Brexit: “Τελευταίο ρίξιμο του ζαριού” – Τελικός γύρος συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας

Μοιραστείτε το:

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, από την πλευρά της ΕΕ και ο Ντέιβιντ Φροστ, από την Βρετανία, θα συμμετέχουν από σήμερα στις Βρυξέλλες σε έναν γύρο συνομιλιών που θα είναι καθοριστικός και περιγράφεται από τα βρετανικά ΜΜΕ ως “τελικό ρίξιμο του ζαριού”. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, τέσσερα χρόνια από το δημοψήφισμα, στο οποίο οι Βρετανοί επέλεξαν την έξοδο.

Χθες η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε πως είχε μία τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπόρις Τζόνσον και πρόσθεσε: “Οι διαφορές παραμένουν και δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία αν δεν επιλυθούν. Οι κύριοι διαπραγματευτές θα συσκεφθούν ξανά αύριο. Θα μιλήσουμε την Δευτέρα”. Απαντώντας, ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε: “Θα δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε”.

Το μήνυμα του Μπαρνιέ

Η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης με θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Προϋπολογισμό της ΕΕ, θα διεξαχθεί υπό την σκιά των εξελίξεων με το Brexit. Τα βασικά σημεία διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών είναι οι κανόνες εμπορίου, ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων στις δύο πλευρές, τα δικαιώματα στην αλιεία και η διαδικασία επίλυσης των διαφορών που θα προκύπτουν από την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, από τις αρχές του επόμενου έτους.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η Βρετανία “θα ευημερήσει” ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των συνομιλιών, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του που τον “περιμένουν στη γωνία”. Επίσης, διαμορφώνονται και διαφορετικά “στρατόπεδα” συμφερόντων στην ΕΕ αυτή τη στιγμή, με τη Γαλλία να τονίζει πως δεν πρέπει να θιγούν τα δικαιώματα της αλιείας της στα βρετανικά νερά. “Γνωρίζουμε πως έχει τελειώσει η 100% πρόσβαση στον ναυτικό χώρο της Βρετανιάς, αλλά χρειαζόμαστε μόνιμη πρόσβαση. Η Βρετανία δεν μπορεί να έχει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά και η Αλιεία να εξαιρείται”, τόνισε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον στην Journal du Dimanche.

Με πληροφορίες από AFP και Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ