Νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα και νεκροί από κορονοϊό – Κυριακή 6/12/2020

Μοιραστείτε το:

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020, 904 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11. 5471, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες. 4986 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 30594 (26.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 169 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 651 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3003 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1197 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δερμιτζάκης: Επικίνδυνος ο εμβολιασμός με υψηλό αριθμό κρουσμάτων

Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πολύ χαμηλό αριθμό κυκλοφορίας του ιού, ενώ κάνουμε τον εμβολιασμό για να μπορούμε να αποφύγουμε πιθανότητα να έχουμε κάποιο ανθεκτικό στέλεχος, το οποίο μετά θα επικρατήσει, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή». Παράλληλα, ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τον Μάιο θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού κάτι που θα επιτρέψει τη χαλάρωση των μέτρων καθώς θα έχει δημιουργηθεί η συλλογική ανοσία.

«Τα εμβόλια θα πάρουν χρόνο από τη μια να προστατεύσουν κάθε άτομο ξεχωριστά, διότι όταν είναι δύο δόσεις, θα πάρει τουλάχιστον 1-1,5 μήνα μέχρι να θεωρηθεί κάποιος ότι έχει την πλήρη αποτελεσματικότητα και φυσικά πολύ περισσότερους μήνες -κι ελπίζω μέχρι τον Μάιο να έχει ολοκληρωθεί αυτό- για να καλύψουμε την ανοσία της αγέλης, όπου το 60%-70% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί. Μέχρι τότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», επισήμανε.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις για τα εμβόλια, ο καθηγητής τόνισε ότι αυτές έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι πολίτες βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της ενημέρωσης και εκτίμησε ότι όσο περνά ο καιρός οι ενδοιασμοί θα είναι λιγότεροι και η συμμετοχή μεγαλύτερη.

Ερωτηθείς για το την άρση των μέτρων, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος καταστημάτων λιανικής, καφέ κι εστιατορίων, ταυτόχρονα, με αυστηρά μέτρα. «Δε θα είναι καλό να τα ανοίξουμε αργά τα καφέ, τα εστιατόρια, τα λιανικά καταστήματα και ίσως και τα εμπορικά κέντρα. Πρέπει να ανοίξουν όλα μαζί ώστε να διοχετευθεί η ένταση και η ενέργεια που έχει ο κόσμος. Αλλιώς θα πηγαίνει να ψωνίζει και μετά θα παίρνει καφέ, θα κάθεται στα παγκάκια και θα δημιουργεί συνωστισμό», τόνισε.

Το άνοιγμα της αγοράς

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μετά το «ποδαρικό» των εποχικών καταστημάτων που ανοίγουν τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, παίρνουν σειρά τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, σηκώνοντας πιθανώς ρολά την ερχόμενη Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, με το άνοιγμα της αγοράς να γίνεται κλιμακωτά. Στις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν τα καταστήματα παιχνιδιών, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία, καθώς βρίσκονται ψηλά στη λίστα των καταστημάτων που προηγούνται. Στη συνέχεια και αν όλα πάνε βάσει σχεδιασμού, γύρω στις 18 Δεκεμβρίου υπολογίζεται να ανοίξουν και όλα τα μικρότερα εμπορικά καταστήματα, κεντρικά ή συνοικιακά.

SMS 13033 για μετακίνηση σε εποχικά καταστήματα

Το πρωί της Δευτέρας ανοίγουν ξανά τα εποχικά καταστήματα που πωλούν αποκλειστικά Χριστουγεννιάτικα είδη και οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο αλλά και για τον στολισμό του σπιτιού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρμόδιου υφυπουργού εμπορίου για να μπορεί κάποιος να πάει στο κατάστημα θα πρέπει να στέλνει sms στ0 13003 με τον κωδικό 2.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η ελληνική Κυβέρνηση, σε συνέχεια της εισηγήσεως του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποφάσισε την περιορισμένη και σαφώς προσδιορισμένη ως προς την διάρκεια και τα είδη των αγαθών πώλησης, διαδικασία λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται αμιγώς εποχικά και έχουν ως κύριες δραστηριότητες τις παρακάτω:

Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων και τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 47595616.

  • Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων, με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 47656702.
  • Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά, με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 47656706.
  • Και λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών, με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 47656707.

Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω τέσσερις κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας, μπορούν να πωλούνται και από τις υπεραγορές τροφίμων, δηλαδή τα σούπερ μάρκετ. Η διάρκεια ισχύος της λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται από τις 7 Δεκεμβρίου 2020 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2021. Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας ως δευτερεύοντες, απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντα. Επίσης, από σήμερα δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων.

Οι κανόνες λειτουργίας είναι προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού και ενταγμένοι στις διαδικασίες του lockdown, έχοντες ως εξής:

  • Για τη μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή sms στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωση για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών. Ωράριο λειτουργίας ορίζεται από τις 7 π.μ. ως τις 8:30 μ.μ..

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων, ισχύουν τα κάτωθι:

  • Αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά μέτρα, 4/100.
  • Άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων καταστήματα, ένα άτομο για κάθε 15 τετραγωνικά μέτρα.
  • Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους, προσωπικό εργασίας, επισκέπτες, καταναλωτικό κοινό.
  • Η τήρηση της απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων και επίσης,
  • Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί απολύτως αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.
  • Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα πάρα μόνο σε ΑΜΕΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για τη χρήση της τροφοδοσίας».
 
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ