Μητσοτάκης Μακρόν: Αυτά συζήτησαν για την Τουρκία, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ενόψει Συνόδου Κορυφής [vid]

Μοιραστείτε το:

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είχε το απόγευμα της Τρίτης 1 Δεκεμβρίου 2020, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου και για τη διμερή συνεργασία.

Σύμφωνα την ίδια πηγή, οι κύριοι Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν για την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διεξάγεται στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020, αλλά και για ζητήματα που άπτονται της διμερούς συνεργασίας. Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, θα συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων κατά της Άγκυρας. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, συζητήθηκε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

Η επικοινωνία των κυρίων Μητσοτάκη και Μακρόν έγινε μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και Ευρωπαίους ηγέτες με αντικείμενο την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τσαβούσογλου με Πομπέο: Οι ΗΠΑ στηρίζουν Ελλάδα και Κύπρο – «Πυρά» και κατά Γαλλίας

Δεν μπορούσε να κρύψει τον εκνευρισμό του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τα όσα είπε ο Μάικ Πομπέο κατά της χώρας του, καθώς ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε – μεταξύ άλλων – ότι η Τουρκία υπονομεύει την συνοχή του ΝΑΤΟ.

Πιο αναλυτικά, μετά την αρχική του εισήγηση στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, κατά την οποία μίλησε για μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας και το Αφγανιστάν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προφανώς ενοχλημένος από την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ που προηγήθηκε, καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε αιτιάσεις εναντίον της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη», λέγοντας ότι το πρόσφατο περιστατικό δεν έγινε τυχαία λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ, εκφράζοντας τη «λύπη» του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι «εναντίον της Τουρκίας», υποστηρίζουν τις «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου» και στηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ είπε ότι η Γερμανία αποτελεί τον μόνο τίμιο διαμεσολαβητή. Μιλώντας για τη Γαλλία, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η «γαλλική θέση στη Λιβύη αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη συνοχή της Συμμαχίας». Κατέληξε την παρέμβαση του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, λέγοντας με σαφή εκνευρισμό ότι η ομάδα Μινσκ στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ είναι προκατειλημμένη υπέρ της Αρμενίας.

Τα «πυρά» του Πομπέο

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο (Mike Pompeo), σε μια ασυνήθιστη για τα νατοϊκά δεδομένα παρέμβαση στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι υπογράμμισε τις προκλητικές, όπως τις ανέφερε, ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προχώρησε λέγοντας ότι η απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, αποτελεί «δώρο για τη Ρωσία» από ένα νατοϊκό σύμμαχο, όπως σημειώνουν. Κατέληξε, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, λέγοντας ότι θα πρέπει να επανεκκινήσει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης, ο οποίος δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι

Χαμί Ακσόι: Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, αλλά η Αθήνα έκανε πίσω

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αρνείται να προσέλθει σε διάλογο. Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις εξελίξεις στο επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την απόσυρση του Oruc Reis, ο Χαμί Ακσόι τόνισε:

«Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις με την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, επιτεύχθηκε συμφωνία για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, αλλά η ημερομηνία της συνάντησης δεν μπορούσε να καθοριστεί, καθώς η Ελλάδα έκανε ένα βήμα πίσω λόγω του γεγονότος ότι το Oruc Reis ήταν στο πεδίο.

»Το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων μας ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis ολοκλήρωσε τις δραστηριότητές του στην ανατολική Μεσόγειο και επέστρεψε στην Αττάλεια στις 29 Νοεμβρίου 2020. Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, όπως είναι μέχρι σήμερα».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγο πριν την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Δεκέμβριο, στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Η κατάσταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις δεν φαίνεται να έχει βελτιωθεί καθόλου σε σχέση με την προηγούμενη φορά που οι «27» ασχολήθηκαν με το ζήτημα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των δύο πρώτων ημερών του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στο τραπέζι το ενδεχόμενο άμεσης επιβολής περιοριστικών μέτρων εναντίον της Άγκυρας. Αυτό που εξετάζεται – και συνιστά το σενάριο επί του οποίου εργάζεται η Αθήνα – είναι η συγκεκριμένη καταγραφή των τομέων εκείνων στους οποίους μπορούν να εφαρμοστούν κυρώσεις.

Η Τουρκία κατηγορεί την… Google

Εν τω μεταξύ, οι Τούρκοι τα έβαλαν με… τη Google, επειδή στους χάρτες της εμφανίζει τα Στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου με τις ελληνικές τους ονομασίες. Τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για σκάνδαλο και επιτίθενται στην ελληνική πλευρά.

Ειδικότερα, με τίτλο «ελληνική πρόκληση από τη Google» η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak επισημαίνει πως η μηχανή αναζήτησης Google «συνυπογράφει» το σκάνδαλο μεταφράζοντας τα Στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου στα ελληνικά.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι καταγγελίες κατά της Google ξεκίνησαν από τον τέως υπαρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού και πρόεδρο του Κέντρου Ναυτιλιακών και Παγκόσμιων Στρατηγικών του Πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ, Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση των ελληνικών ονομασιών Βόσπορος και Δαρδανέλια αντί των τουρκικών İstanbul Bogazı και Çanakkale Bogazı, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει «η Ελλάδα αρνείται να αποδεχτεί τα ονόματα İstanbul Bogazı και Çanakkale Bogazı αποκαλώντας τα ως «Βόσπορο» και «Δαρδανέλια» επικαλούμενη τη Συνθήκη του Μοντρέ, ωστόσο -προσθέτει- δεν υπάρχουν καλές προθέσεις εδώ. Ο ίδιος μιλά για προσβολή προς την Τουρκία, καλώντας την Google να «διορθώσει αμέσως το λάθος».

«Τέτοιες προσπάθειες δείχνουν πραγματικά τις αρχικές προθέσεις των Ελλήνων. Δεν θέλουν ειρήνη. Υπάρχουν διάφορες απαιτήσεις. Πρέπει να σταθούμε όρθιοι. Πρέπει να ενημερώσουμε τα ευρωπαϊκά κράτη γι’ αυτές τις προθέσεις των Ελλήνων», πρόσθεσε.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ