Άνοιγμα αγοράς: Σηκώνουν ρολά τα εποχικά καταστήματα – Πρόβα τζενεράλε για το λιανεμπόριο

Μοιραστείτε το:

Ρολά σηκώνουν σήμερα -μετά από έναν περίπου μήνα- 110 καταστήματα πώλησης εποχιακών ειδών (δηλαδή με χριστουγεννιάτικα είδη), με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να εστιάζουν αφενός στην ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού κι αφετέρου στην τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού.

Οι εικόνες χθες έξω από το πολυκατάστημα Harrods στο Ηνωμένο Βασίλειο τρομάζουν και τους Έλληνες επιστήμονες που προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη χαλάρωση μπορεί να αποβεί ολέθρια τη στιγμή που επιχειρείται ο περιορισμός της διασποράς του κορονοϊού ενώ έχει δρομολογηθεί το σχέδιο εμβολιασμού που θα δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για επιστροφή στην κανονικότητα.

papathanasis

Παπαθανάσης: Η πορεία των κρουσμάτων καταλύτης για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Δεν υπάρχουν ημερομηνίες σχετικά με το επόμενο βήμα για το άνοιγμα της αγοράς, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στο ΜΕGA ενώ σε άλλη συνέντευξη του είπε χαρακτηριστικά: Ας αφήσουμε τα δεδομένα να μας δείξουν τον δρόμο και ας κρατήσουμε, προς το παρόν, το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει μαζικό και ταυτόχρονο άνοιγμα της αγοράς.

Εντός της εβδομάδας, ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων, θα συζητηθεί το άνοιγμα των υπόλοιπων καταστημάτων, δήλωσε εξάλλου σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Συνολικά το άνοιγμα της οικονομίας θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάει ο εμβολιασμός. «Νομίζω ότι έχουμε υποχρέωση όλες και όλοι να εμβολιαστούμε γιατί θέλουμε να τελειώσει αυτή η υπόθεση και να επανέλθουμε στην κανονικότητα» είπε ο κ. Παπαθανάσης, συμπληρώνοντας πως ό,τι χειρότερο μπορεί να υπάρξει για μια οικονομία είναι η οικονομία-φυσαρμόνικα.

Στη σειρά κομμωτήρια, ανθοπωλεία και καταστήματα παιχνιδιών

Παρότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μέρες ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, ωστόσο οι επιχειρήσεις αναμένεται να ακολουθήσουν στην άρση του lockdown είναι τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία.

Λίγες ημέρες πριν, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, σημείωνε πως εν όψει των γιορτών, στη λίστα για να ανοίξουν είναι και τα καταστήματα παιχνιδιών, τα οποία μαζί με τα κομμωτήρια και τα ανθοπωλεία, αποτελούν «την δεύτερη γραμμή» για το άνοιγμα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Δεν έδωσε ωστόσο συγκεκριμένες ημερομηνίες, ενώ σημείωσε πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού από τους καταστηματάρχες, τότε θα χρειαστεί να ξανακλείσουν.

Ο υπουργός τόνισε πως το άνοιγμα θα γίνεται ανά 3-4 ημέρες εν όψει των γιορτών, σε καταστήματα που περιμένουν αυτές τις ημέρες των γιορτών για να ανασάνουν. Σε κάθε περίπτωση, είπε, τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν τελευταία.

Πως θα γίνεται από σήμερα η λειτουργία των εποχικών: Το ωράριο, οι ΚAΔ και τα μέτρα προστασίας

Για τη μετάβαση στα εποχικά καταστήματα θα αποστέλλεται μήνυμα στο 13033 με την επιλογή 2 ή αντίστοιχο συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωση για μετάβαση/λειτουργία σε κατάστημα προμηθειών αγαθών.

· Το ωράριο ορίζεται από τις 7 πμ έως τις 8.30 μμ

· Η αναλογία των ατόμων εντός του καταστήματος ανά τμ. είναι 4 άτομα στα 100 τμ.

· Σε καταστήματα άνω των 100 τμ ένα άτομο για 15 κάθε τ.μ.

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους

· Τήρηση απόστασης των 2 μέτρων

· Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων.

· Σε περίπτωση που είναι απαραίτητη η χρήση ανελκυστήρα η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο ορίζεται στο 40%.

· Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑμεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για τη χρήση της τροφοδοσίας.

Επιπλέον, στα 110 εποχιακά καταστήματα, τα οποία θα λειτουργήσουν από σήμερα έως τις 8 Ιανουαρίου 2021 περιλαμβάνονται όσα ανήκουν στους τέσσερις ΚΑΔ:

1. λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ 47595616

2. λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ 47656702

3. λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών με ΚΑΔ 47656706

4. λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων κι άλλων ψυχαγωγικών ειδών με 47656707

 

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ