ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη νέα πυραυλική επίθεση στη Σαουδική Αραβία

Μοιραστείτε το:

Σε ανακοίνωση προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία καταδικάζει απερίφραστα τη νέα πυραυλική επίθεση στη Σαουδική Αραβία.

«Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, πλήττουν την ασφάλεια σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, ενώ υπονομεύουν τις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για συνολική πολιτική λύση, προς όφελος του λαού της Υεμένης, οι οποίες πρέπει να στηριχθούν από όλες τις πλευρές και τις οποίες η Ελλάδα υποστηρίζει ανεπιφύλακτα», επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση.

Ενδυνάμωση σχέσεων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας

Στην ενίσχυση των σχέσεων με την Σαουδική Αραβία αποβλέπει η Ελλάδα, με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών να βρίσκονται προ των πυλών υπογραφής και υλοποίησης μιας συμφωνίας αποστολής ελληνικής πυροβολαρχίας αντιαεροπορικών Patriot και αντίστοιχου ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα. Η συμφωνία αποβλέπει στο να συμβάλλουν στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας, με τα έξοδα, σύμφωνα με τους όρους, να καλύπτονται συνολικά από το Ριάντ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως, η επίσκεψη στο Ριάντ για τις υπογραφές αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, κατόπιν συνομιλιών του Νίκου Δένδια με τον σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούν. Ωστόσο, η εξέλιξη του εν λόγω ταξιδιού σχετίζεται άμεσα με τις εξελίξεις της πανδημίας στις δύο χώρες. Την ίδια στιγμή, η Αθήνα προωθεί και τις συνεννοήσεις για οικονομική συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, η οποία και θα διευκολυνθεί μέσω της συμφωνίας, η οποία εγκρίνεται και από τις ΗΠΑ.

Η ενίσχυση των δεσμών Ελλάδας – Αιγύπτου – ΗΑΕ – Σαουδικής Αραβίας θωρακίζει το μέτωπο απέναντι στον νεοοθωμανισμό, όπως υπογραμμίζουν διπλωμάτες. Επιπροσθέτως, σημαντικό ρόλο παίζει και η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες, που διευκολύνει τη σύναψη νέων συμφωνιών.

Στο πλαίσιο των συνεργασιών προγραμματίζεται και επέκταση των τριμερών σχημάτων συνεργασίας, αποβλέποντας σε πρόσκληση των ΗΑΕ για συμμετοχή τόσο στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου όσο και στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, με πηγές να υπογραμμίζουν ότι οι συνδυασμοί μπορεί να διευρυνθούν περαιτέρω, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τον ρόλο της Αιγύπτου στις τρέχουσες εξελίξεις.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ