Σάμος Σεισμός: Γκρεμίστηκε το σπίτι που καταπλάκωσε τα δύο παιδιά [video]

Μοιραστείτε το:

Η κατεδάφιση του κτιρίου έγινε το πρωί της Παρασκευής, με τον πατέρα του 17χρονου Άρη, Αλέξη Κομνηνού, να κάνει λόγο για μία μικρή δικαίωση για τα αδικ0χαμένα παιδιά τους. Την ίδια ημέρα, στις 11:34 το πρωί σημειώθηκε σεισμική δόνηση 3,8 βαθμών Ρίχτερ, στα βόρεια με βορειοδυτικά του νησιού, με αποτέλεσμα να γκρεμιστεί ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στο Καρλόβασι. Τις φωτογραφίες δημοσιεύουν τοπικά ΜΜΕ και κάτοικοι στα social media. Ευτυχώς από την κατάρρευση δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί.

Στο μεταξύ, τοπικοί φορείς καταγγέλλουν πως η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής, με ενδεικτικό το γεγονός πως η περιοχή κηρύχθηκε ως σεισμόπληκτη μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων. Η απόφαση με τίτλο «Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020, σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου», δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ την 1η Δεκεμβρίου.

Διαβάστε το ΦΕΚ στο Σαμιακό Βήμα

“Κατώτερα τα ποσά της στεγαστικής συνδρομής”

Σε διαδικτυακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Νίκος Ζάχαρης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Η Σάμος αλλάΖΕΙ”, δήλωσε πως για τα σχολικά κτίρια που έχουν ζημιές, πρέπει να σταλούν επιτόπου μηχανικοί και να κάνουν τον στατικό έλεγχο, την αντισεισμική θωράκιση και τις μελέτες που απαιτούνται για την γρήγορη αποκατάσταση και ανακατασκευή. Επίσης κάλεσε να επισπεύσουν τις διαδικασίες εξεύρεσης και προμήθειας των απαραίτητων σχολικών προκατασκευασμένων αιθουσών (περίπου 50) ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν όλα μαζί μετά τη λήξη της τηλεκπαίδευσης.

Και πρόσθεσε: “Για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ και αφορούν τη Στεγαστική Συνδρομή με μια πρώτη ανάγνωση βλέπουμε είναι ότι είναι κατώτερα από αυτά που είχαν δημοσιευθεί το 2017 στο σεισμό της Βρύσας Λέσβου και συγκεκριμένα δεν υπάρχουν οι προσαυξήσεις κατά 10% για τη νησιωτική περιοχή και κατά 20% για τους παραδοσιακούς οικισμούς, που έχουν πληγεί καθώς και η υποαμοιβή για τις μελέτες – επιβλέψεις στο 50% που θα εκπονήσουν οι μηχανικοί, αντί να εντάξουν και τις μελέτες – επιβλέψεις στη Στεγαστική Συνδρομή ως επιλέξιμη δαπάνη ώστε να γίνουν σωστές και σοβαρές αποκαταστάσεις των πληγέντων κτιρίων”.

Στα 7 Ρίχτερ τελικά ο μεγάλος σεισμός – 3.000 μετασεισμοί

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε πως ο σεισμός της 30ης Οκτωβρίου στη Σάμο ήταν 7 βαθμών Ρίχτερ και όχι 6,7 R. Μιλώντας στο τοπικό Radio Café 102,4, ανέφερε πως “ήταν εντάσεως 7 ρίχτερ και υπήρξε συνολική επίδραση με φαινόμενα που είναι συσσωρευμένα όπως, κατολισθήσεις, ρευστοποιήσεις εδαφών, άνοδο της Σάμου σε ορισμένες περιοχές κατά 25 εκατοστά, καταρρεύσεις οικοδομών και μνημείων, ένα σύνολο πραγμάτων που θα πρέπει να διερευνήσουμε για να διαφυλάξουμε τη ζωή των κατοίκων, την οικονομική πορεία, την κοινωνική ηρεμία και να σχεδιάσουμε το μέλλον”.

Δήλωσε ικανοποιημένος από την μετασεισμική ακολουθία και πρόσθεσε πως έχουν καταγραφεί πάνω από 3 χιλιάδες μετασεισμοί, οι περισσότεροι μικρού μεγέθους, τα επίκεντρα των οποίων περιγράφουν το υποθαλάσσιο ρήγμα.

Με πληροφορίες από Samostoday.gr, Σαμιακόν Βήμα, Samos24.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ