Ηλίας Μόσιαλος εμβόλια: Αυτοί είναι οι λόγοι που είναι ασφαλή [vid]

Μοιραστείτε το:

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics (LSE) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς υγείας Ηλίας Μόσιαλος μίλησε στην εκπομπή Kontra24 για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Ο ίδιος εκτίμησε αν δοθεί η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τότε αμέσως μετά τα Χριστούγεννα θα έχουμε τις πρώτες δόσεις τουλάχιστον για το εμβόλιο της Pfizer. Αποκάλυψε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός θα εξετάσει το αίτημα της Moderna στις 10 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα σημείωσε πως η Astra Zeneca ύστερα από ένα «ευτυχές» όπως το χαρακτήρισε λάθος εξετάζει ήδη την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε μισή δόση, η οποία φέρεται να είναι στο 90%.

Σημείωσε πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να εξετάσει και το εμβόλιο της Ρωσίας Sputnik V αν καταθέσουν σχετική αίτηση. Μάλιστα, όπως είπε η Ουγγαρία θα λάβει το ρωσικό εμβόλιο παρακάμπτοντας τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ενώ είπε χαρακτηριστικά: «Προσωπικά πιστεύω ότι το εμβόλιο αυτό θα είναι πετυχημένο. Μένει να στείλουν τα στοιχεία στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό».

Σε ερώτηση αν τα εμβόλια που φτιάχτηκαν τόσο γρήγορα και υπό τόσο μεγάλη πίεση είναι ασφαλή σημείωσε πως τα πράγματα είναι διαφορετικά από τα προηγούμενα χρόνια. Παλαιότερα ξέραμε ότι για ένα εμβόλιο να θεωρηθεί ασφαλές χρειάζονταν 2 έως 5 χρόνια. Ωστόσο όπως είπε μια σειρά από γεγονότα καθιστούν ασφαλή τα εμβόλια κατά του κορονοϊού:

  1. Οι εταιρείες γνώριζαν από την αρχή τη γενετική σύσταση του ιού
  2. Υπήρχαν οι πλατφόρμες παρασκευής εμβολίων
  3. Δόθηκαν πάρα πολλά χρήματα για την ανακάλυψη και παραγωγή των εμβολίνω
  4. Έγιναν μεγάλες συνεργασίες εταιρειών
  5. Οι δοκιμές ήταν εκτεταμένες καθώς πλήθος εθελοντών δήλωσε πρόθυμο να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές
  6. Η παραγωγή ξεκίνησε πριν τα εμβόλια λάβουν έγκριση

Σημείωσε πως από τις κλινικές δοκιμές της Pfizer και της Moderna κανένας δεν έχει μπει στο νοσοκομείο, ενώ επισήμανε πως αν μπορούσε θα ήταν από τους πρώτους που θα έκαναν το εμβόλιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την προσωπική του εκτίμηση στους πρώτους που θα λάβουν το εμβόλιο θα πρέπει να ενταχθούν οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, καθώς και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Για τις γυναίκες που κυοφορούν σημείωσε πως οι κλινικές δοκιμές δεν έχουν συμπεριλάβει εγκυμονούσες και έτσι η σύσταση που υπάρχει είναι να μην τους χορηγηθεί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ