ότι βοήθησε».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ