Γρηγορόπουλος: Ελεύθεροι οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης [vids & pics]

Μοιραστείτε το:

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης, οι οποίοι προσήχθησαν το μεσημέρι της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου 2020 μαζί με άλλους διαδηλωτές στην ΓΑΔΑ για παραβίαση των μέτρων για τον κορονοϊό. Οι δύο δικηγόροι προσήχθησαν  με άλλους από το κέντρο της Αθήνας, όπου πολίτες, φορείς και συλλογικότητες επιχείρησαν να προσεγγίσουν το σημείο που έπεσε νεκρός σαν σήμερα πριν δώδεκα χρόνια ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος χτυπημένος από σφαίρα αστυνομικού, για απότιση φόρου τιμής.

Ο δικηγόρος Κωστής Παπαδάκης δηλώνει την ιδιότητά του αλλά τελικά προσάγεται από την αστυνομία.


Στην συνέχεια οδηγήθηκαν στην ΓΑΔΑ από όπου με εντολή Εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι. Σύμφωνα με δήλωση του κ. Παπαδάκη: «Απαγγέλθηκε κατηγορία , σχηματίστηκε δικογραφία και κλήθηκα σε απολογία αφού είχα συλληφθεί από τις 12.30 από την αστυνομία για το αδίκημα 285 ΠΚ. Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν στο κείμενο της απολογίας η παραπάνω διαδικασία έγινε μετά από συνεννόηση της αστυνομίας με τον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης κ. Σπυρόπουλο , ο οποίος έδωσε εντολή να αφεθώ ελεύθερος λόγω ειδικής δωσιδικίας».

Οι δύο νομικοί, ζήτησαν την ποινική και πειθαρχική δίωξη του Αττικάρχη και παντός άλλου υπευθύνου τους οποίους καταγγέλλουν για την «παράνομη σύλληψή τους και την παραβίαση μέτρων κατά του κορονοϊού καθώς στον ίδιο χώρο κράτησης υπήρχαν 80 άτομα μαζί και οι αστυνομικοί οι οποίοι με τα ίδια γάντια ερευνούσαν τα πράγματά τους».

Τι είχε δηλώσει ο Θανάσης Καμπαγιάννης έξω από το Χημείο λίγο πριν το προσαγωγή του

«Στο κάλεσμα για μια εκδήλωση τιμής και μνήμης από δασκάλους και φίλους του, η αστυνομία εμποδίζει ακόμη και την κατ΄ατομο προσέλευση. Εμείς ζητήσαμε να πάμε ένας-ένας να αφήσουμε ένα λουλούδι. Και παρότι ο εκπρόσωπος των μέτρων Τάξης είπε ρητά ότι δεν παραβιάστηκε κανένα υγειονομικό μέτρο και αυτό είναι η αλήθεια, ότι κόσμος που έφτασε εδώ τήρησε απολύτως τις αποστάσεις, τα μέτρα τις μάσκες, αυτή την στιγμή προσάγονται δεκάδες άνθρωποι.


Δημοτικοί σύμβουλοι συνδικαλιστές, άνθρωποι που προσήλθαν κρατώντας ένα λουλούδι και τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους γιατί μπαίνουν σε ένα κλειστό περιβάλλον σε κλούβες για να πάνε στην ΓΑΔΑ χωρίς οι ίδιοι να έχουν παραβιάσει οποιοδήποτε υγειονομικό μέτρο και θέλοντας απλά να αφήσουν ένα λουλούδι.

Θεωρώ ότι είναι μια απόδειξη περεταίρω ότι η μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου εξακολουθεί να τρομάζει την εξουσία, ακόμη και μνήμη μόνο και γι αυτό το λόγο, απέναντι σε ανθρώπους που θέλουν να την τιμήσουν υπάρχει αυτή η αντιμετώπιση».

Τη διαμαρτυρία του για τις προσαγωγές – συλλήψεις δικηγόρων στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, εκφράζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της (ΔΣΑ) Αθήνας Δημήτρης Βερβεσός. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΣΑ αναφέρονται τα εξής:

“Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, διαμαρτυρήθηκε έντονα στις αστυνομικές αρχές, αλλά και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις προσαγωγές  συλλήψεις δικηγόρων που έγιναν σήμερα από την ΕΛ.ΑΣ., στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος στα Εξάρχεια. H πρωτοφανής αυτή ενέργεια των αστυνομικών αρχών που παρεμπόδισε τους συναδέλφους από το να ασκήσουν το υπερασπιστικό τους καθήκον παραβιάζει την ουσία του δικηγορικού λειτουργήματος και πλήττει σοβαρά τον πυρήνα του κράτους δικαίου. Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, παράλληλα, ζήτησε να τηρηθεί άμεσα ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας που δεν επιτρέπει την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για τους δικηγόρους”.

Επέμβαση των ΜΑΤ στην πλατεία Εξαρχείων – Πάνω από 100 προσαγωγές

Σε περισσότερες από 100 προσαγωγές από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές. Σημειώνεται, ότι οι 60 προσαγωγές έχουν γίνει από την περιοχή των Εξαρχείων. Ένταση στα Εξάρχεια, όταν ομάδα ατόμων συγκεντρώθηκε κρατώντας ένα πανό. Αμέσως μετά αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν τη συγκέντρωση.

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι δόθηκε εντολή για επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Εξαρχείων σε ένα σημείο που είχαν συγκεντρωθεί πολίτες για να αφήσουν ένα λουλούδι στο σημείο που δολοφονήθηκε πριν από 12 χρόνια ο 15χρονος μαθητής Αλέξης Γρηγορόπουλος.

ΕΔΕ διατάχθηκε από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για το βίντεο με τον βανδαλισμό ανθοδέσμης που άφησε πολίτης στο μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στα Εξάρχεια. Η έρευνα διατάχθηκε ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την πειθαρχική τιμωρία του αστυνομικού των ΜΑΤ που έχει καταγραφεί σε βίντεο να καταστρέφει ανθοδέσμη, την οποία πήρε από το μνημείο του νεκρού 15χρονου. Το βίντεο κυκλοφόρησε στα social media και προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, καθώς κατέγραψε μία πράξη εμπάθειας και μίσους, από ένα αστυνομικό όργανο σε βάρος της μνήμης ενός ανήλικου και άοπλου θύματος αστυνομικής βίας.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει: “Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η διενέργεια επείγουσας διοικητικής έρευνας για επίμεμπτη συμπεριφορά αστυνομικού στην περιοχή των Εξαρχείων, που απεικονίζεται σε βίντεο που αναπαράγεται σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media προκαλώντας κατακραυγή

Σημερινή φωτογραφία από την Eurokinissi

Μαρτυρία βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ

Η τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, μετέφερε την δική της μαρτυρία, ως κάτοικος του κέντρου, που θέλησε να αποτίσει τιμή στη μνήμη του 15χρονου: “Στη διαδρομή από το σπίτι μου μέχρι το μνημείο με σταμάτησαν αστυνομικοί σε 3 σημεία. Στο πρώτο μου ζήτησαν βεβαίωση κατοικίας ότι διαμένω στην περιοχή. Τους έδειξα και βεβαίωση κατοικίας και βουλευτική ταυτότητα και μου επέτρεψαν να συνεχίσω. Στη συνέχεια, άλλη αστυνομικός μας σταμάτησε – ήμασταν 2 άτομα– και μας είπε ότι απαγορεύεται η διέλευση από εκεί που πηγαίναμε να περάσουμε. (…) Στη διασταύρωση Λόντου και Μεσολογγίου μας σταμάτησαν ξανά. (…) Μου είπαν ότι δεν μπορώ να περάσω από την περιοχή, διότι έχουν εντολή να μην περάσει κανείς, για λόγους ασφαλείας. (…) Η υπεύθυνη Υπαστυνόμος Β’ μου επανέλαβε ότι η διέλευσή μου από το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου απαγορεύεται για λόγους ασφαλείας, έπειτα από προφορικές εντολές που έχουν. Την ευχαρίστησα που φροντίζει για την ασφάλειά μου ή την ασφάλεια της περιοχής από εμένα και έφυγα”.

Φωτογραφία από την Eurokinissi

Περιστατικό αυθαιρεσίας που καταγράφηκε στην περιοχή

Καταγγελίες για τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας

Επίσης, αρκετές ήταν οι καταγγελίες για καταστρατήγηση των υγειονομικών μέτρων από αστυνομικούς, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες και για έκθεση των προσαχθέντων σε κίνδυνο, καθώς τους στρίμωξαν στις κλούβες χωρίς μέτρα ασφάλειας.

Μαρτυρία του Πέτρου Κωνσταντίνου από τη ΓΑΔΑ

Μέσα σε έναν κλειστό χώρο στην Πέτρου Ράλλη είμαστε περίπου 80 άτομα στοιβαγμένα παρόλο που διαμαρτύρονται οι προσαχθέντες υγειονομικοί και τονίζουν την παραβίαση των μέτρων προστασίας.

Posted by Petros Constantinou on Sunday, December 6, 2020

Πάνω από 80 προσαχθέντες στοιβαγμένοι αυτή την στιγμή στο Μεταγωγών (Πέτρου Ράλλη και Θηβών).

Μάλιστα, έξω από αυτό η…

Posted by Μένουμε Ενεργοί – υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη on Sunday, December 6, 2020

Υπενθυμίζεται πως ανάλογη εικόνα από την ΕΛ.ΑΣ. (οι επιτηρητές των μέτρων ασφαλείας να τα καταστρατηγούν πρώτοι) υπήρξε και στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Flash.gr

  • Ανακοίνωση της ΚΝΕ

    Η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «παρεμποδίστηκε από δυνάμεις της αστυνομίας αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ που, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, επεδίωξε να αφήσει ένα λουλούδι στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου, στον τόπο της δολοφονίας του, στα Εξάρχεια». «Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, που φτάνει σε σημεία αυτογελοιοποίησης μέσα από την αντιδημοκρατική απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων σε όλη την Επικράτεια. Η τρομοκρατία δε θα περάσει! Η φωνή μας δε φιμώνεται! Απέναντι στο όργιο αυταρχισμού και καταστολής, ο λαός και η νεολαία θα αντιτάξουμε τον οργανωμένο μας αγώνα για υγεία, μόρφωση και ζωή με δικαιώματα» τονίζει, καταλήγοντας, η ανακοίνωση της ΚΝΕ.

    exarchia-grigoropoulos-astynomia exarchia-grigoropoulos-astynomia exarchia-grigoropoulos-astynomia

    GRIGOGROPOULOS-EPETEIOS-2020-SEK-XHMEIO GRIGOGROPOULOS-EPETEIOS-2020-SEK-XHMEIO GRIGOGROPOULOS-EPETEIOS-2020-SEK-XHMEIO

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ