Δύο συμβάσεις από ΗΔΙΚΑ και ΕΟΔΥ για την καταγραφή των κρουσμάτων

Μοιραστείτε το:

Επανέρχεται σήμερα η εφημερίδα Δημοκρατία στην υπόθεση των δύο διαφορετικών συστημάτων καταγραφής των κρουσμάτων, το ένα στον ΗΔΙΚΑ και το άλλο στον ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, παρουσιάζει τα έγγραφα δύο συμβάσεων για δύο συστήματα καταγραφής.

Η πρώτη σύμβαση αφορά σε αυτή που υπέγραψε η κρατική ηλεκτρονική διακυβέρνηση κοινωνικής ασφάλισης Α.Ε (ΗΔΙΚΑ) με την κοινοπραξία ΟΤΕ -Byte για την ανάπτυξη Εθνικού μητρώου ασθενών Covid 19 και μηχανισμού παρακολούθησης ασθενών σύμφωνα με τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας  και κόστος 184.500 ευρώ (συν ΦΠΑ).

Πρόκειται για ένα πλήρες έργο με 14 υποσυστήματα για την διαχείριση των στοιχείων.

Παρόλα αυτά σύμφωνα με όσα παρουσιάζει η εφημερίδα  – και ενώ ήταν σε εξέλιξη συγκεκριμένη σύμβαση – ο ΕΟΔΥ προχώρησε την 1η Ιουνίου στην ανάπτυξη ενός άλλου συστήματος με κόστος πολύ μεγαλύτερο (799.850 ευρώ) και αντικείμενο την προμήθεια ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης των συμβάντων έως 500 κινητών μονάδων υγείας (ΚΟΜΥ) ειδικού σκοπού.

Μάλιστα, τα περισσότερα από τα χρήματα της σύμβασης αφορούσαν στην προμήθεια φορητών συσκευών με αισθητήρα θερμομέτρησης ιατρικού τύπου. Ένα, ακόμη, υψηλό ποσόν αφορούσε και στην ανάπτυξη λογισμικού παρόμοιο με αυτές τις υπηρεσίες που παρέχονταν ήδη από την ΗΔΙΚΑ.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι η συνεργασία των δύο συστημάτων «χάθηκε το μέτρημα».

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Αρκουμανέας δεν είχε αρνηθεί την ύπαρξη της σύμβασης, ωστόσο χαρακτήρισε «απαράδεκτα τα κακόβουλα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου» που αφορούσαν την καταγραφή των κρουσμάτων.

Τόνισε πως υπάρχει ένα και μοναδικό κέντρο καταγραφής, το εθνικό μητρώο ασθενών COVID, απαντώντας στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μη έγκυρη καταμέτρηση των κρουσμάτων. Όσον αφορά τις ιδιωτικές συμβάσεις που αναφέρονται στα ίδια δημοσιεύματα είπε ότι από τις 2 Ιουνίου 2020 υπάρχει αναρτημένη στη Διαύγεια συγκεκριμένη σύμβαση που αφορά τις ΚΟΜΥ και ότι αυτές οι κινητές μονάδες καταγραφής αναφέρονται στο ΕΟΔΥ. Τέλος τόνισε ότι «όλα αυτά βλάπτουν την προσπάθεια σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για την πανδημία στη χώρα».

Χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτες και τις καταγγελίες περί «σκοτεινών» συμβάσεων του ΕΟΔΥ με ιδιωτικές εταιρείες. «Φαντάζομαι ότι εννοούν τη σύμβαση στις 2 Ιουνίου 2020 που έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στην πλατφόρμα της Κομισιόν και αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα συμβάντων των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ), που καταχωρούν τα δεδομένα στο μοναδικό αρχείο που υπάρχει για τους ασθενείς COVID-19».

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ