Φάρμακο: Το κοκτέιλ αντισωμάτων Regeneron Eli-Lilly έρχεται στην Ελλάδα

Μοιραστείτε το:

Ο EMA ( οργανισμός φαρμάκων της Ευρώπης) δεν έχει ακόμα εγκρίνει τη χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων. Η Ελλάδα βέβαια έχει καταθέσει ήδη μέσω του ΕΟΦ φάκελο ένταξης ώστε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα.

Μιλώντας για το κοκτέιλ που χορηγήθηκε στον Donald Trump πρόκειται για ένα καινοτόμο φάρμακο κατά της πνευμονίας Covid- 19 των Αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών Eli Lilly  και  Regeneron τα οποία έλαβαν πρόσφατα άδεια έκτακτης ανάγκης από τον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (FDA)  των ΗΠΑ.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι εργαστηριακές πρωτεΐνες που μιμούνται τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος όταν αυτό καταπολεμά επιβλαβείς οργανισμούς όπως είναι οι ιοί. Στη δε περίπτωση του κορονοϊού είναι προγραμματισμένα ώστε να κατευθύνονται ειδικά εναντίον της πρωτεΐνικής ακίδας του SARS-CoV-2 με στόχο να εμποδίζουν την προσκόλληση και την είσοδο του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα.

Χορηγείται αφού έχει κάποιος διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό, ειδικά σε περίπτωση που είναι άνω των 65 ετών και πάσχει από χρόνια, νοσήματα οπότε έχει και πιθανότητες για σοβαρή επιπλοκή. Το φάρμακο χορηγείται ενδοφλέβια και κοστίζει 1.100 με 1.300 δολάρια

Φάρμακο ή εμβόλιο

Ένα εμβόλιο είναι αυτό που ονομάζουμε ενεργητική ανοσία. Ουσιαστικά όταν κάνουμε ένα εμβόλιο δημιουργούμε αντισώματα στον οργανισμό μας για πάρα πολύ καιρό. Και όταν το εμβόλιο πραγματικά δουλεύει όπως πρέπει, έχουμε προστασία σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Τα αντισώματα προσφέρουν παθητική ανοσία. Κάποιος ξεκινά να έχει ανοσία την ημέρα που λαμβάνει τα αντισώματα και δεν χρειάζεται να περιμένει τη δράση του εμβολίου.

Αν και στη μία περίπτωση μιλάμε για θεραπεία ενώ στην άλλη για πρόληψη, είναι αρκετοί οι επιστήμονες οι οποίοι είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην προοπτική των εμβολιασμών και πιο δεκτικοί στην χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων ή άλλων θεραπειών που θα μπορούσαν να ελέγξουν τον ιό σε αυτήν τη φάση.

Όχι βέβαια ότι είναι αντίθετοι τον εμβολιασμό, απλά επισημαίνουν την κούρσα των εταιρειών που έχει εμπορικά χαρακτηριστικά και οικονομικά κίνητρα, την ώρα που είναι σαφές πώς θα μπορούσαν να ενισχυθούν ταχύτατα τα Πρωτόκολλα θεραπειών προκειμένου να βελτιώσουν σημαντικά την έκβαση των ασθενών της πνευμονίας Covid- 19.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ