Κρούσματα σήμερα 2/12: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ και το άνοιγμα της αγοράς

Μοιραστείτε το:

Είναι γεγονός πως το δεύτερο lockdown, το οποίο ανακοινώθηκε στις 7 Νοεμβρίου δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, για αυτό το λόγο υπήρξε κι η παράτασή του αρχικά ως τις 7 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα δεν αποκλείεται να έρθει ακόμα μια παράταση, άλλης μια εβδομάδας.

Όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι λοιμωξιολόγοι σε όλους τους τόνους, όσο δεν πέφτουν τα κρούσματα δεν πρόκειται να δοθεί «ΟΚ» για άρση μέτρων. Για αυτό τον λόγο και η κυβέρνηση προχωρά σε συνεχείς παρατάσεις του lockdown, προκειμένου να αρχίσει να φαίνεται αποτέλεσμα.

Την ίδια στιγμή, πτώση των κρουσμάτων θα φέρει σταδιακά και πτώση στον αριθμό των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, και κυρίως των θανάτων που είναι ο δείκτης που πληγώνει περισσότερο από κάθε άλλον την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως χθες (1/12) ανακοινώθηκαν 2.199 κρούσματα, 596 διασωληνωμένοι και 111 θάνατοι.

Δερμιτζάκης: Με 2.000 κρούσματα δεν μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ότι με τα 2.199 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη η αγορά των Χριστουγέννων δεν μπορεί να ανοίξει.

Ωστόσο, έσπευσε να εξηγήσει τους λόγους που τα κρούσματα εμφανίστηκαν και πάλι αυξημένα τονίζοντας ότι μπορεί να είναι κρούσματα που τα τεστ έγιναν σε διάστημα μεγαλύτερο των 2-3 ημερών και καταγράφηκαν όλα μαζί. «Όταν είδα τα χθεσινά νούμερα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με εξέπληξαν, γιατί δεν περίμενα ότι θα πάμε στα 2.200 κρούσματα. Υπήρχε μια καθοδική πορεία. Έχω μια ελπίδα, επειδή έγιναν πολύ λίγα τεστ τη Δευτέρα και όταν κάνεις λίγα τεστ έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας, όταν αφήσεις πολλούς που δεν τους έχεις τεστάρει και τους μεταφέρεις την επόμενη μέρα, μπορεί προσωρινά να αυξηθεί ο αριθμός, γιατί έρχεται ένα επιβαρυμένο τμήμα του πληθυσμού. Είναι μια στατιστική ανωμαλία. Τη Δευτέρα έγιναν 7.000 τεστ, ενώ χθες 30.000», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι η καταγραφή των κρουσμάτων θα πρέπει να γίνεται την ημέρα της δειγματοληψίας.

«Αυτά τα στοιχεία τα οποία έρχονται δεν είναι επαρκή ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει μια εκτίμηση. Μπορεί να έχουμε συγκέντρωση κρουσμάτων μεγαλύτερη από 2-3 μέρες», δήλωσε.

Σημείωσε, δε, πως όπως εάν αυτό συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, είναι ανησυχητικό: «Αν παραμείνουμε σταθερά στα 2.000 κρούσματα, δε γίνεται να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς στις γιορτές. Αν είναι 1.500 τα κρούσματα είναι διαφορετικό, γιατί σημαίνει ότι ακολουθεί την πορεία μείωσης, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει. Εάν ξαναδούμε σήμερα έναν αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων, σημαίνει ότι δεν λειτουργεί το lockdown, δεν παρεμποδίζει την μετάδοση και μάλιστα θα φανεί ότι κάτι χειροτέρεψε, διότι είχαμε δει τη μείωση πριν. Εγώ χθες περίμενα γύρω στα 1.500-1.600 κρούσματα με βάση το γεγονός ότι το Σάββατο ήταν 1.700. Αν δούμε από 1.800 και κάτω, ακολουθεί την πορεία που ξέραμε. Αν δούμε πάλι πάνω από 2.000 θα ανησυχήσω περισσότερο».

Σχετικά με τον αριθμό των νεκρών και των διασωληνωμένων, σημείωσε ότι θα πάρει χρόνο μέχρι να αρχίσουν να μειώνονται, αν και ήδη παρατηρείται μια πολύ μικρή πτώση στους διασωληνωμένους: «Είναι ένας περίεργος δείκτης, γιατί δεν ανακοινώνονται οι νέοι διασωληνωμένοι, αλλά ο συνολικός αριθμός τους. Επομένως δεν ξέρουμε ποιος μπήκε και ποιος βγήκε για να γνωρίζουμε ποιος είναι ο ρυθμός προσθήκης. Επειδή λοιπόν συσσωρεύονται, δεν μπορούμε να καταλάβουμε με τα στοιχεία που έχουμε πόσες είναι οι καινούριες διασωληνώσεις».

Ιδιωτικά τεστ: Σταματούν τα εργαστήρια τα τεστ, λόγω πλαφόν στις τιμές

Χθες Τρίτη κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το πλαφόν στις τιμές στα τεστ Covid-19 και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, Τετάρτη. Οι ιδιώτες στον χώρο της Υγείας -και ιδιαίτερα τα ισχυρά ονόματα- αντιδρούν δικαιώνοντας τους εκπροσώπους των υγειονομικών που απατούν συνολική -και άνευ όρων- επίταξη του ιδιωτικού τομέα, λόγω εκτάκτων αναγκών.

Μετά από τις αντιδράσεις των ιδιωτικών κλινικών και τα παζαρέματα υψηλού κόστους αμοιβής -τη στιγμή που αρκετές είναι υπερχρεωμένες στο δημόσιο- ακολούθησε η αντίδραση μεγάλης μερίδας ιδιωτικών εργαστηρίων.

Αυτό που καταλογίζεται στην κυβέρνηση είναι προχειρότητα ενώ σημειώνεται παράλληλα ότι η συγκεκριμένη απόφαση πετάει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους εργαστηριακούς γιατρούς απ’ έξω, καθώς δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Όπως αναφέρει η εφημερίδα ΕφΣυν, ο Συνεταιρισμός Εργαστηριακών Ιατρών MEDISYN σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κάνει λόγο για λύση που μετακυλίει το κόστος στους πολίτες και τους αυτοαπασχολούμενους εργαστηριακούς γιατρούς, αντί να το επωμίζεται η πολιτεία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ) πως καθίσταται ανέφικτη η εκτέλεσή τους. Ισχυρίζονται πως με βάση τα κόστη για τις εξετάσεις αυτές, η διαδικασία θα είναι ζημιογόνος.

«Κατόπιν της ανακοίνωσης διατίμησης για τις εξετάσεις Rapid test Covid- 19 στα δέκα ευρώ και PCR Covid-19 στα σαράντα ευρώ ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ότι καθίσταται ανέφικτη η εκτέλεσή τους από τα εργαστήριά μας.

H ιατρική πράξη λήψης του ρινοφαρυγγικού και το κόστος εκτέλεσης αυτών των εξετάσεων με την αγορά των αντιδραστηρίων τηρώντας το αυστηρά θεσπισμένο υγειονομικό πρωτόκολλο (εξοπλισμός-στολή -αποκομιδή μολυσματικών -απολύμανση-βιοασφάλεια) υπερβαίνει κατά πολύ τις τιμές διατίμησης», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, τονίζει ότι η απόφαση λήφθηκε αυθαίρετα και χωρίς διάλογο.

Οι εκπρόσωποι αναφέρουν ότι για τον καθορισμό της ανώτατης τιμής στα 40 ευρώ για το μοριακό test και στα 10 ευρώ το rapid test δε λήφθηκαν υπόψη τα κάτωθι:

  • Το κόστος απόσβεσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
  • Το κόστος αγοράς των αντιδραστηρίων.
  • Το κόστος των επαναλήψεων στα test με οριακές τιμές (υπολογίζεται στο 10-15%).
  • Το κόστος του αναλωσίμου υλικού για τη δειγματοληψία.
  • Το κόστος της αντισηψίας μετά την δειγματοληψία.
  • Το κόστος εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού (ιατροί, μοριακοί βιολόγοι, νοσηλευτές).
  • Το κόστος του διοικητικού προσωπικού.
  • Το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων.

Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών ισχυρίζονται ότι μετά το πρώτο κύμα της επιδημίας και τα όποια φαινόμενα αισχροκέρδειας τα οποία είχαν διαπιστωθεί, η αγορά εξισορρόπησε, σε μια μέση τιμή της τάξης των 80 ευρώ για τα μοριακά τεστ.

Στην περίπτωση που τα ιδιωτικά διαγνωστικά σταματήσουν να κάνουν τεστ, τότε θα υπάρχει και μια σημαντική απώλεια επιδημιολογικών στοιχείων, καθώς φαίνεται οι εξετάσεις που γίνονται για κορονοϊό σε αυτά να αποτελούν περί το 30-50% του συνόλου που καταγράφεται στον ΕΟΔΥ.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ