Φάουτσι εμβόλιο: Η Βρετανία βιάστηκε να εγκρίνει το σκεύασμα της Pfizer

Μοιραστείτε το:

Την ώρα που η πανδημία καλπάζει στον πλανήτη θερίζοντας ζωές και μέσα στην απελπισία τα πρώτα χαμόγελα ήρθαν με την είδηση για τα εμβόλια που ήδη διατίθενται, στο προσκήνιο έρχεται μία σημαντική διάσταση των εμβολίων: Η γεωπολιτική που σίγουρα θα συζητηθεί στο μέλλον αφού λογικά είτε το εμβόλιο είναι το αμερικάνικο, το κινέζικο, το ρώσικο ή όποιο άλλο μπορεί να προκύψει μια σχέση εξάρτησης ανάμεσα στη χώρα που το προσφέρει και τη χώρα που το δέχεται.

«Φαρμακευτικός εθνικισμός»

Αρχής γενομένης με την κόντρα ΒρετανίαςΕυρώπης και αν τελικά το Brexit ή μια βιαστική κίνηση εντυπωσιασμού οδήγησε την κυβέρνηση του Μπόρις   Τζόνσον να δώσει πράσινο φως για να αρχίσουν στη χώρα του οι εμβολιασμοί παρότι το εμβόλιο δεν έχει πάρει διεθνή έγκριση.

Ειδικότερα, η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι χάρη στο Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα της Δύσης που ενέκρινε τη χρήση ενός εμβολίου για τον νέο κορονοϊό, μια δήλωση που επικρίθηκε ως «φαρμακευτικός εθνικισμός».

«Ενώ μέχρι και τις αρχές της φετινής χρονιάς ήμασταν μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), χάρη στο Brexit μπορέσαμε να πάρουμε μια απόφαση (…) βασισμένη στις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές (…) και όχι με το ρυθμό των Ευρωπαίων, που προχωρούν κάπως πιο αργά», είπε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ για να προσθέσει εμφατικά: «Κάνουμε όλοι τους ίδιους ελέγχους ασφαλείας και ακολουθούμε τις ίδιες διαδικασίες, όμως καταφέραμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία χάρη στο Brexit».

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του Brexit ο EMA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου, αναγκάστηκε να μετακομίσει από το Λονδίνο στο Άμστερνταμ τον Μάρτιο του 2019 μαζί με τους 900 εργαζομένους του.

Η στάση της Βρετανίας ενόχλησε τις Βρυξέλλες που κατηγορούν το Λονδίνο για προχειρότητα και βιασύνη στην έγκριση ενός μη αδειοδοτημένου εμβολίου. Τις ευρωπαϊκές διαδικασίες υπερασπίστηκε ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, επισημαίνοντας ότι «το θέμα δεν είναι να είναι κανείς πρώτος, αλλά να έχουμε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο». «Έχουμε κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν εκδώσει μια τέτοια άδεια έκτακτης ανάγκης, εάν το θέλαμε. Αλλά αποφασίσαμε εναντίον αυτού και αυτό που επιλέξαμε ήταν μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για να προχωρήσουμε μαζί», τόνισε και κατέληξε: «Είναι πολύ σημαντικό να το κάνουμε αυτό για να προωθήσουμε την εμπιστοσύνη σε αυτή την εξουσιοδότηση».

Άντονι Φάουτσι: «Η Βρετανία βιάστηκε»

Με τη θέση ότι η ασφάλεια προέχει της ταχύτητας στην έγκριση ευθυγραμμίστηκε και ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι. Ο επιδημιολόγος επέκρινε τη βρετανική ρυθμιστική αρχή καταλογίζοντάς της βιασύνη.

«Πήραν τα δεδομένα από τη Pfizer και αντί να τα εξετάσουν προσεκτικά, είπαν ”εντάξει ας εγκρίνουμε το εμβόλιο”», δήλωσε για τον βρετανικό οργανισμό ο Φάουτσι στο αμερικανικό δίκτυο CBS. «Το Ηνωμένο Βασίλειο έτρεξε στη γωνία του μαραθωνίου και μπήκε στο τελευταίο μίλι. Πραγματικά βιάστηκαν με αυτήν την έγκριση», συμπλήρωσε.

Η απάντηση της Βρετανίας

Απαντώντας στις επιφυλάξεις για το «βιαστικό» της απόφασης του Λονδίνου να εγκρίνει το εμβόλιο, η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας (MHRA) διαβεβαίωσε ότι αξιολόγησε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech βάσει των διεθνών προτύπων και εντός των διατάξεων του ευρωπαϊκού δικαίου. «Ο τρόπος με τον οποίο εργάστηκε η MHRA είναι ισοδύναμος με όλα τα διεθνή πρότυπα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.

Για το αν η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ επηρέασε την ταχύτητα με την οποία εγκρίθηκε το εμβόλιο, η κυβέρνηση του Λονδίνου έχει ξεκαθαρίσει ότι η βρετανική ρυθμιστική αρχή χρησιμοποίησε τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία εφαρμόζεται ως το τέλος του έτους που λήγει η μεταβατική περίοδος του Brexit.

«Μπορέσαμε να δώσουμε έγκριση για την παροχή του εμβολίου αυτού χρησιμοποιώντας διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία ισχύει ως την 1η Ιανουαρίου. Η πρόοδός μας εξαρτήθηκε απολύτως από τη διαθεσιμότητα των δεδομένων στην κυλιόμενη επισκόπησή μας και την αυστηρή αξιολόγηση και τις ανεξάρτητες γνωμοδοτήσεις που έχουμε λάβει», αναφέρει η γενική διεύθυνση της ρυθμιστικής αρχής της Βρετανίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ