Μετάλλαξη κορονοϊού: Εντοπίστηκε και δεύτερη πιο μεταδοτική στη Μεγάλη Βρετανία

Μοιραστείτε το:

Οι βρετανικές αρχές εντόπισαν μια νέα «ανησυχητική» μετάλλαξη του SARS-CoV-2 στη χώρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ την Τετάρτη και για τον λόγο αυτό θέτουν περιορισμούς, με άμεση ισχύ, στις μετακινήσεις από και προς τη Νότια Αφρική.

«Εντοπίσαμε δύο κρούσματα μιας άλλης, νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Χάνκοκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Και οι δύο ασθενείς είναι επαφές ανθρώπων που είχαν ταξιδέψει στη χώρα από τη Νότια Αφρική τις τελευταίες εβδομάδες.

«Αυτή η νέα μετάλλαξη είναι πολύ ανησυχητική επειδή είναι ακόμη πιο μεταδοτική και φαίνεται ότι (ο ιός) έχει μεταλλαχθεί περισσότερο σε σύγκριση με την (πρώτη) μετάλλαξη που εντοπίστηκε στο ΗΒ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση ταξιδιωτικοί περιορισμοί ενώ όποιος ταξίδεψε πρόσφατα στη Νότια Αφρική ή όσοι ήρθαν σε στενή επαφή με ταξιδιώτες από τη χώρα αυτή θα πρέπει να μπουν «αμέσως σε καραντίνα».

Σε σχετική ερώτηση, ο Βρετανός υπουργός απάντησε ότι είναι “πεπεισμένος ότι η ομαλότητα παγκοσμίως θα επιστρέψει από το 2022”.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ματ Χάνκοκ, μιλώντας για το προηγούμενο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορoνοϊού, ανέφερε ότι μεταδίδεται «με επικίνδυνο ρυθμό».

Επέκταση περιοριστικών μέτρων

Παράλληλα ανακοίνωσε επέκταση των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, επιπέδου 4 στην βρετανική κλίμακα.

Βάσει των ανακοινώσεων, περισσότερες περιοχές στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά της Αγγλίας θα μπουν περιορισμούς Βαθμίδας 4 από την επομένη των Χριστουγέννων.

«Η τρίτη βαθμίδα δεν είναι αρκετή για τον έλεγχο της νέας μετάλλαξης» είπε ο Χάνκοκ και ανακοίνωσε ότι από τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων μπαίνει στη βαθμίδα 4 περιοχές όπως το Sussex, το Oxfordshire, το Suffolk, το Norfolk και το Cambridgeshire.

Μία σειρά άλλων περιοχών ανεβαίνουν στην τρίτη από τη δεύτερη βαθμίδα.

Ο Ματ Χάνκοκ ξεκίνησε λέγοντας ότι το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά και «τελειώνει σε αυτήν την εορταστική περίοδο που θα είναι πολύ διαφορετική».

«Ακριβώς όπως έχουμε εφαρμόσει ένα κλιμακωτό σύστημα, ανακαλύψαμε έναν νέο πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού, μια μετάλλαξη που εξαπλώνεται με επικίνδυνο ρυθμό» είπε.

Ο Χάνκοκ αναγνώρισε ότι αυτά τα μέτρα είναι δύσκολα αλλά τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 75% την περασμένη εβδομάδα και οι εισαγωγές στο νοσοκομείο είναι 1.909 την ημέρα -το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Απριλίου.

Πίεση στο σύστημα υγείας της Μ. Βρετανίας

Η πολύ απότομη αύξηση των κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης μεταφράζεται σε αυξανόμενες πιέσεις στα νοσοκομεία.

Ο αριθμός των νοσοκομειακών κλινών που καταλαμβάνουν σήμερα Covid ασθενείς σε όλη την Αγγλία πλησιάζει την κορύφωση του Απριλίου, δηλαδή περίπου 21.000, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου.

Όσον αφορά το εμβόλιο, ο Χάνκοκ είπε ότι η κυβέρνηση θα «δημοσιεύσει αύριο τα πλήρη στοιχεία για το πρόγραμμα εμβολιασμού μέχρι στιγμής».

Ο Δρ Χόπκινς, σύμβουλος σε θέματα Υγείας, είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο δεν θα λειτουργήσει ενάντια σε αυτά τα νέα στελέχη COVID-19.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας δήλωσε σίγουρος «θα το ξεπεράσουμε μέχρι την άνοιξη». Τόνισε όμως ότι οι πολίτες πρέπει να αντιστέκονται στον πειρασμό και να αποφεύγουν να βλέπουν ανθρώπους που δεν χρειάζεται.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ