Κορονοϊός Ελλάδα: «Έρχεται και τρίτο κύμα», προειδοποιεί ο καθηγητής του Γέηλ, Νίκολας Χρηστάκης [vid]

Μοιραστείτε το:

Οι Έλληνες πρέπει να είναι πιο φρόνιμοι και να πάρουν πολύ στα σοβαρά το δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19, ανέφερε ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου Γέιλ Νίκολας Χρηστάκης, μιλώντας σε διαδικτυακή παρουσίαση του νέου βιβλίου του «Το Βέλος του Απόλλωνα – Οι βαθιές και μακροχρόνιες επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας στον τρόπο που ζούμε», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα και στην Ελλάδα.

Όπως είπε, ο κορονοϊός κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα όπως οι ιδέες. Επεσήμανε ότι αν ληφθούν υπόψη, τόσο η μεταδοτικότητα όσο και η θνητότητα, η νέα πανδημία είναι η δεύτερη χειρότερη των τελευταίων 100 ετών, μετά την ισπανική γρίπη.  Ο κ. Χρηστάκης εκτίμησε ότι αν ο πληθυσμός πειστεί να κάνει το εμβόλιο, σε ένα περίπου χρόνο θα έχουμε ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τη βιολογική δυναμική του ιού και θα είμαστε αντιμέτωποι περισσότερο με την οικονομική και την κοινωνική επίπτωση του. Για το χειμώνα του 2021, προέβλεψε ότι θα υπάρξει ένα τρίτο επιδημικό κύμα, αν και πιο ήπιο λόγω των εμβολιασμών που θα έχουν γίνει στο μεταξύ.

Είπε ακόμη ότι το καλοκαίρι του 2021, διαφαίνεται πως θα είναι δυνατό να τονωθεί ο τουρισμός περισσότερο από ό,τι το καλοκαίρι 2020, αν και όχι στα επίπεδα του 2019 – άποψη που, όπως ανέφερε, μετέφερε και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Επίσης εκτίμησε ότι το άνοιγμα της τουριστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα που έγινε φέτος το καλοκαίρι, δεν έπαιξε ρόλο στην πυροδότηση ενός δεύτερου επιδημικού κύματος, κάτι που θα συνέβαινε ούτως ή άλλως, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες.

Ακόμη ανέφερε ότι αν η κυβέρνηση αντιμετωπίσει καλά και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αυτό θα αυξήσει τη δημοτικότητά της και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Για τους θανάτους από Covid-19 της τρέχουσας περιόδου στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι περίπου 100 τη μέρα, επεσήμανε ότι η χώρα μας συγκριτικά με άλλες, όπως η Σουηδία ή η Πορτογαλία, βρίσκεται σε καλύτερη θέση. Από τους πολίτες κυρίως, τόνισε, εξαρτάται, αν η Ελλάδα θα τα καταφέρει καλύτερα, όπως και στο πρώτο κύμα.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Κάκτος, τo Public και το Inside Story, μίλησαν επίσης ο Ανδρέας Παπανδρέου (καθηγητής Περιβαλλοντικών Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής Οικονομίας της Βιώσιμης Ανάπτυξης) και ο Ηλίας Μόσιαλος (καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics and Political Science). Ο Ηλίας Μόσιαλος εκτίμησε ότι μετά τους πρώτους εμβολιασμούς, περί τα τέλη Φεβρουαρίου, θα αρχίσει να χτίζεται ένα «τείχος» ανοσίας στην Ελλάδα.

Κλείνουν τα χερσαία σύνορα για όσους βρεθούν θετικοί – Οι περιοχές που προβληματίζουν

Δύο νέα μέτρα για τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του δεύτερου κύματος κορονοϊού ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία του ιού στη χώρα μας, κι ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 98 θανάτους, 612 διασωληνωμένους και 1.667 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. «Η κυβέρνηση ενεργοποιεί από την εργαλειοθήκη της δύο επιπλέον μέτρα, από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας», ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

«Πρώτον, όσοι ανιχνεύονται θετικά στους ελέγχους που γίνονται στα χερσαία σύνορα της χώρας, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεύτερον, δεν επιτρέπονται πλέον επισκέψεις όσοι δεν εγκαταβιώνουν μόνιμα στις μονές του Αγίου Όρους», εξήγησε. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο.

Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, τα παραπάνω μέτρα, καθώς και η παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, βασίστηκαν αποκλειστικά στην επιδημιολογική εικόνα. «Αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την κατ’ οίκον απομόνωση, είναι 16.617», ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς.  Αναλυτικότερα:

  • 7.031, δηλαδή το 42%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
  • 3.267, δηλαδή το 19,7%, βρίσκονται στην Αττική
  • 1777, δηλαδή το 10,7%, βρίσκονται στη Θεσσαλία
  • 1590, δηλαδή το 9,6%, βρίσκονται στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη
  • 632, δηλαδή το 3,8%, βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία
  • Συνολικά, το 86,1% των κρουσμάτων εντοπίζεται σε πέντε από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, το 66,4% στη Βόρεια Ελλάδα και το 19,7% στην Αττική.

Προβληματισμός για 5 περιοχές

Όπως παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες. Ειδικότερα, σημείωσε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας. Περαιτέρω, επισήμανε πως η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός ανέφερε πως ανάμεσα στις περιοχές που δημιουργούν έντονο προβληματισμό τις τελευταίες 7 ημέρες, είναι οι Περιφερειακές Ενότητες

  • Ξάνθης,
  • Δράμας,
  • Πέλλας,
  • Φλώρινας,
  • Πιερίας και
  • Ημαθίας.

Αναλυτικά η κατάσταση σε αυτές τις περιοχές είναι οι εξής:

  • 587 κρούσματα στην Πιερία, από τα οποία νοσηλεύονται τα 80
  • 584 κρούσματα στην Πέλλα, από τα οποία νοσηλεύονται τα 84
  • 486 κρούσματα στην Ημαθία, από τα οποία νοσηλεύονται τα 103
  • 454 κρούσματα στην Δράμα, από τα οποία νοσηλεύονται τα 83
  • 376κρούσματα στην Ξάνθη, από τα οποία νοσηλεύονται τα 38
  • 172 κρούσματα στην Πιερία, από τα οποία νοσηλεύονται τα 26

Μάλιστα, στις περιοχές παρατηρείται μετατόπιση των clusters του κορονοϊού από τα αστικά κέντρα στα χωριά. Για αυτόν τον λόγο, ο Νίκος Χαρδαλιάς απεύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων και για ιδιαίτερη προσοχή.

Τέλος, παρά τη μικρή υποχώρηση των κρουσμάτων, ο υφυπουργός συνέστησε την προσοχή στη Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, τη Λάρισα, τη Μαγνησία, τη Χαλκιδική, το Κιλκίς, την Καρδίτσα, τις Σέρρες, τα Τρίκαλα και την Καβάλα.

Παπαευαγγέλου: Εστίες υπερμετάδοσης χώροι εργασίας και οικογένειες

Η μικρή μείωση κρουσμάτων στο σύνολο της χώρας μας, όπως ήταν αναμενόμενο έφερε και μείωση στην κατανομή των κρουσμάτων στις επιμέρους περιοχές. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, από τα 1.667 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 367 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ 316 στην Αττική.

Ακόμα, 93 εντοπίστηκαν στην Πιερία και 79 στην Ημαθία. Ακόμα, η ίδια συμπλήρωσε ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με περισσότερα από 18.000 ενεργά κρούσματα. Είπε ακόμα ότι δεν πάει να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης και η κινητικότητα του πληθυσμού δεν μειώθηκε όσο στο πρώτο lockdown. Υπάρχει είπε ένα συνεχές πινγκ πονγκ από τους εργασιακούς χώρους στο σπίτι, εξήγησε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο εμβόλιο, όπου ξεκαθάρισε πως θα χρειαστούν αρκετοί μήνες εμβολιασμού για να θωρακιστούμε από τον φονικό ιό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ