Μόσιαλος εμβόλιο: Αυτό είναι το διάστημα μετά τον εμβολιασμό που θα είμαστε προστατευμένοι

Μοιραστείτε το:

«Για να πιστοποιήσουμε εάν έχει πετύχει ο εμβολιασμός έναντι του κορονοϊού, θα πρέπει να γίνει εξέταση αντισωμάτων δύο έως τρεις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Γι’ αυτό, θα πρέπει να γίνουν οι αντίστοιχες προμήθειες και η πολιτεία να προετοιμαστεί, ώστε να υπάρχει επάρκεια σε τεστ αντισωμάτων πριν και μετά το τέλος του εμβολιασμού», αναφέρει ο καθηγητής πολιτικής της υγείας στο London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Facebook.

Ο κ. Μόσιαλος τονίζει ότι στην Ελλάδα αφού τεθούν οι προτεραιότητες για τις ομάδες που θα εμβολιαστούν στο γενικό πληθυσμό, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν τόσο η αποτελεσματικότητα όσο και τα ποσοστά της ειδικής ανοσοαπόκρισης ανά ηλικιακή ομάδα ή ομάδα ασθενών.


Όπως επισημαίνει, τα εμβόλια των Moderna και AstraZeneca έχουν μεσοδιάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου τέσσερις εβδομάδες, ενώ εκείνο των Pfizer/BioNTech τρεις εβδομάδες. Σχετικά με το δεύτερο εμβόλιο, αναφέρει ότι ενώ υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμης προστασίας από την πρώτη δόση του εμβολίου, αυτό που έχει εγκριθεί από τις βρετανικές αρχές και αναμένεται επίσης να ισχύει στην Ευρώπη, είναι το πρόγραμμα των δύο δόσεων. Και οι δύο θα εγχυθούν στον δελτοειδή μυ (στο μπράτσο) και η δεύτερη δόση θα πρέπει να χορηγηθεί τουλάχιστον 21 ημέρες μετά την πρώτη.

Για το εμβόλιο της Pfizer, το ανακοινωμένο ποσοστό αποτελεσματικότητας υπολογίστηκε επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Δηλαδή, όπως αναφέρει, «μετά από επτά ημέρες φαίνεται ότι αναπτύσσονται αντισώματα, αλλά ίσως χρειαστεί να περιμένουμε για περισσότερο από επτά ημέρες, καλύτερα για δύο εβδομάδες, για να είμαστε σίγουροι».

«Άρα», τονίζει, «συνεχίζουμε να προσέχουμε από την έναρξη της πρώτης δόσης για τέσσερις έως πέντε εβδομάδες για το εμβόλιο της Pfizer και για πέντε έως έξι εβδομάδες για τα εμβόλια των Moderna και ΑstraΖeneca. Είναι πιθανό δηλαδή πως θα υπάρχει κάποια προστασία και πριν από αυτό το διάστημα, αλλά αυτός είναι ο χρόνος που θεωρείται πως ενδείκνυται για να ξεκινήσει η πλήρης προστασία. Θα μάθουμε περισσότερα σχετικά με την έκταση της προστασίας και πόσο διαρκεί, καθώς εισέρχονται δεδομένα από τρέχουσες κλινικές δοκιμές».

Επισημαίνει επίσης ότι με βάση τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ανέρχεται στο 94% και στο 95% για τα εμβόλια των Moderna και Pfizer αντίστοιχα. «Αλλά, είναι πιθανό τα ποσοστά αποτελεσματικότητας να είναι λίγο μικρότερα, όταν γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί, ίσως για τους πολύ μεγάλους σε ηλικία ή τους ανοσοκατεσταλμένους. Όμως, δεν περιμένουν να είναι πολύ μικρότερα αυτά τα ποσοστά».

Καταλήγει ότι «το τελικό στάδιο της διαχείρισης της πανδημίας θα χρειαστεί εξαιρετικό και ακριβή συντονισμό. Θα είναι μια πρόκληση για τις υγειονομικές αρχές, αλλά και μια ευκαιρία να κρατήσουν το πρώτο εθνικό ηλεκτρονικό αρχείο της νόσου, όπως θα κάνουν εξάλλου και όλες οι άλλες χώρες».

Κικίλιας: Με το που θα έρθουν τα πρώτα εμβόλια στη χώρα μας, την επομένη θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί

«Θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού στη χώρα μας κάποια στιγμή κι αυτό θα μας βοηθήσει να ξανά πάρουμε τη ζωή μας πίσω», τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στην τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε λίγη ώρα νωρίτερα 89 θανάτους, 613 διασωληνωμένους και 2.186 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας.

Ξεκαθάρισε ότι «με το που θα έρθουν τα πρώτα εμβόλια στη χώρα μας, την επόμενη μέρα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί». Ήδη ετοιμάζονται τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και μπορούν να εμβολιαστούν 2 εκατομμύρια πολίτες κάθε μήνα, επισήμανε ο Βασίλης Κικίλιας.

Για ακόμη μία φορά, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στους υγειονομικούς, τονίζοντας ότι οι προσπάθειές τους είναι ηρωικές, και ανακοίνωσε ότι όλοι, γιατροί και νοσηλευτές, που θα μεταβούν στη Βόρεια Ελλάδα και στα νοσοκομεία της για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, θα δουν διπλασιασμό των αποδοχών τους για την περίοδο που θα παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες.

Ο υπουργός Υγείας μίλησε για τιτάνια προσπάθεια στη Βόρεια Ελλάδα και στα νοσοκομεία πολλών πόλεων, εξηγώντας ότι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό δίνει μεγάλη μάχη για να βοηθήσει όλους όσοι τους χρειάζονται. Ήδη από την 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια, έχουν μεταβεί 167 γιατροί, 265 νοσηλευτές και 210 άτομα λοιπό προσωπικό στη Βόρεια Ελλάδα, όπου θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Επίσης, ευχαρίστησε και την ομάδα γιατρών από ιδιωτικά νοσοκομεία που μετέβησαν εθελοντικά, ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα ΤΕΠ και στις κλινικές στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Όπως εξήγησε, βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή για την πορεία της επιδημίας στη χώρα.

Κάνοντας αναφορά στην επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, είπε ότι κάθε 10 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από κορονοϊό στην Ευρώπη. Όπως είπε και η ίδια, ανέφερε ο Β Κικίλιας, ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος για την πρόωρη χαλάρωση των μέτρων, η οποία θα οδηγούσε σε αύξηση των θανάτων.

Επίκειται νέο τρίτο κύμα και ήδη χώρες όπως το Ισραήλ σκέφτονται να επαναφέρουν το lockdown, ανέφερε ο υπουργός Υγείας ο οποίος κατέληξε λέγοντας: «Κλείστε τα αυτιά σε αυτούς που θέλουν να δηλητηριάσουν αυτή την προσπάθεια που γίνεται αλλά και στα fake news».

Χανς Κλούγκε: Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού «είναι ήδη εδώ»

Την αισιοδοξία του ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού «είναι ήδη εδώ» και πλέον «συζητάμε για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν ώστε να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού όσο πιο άμεσα γίνεται», εξέφρασε σε μήνυμά του προς τους Έλληνες πολίτες, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε.

Ο κ. Κλούγκε εξήρε την προσπάθεια που κάνει η επιτροπή εμβολιασμών στην Ελλάδα, καθώς τόνισε ότι οι Έλληνες εμπιστεύονται τα εμβόλια περισσότερο από άλλους λαούς στην Ευρώπη και αυτό έχει φανεί, όπως είπε, από εμβολιασμό που αφορά άλλες νόσους, όπως η ιλαρά.

Ωστόσο, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη έκανε ξεκάθαρο πως μόνο η κοινωνική αποστασιοποίηση και η μάσκα μπορούν να κρατήσουν χαμηλά την επίπτωση του ιού. «Να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτά τα μέτρα για να μην γίνει μεγάλη ζημιά» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικές συμβουλές που έχουν να κάνουν με τον περιορισμό της μετάδοσης: Η αποφυγή της στενής επαφής και των κλειστών χώρων, αλλά και των χώρων με κλιματισμό. «Ο εξαερισμός του χώρου είναι κομβικής σημασίας και πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα για να κρατήσουμε το κύμα του κορονοϊού σ’ αυτή τη γραμμή, ώστε να μην δούμε ένα νέο κύμα να αναπτύσσεται», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξε τεχνικό πρόβλημα την ώρα που προβλήθηκε το μήνυμα κι έτσι… στους δέκτες μας δεν «έφτασαν» ούτε τα μισά, κάτι που επεσήμανε και ο Βασίλης Κικίλιας, όταν πήρε ξανά τον λόγο, υπογραμμίζοντας πως η ΕΡΤ προσπαθούσε να διορθώσει το πρόβλημα. «Η ΕΡΤ προσπαθεί να διορθώσει τα θέματα με το κοντρόλ για να παρουσιάσει το μήνυμα του γενικού διευθυντή της ΠΟΥ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ