Μόσιαλος για εμβόλιο: Δεν θα κάνουν ακόμη οι έγκυες – Δεν συμπεριλήφθηκαν στις κλινικές δοκιμές

Μοιραστείτε το:

Μια από τις ομάδες του πληθυσμού που δεν θα λάβουν ακόμα το εμβόλιο Covid-19, θα είναι οι έγκυες γυναίκες, όπως αναφέρει ο καθηγητής πολιτικής της υγείας της σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (LSE) Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτηση του στο Facebook.

Όπως αναφέρει, «δεδομένου ότι δεν έχουν διεξαχθεί συγκεκριμένες κλινικές δοκιμές εμβολίου Covid-19 σε έγκυες γυναίκες, δεν υπάρχει ούτε επιστημονική γνώση, αλλά ούτε και απόδειξη κινδύνου του εμβολίου στην εγκυμοσύνη. Τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υποδεικνύουν ανησυχία για την ασφάλεια ή παρενέργειες των εμβολίων. Όμως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να προτείνουν τη χρήση των εμβολίων Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί οι έγκυες γυναίκες δεν συμπεριλήφθηκαν στις κλινικές δοκιμές».


Επισημαίνει ότι Οι οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, συστήνουν:

  • Να αναβληθεί ο εμβολιασμός έως και την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.
  • Εάν μια γυναίκα ανακαλύψει ότι είναι έγκυος αφού κάνει την πρώτη δόση, να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη της πριν κάνει τη δεύτερη δόση.
  • Οι νέες μητέρες που θηλάζουν, μπορούν να εμβολιαστούν.
  • Οι έγκυες γυναίκες που θεωρείται πως ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, λόγω άλλων παραγόντων υγείας να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό μετά την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.

Μητσοτάκης: Τηλεδιάσκεψη για το εμβόλιο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει, στις 12:00 αύριο Σάββατο σε τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο το σχέδιο για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα και την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.

EUROKINISSI

Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ‘Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης και ο διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.

Παπαευαγγέλου: Χρειαζόμαστε αρκετούς μήνες για το τείχος ανοσίας

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, είπε ότι η αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας αποτελεί ένα μαραθώνιο διότι έχουμε ακόμα πολλά χιλιόμετρα μπροστά μας και πιθανότατα και πολλές ανηφόρες μέχρι τον τερματισμό. «Ακόμα και όταν έρθουν τα εμβόλια, τον επόμενο μήνα και αρχίσει ο εμβολιασμός χρειαζόμαστε αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας. Ικανή προστασία θα αποκτηθεί περίπου 7 μέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, δηλαδή στον 1 με 1,5 μήνα από την πρώτη δόση».

Επανέλαβε ότι τα βασικά κριτήρια των ομάδων που θα εμβολιαστούν πρώτοι είναι ο βαθμός έκθεσης στη λοίμωξη (υγειονομικοί), αλλά και ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση (ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας, ή άνθρωποι με σοβαρό υποκείμενο νόσημα). Κατέληξε λέγοντας ότι όταν έρθουν στη χώρα μας τα εμβόλια θα έχουν ελεγχθεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό ΕΜΑ όλα τα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ