Αμερική κυρώσεις: Ο Τραμπ άσκησε βέτο στον αμυντικό προϋπολογισμό

Μοιραστείτε το:

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άσκησε βέτο, όπως είχε προαναγγείλει, στον αμυντικό προϋπολογισμό (National Defense Authorization Act – NDAA) για το οικονομικό έτος 2021, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Το νομοσχέδιο θα επιστρέψει τώρα στο Κογκρέσο και θα χρειαστεί να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία και από τα δύο σώματα, προκειμένου να ξεπεραστεί το προεδρικό βέτο.

Ο Τραμπ ανέφερε ότι έθεσε βέτο στον Νόμο Εξουσιοδότησης της Εθνικής Άμυνας επειδή δεν περιλαμβάνει «κρίσιμης σημασίας μέτρα για την εθνική ασφάλεια, περιλαμβάνει διατάξεις που δεν σέβονται τους βετεράνους μας και τη στρατιωτική ιστορία μας και αντικρούει τις προσπάθειες της κυβέρνησής μου να θέσει πρώτη την Αμερική σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική».

Με άλλα λόγια το προεδρικό βέτο δεν αφορά τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Στο μήνυμά του προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Τραμπ χαρακτήρισε τον νόμο «δώρο προς την Κίνα και τη Ρωσία».

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το βέτο Τραμπ θα παρακαμφθεί

Μολονότι τα οκτώ προηγούμενα βέτο που άσκησε ο απερχόμενος πρόεδρος πέρασαν, χάρη στη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή τη φορά το βέτο θα παρακαμφθεί, λίγες εβδομάδες προτού αποχωρήσει ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Δεκεμβρίου, η Γερουσία στις ΗΠΑ υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες του 2021 το οποίο περιλαμβάνει κυρώσεις κατά του αγωγού Nord Stream 2 και της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

Το νομοσχέδιο με προϋπολογισμό 740 δισεκατομμύρια δολάρια περιλαμβάνει επίσης την απόσυρση 12.000 στρατιωτών από τη Γερμανία και προβλέπει περαιτέρω πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία, καθώς και απαγόρευση της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-ΗΠΑ.

Μετά την έγκριση από τη Γερουσία, ο Τραμπ έχει 10 ημέρες για να αποφασίσει αν θα υπογράψει το νομοσχέδιο ή θα το απορρίψει (βέτο).Με την προαναγγελθείσα απόρριψή του το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στη Βουλή από όπου προέρχεται. Το βέτο, ωστόσο, μπορεί να ανατραπεί από τα δύο τρίτα των ψήφων τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία. Αν συμβεί αυτό, το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος των ΗΠΑ.

Έντονη αντίδραση Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, το νομοσχέδιο έχει ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα σήμερα (πριν την ψηφοφορία στη Γερουσία) ότι για την Άγκυρα η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, για τους ρωσικούς S-400, θα αποτελούσε πράξη ασέβειας.

“Το γεγονός ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει κάτι που λέγεται CAATSA αποτελεί ασέβεια κατά ενός στρατηγικού συμμάχου στο ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην πρωτεύουσα Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τη Daily Sabah.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία δεν είναι μια συνηθισμένη χώρα αλλά είναι μεταξύ των κορυφαίων μελών του ΝΑΤΟ και τόσο ο πρόεδρος Τραμπ, όσο και ο Ομπάμα προηγουμένως έχουν εκθειάσει τον ρόλο της Άγκυρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ανέφερε επίσης ότι δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μέχρι να αποχωρήσει ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο για να αναλάβει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι η Τουρκία έκανε θετικά βήματα σε πολλά θέματα κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ