Λέσβος πρόσφυγες: Καταδικάστηκε Καναδός κινηματογραφιστής για διευκόλυνση παράνομης διαμονής αλλοδαπών

Μοιραστείτε το:

Σε 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης, Καναδός υπήκοος, ο οποίος εντοπίστηκε από στελέχη του Λιμενικού σε δασική έκταση, να δίνει νερό σε πρόσφυγες που βρίσκονταν στο σημείο και περίμεναν τις Αρχές προκειμένου να ζητήσουν άσυλο. Σύμφωνα με την απόφαση, η πράξη συνιστά το αδίκημα της «διευκόλυνσης παραμονής αλλοδαπών που στερούνται εγγράφων». Τα στελέχη του Λιμενικού, δε, εξέφρασαν στο δικαστήριο την απορία για το γεγονός ότι ο Καναδός εντόπισε τους πρόσφυγες πριν από αυτούς.

Επίσης, το δικαστήριο καταδίκασε τον κατηγορούμενο σε άλλους δύο μήνες φυλάκιση με αναστολή για «απείθεια», επειδή αρνήθηκε να δώσει το κινητό του στους Λιμενικούς, ενώ οι Αρχές κατάσχεσαν κινηματογραφικό εξοπλισμό αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ από την κατοικία όπου διέμενε, καθώς είναι ερασιτέχνης κινηματογραφιστής.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο 45χρονος Καναδός προσήχθη το απόγευμα της Τρίτης 17 Νοεμβρίου 2020 από Λιμενικούς της Μήθυμνας Λέσβου και από την Ασφάλεια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης που επιχειρούσαν στο βουνό πάνω από την παραλία Παλιός στον Μανταμάδο. Οι Αρχές βρέθηκαν στο σημείο, καθώς από τα ξημερώματα της ίδιας μέρας είχαν πληροφορηθεί από την οργάνωση Agean Boat Report και την Ύπατη Αρμοστεία ότι κάποιοι πρόσφυγες είχαν αποβιβαστεί στην ακτή τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη και είχαν διανυκτερεύσει στο βουνό, εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες και φοβούμενοι για την ασφάλειά τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, οι πρόσφυγες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν το απόγευμα, ενώ παράλληλα εντοπίστηκε αλλοδαπός που δεν έφερε ταξιδιωτικά έγγραφα, αν και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι τους έδειξε το διεθνές δίπλωμα οδήγησης και βεβαίως διαθέτει διαβατήριο. Στη συνέχεια, ο άνδρας υποβλήθηκε σε προανάκριση και συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτόφωρου για παραβίαση του άρθρου 87 παρ. 6 του Ποινικού Κώδικα, που τιμωρεί όποιον διευκολύνει την παράνομη διαμονή αλλοδαπών ή δυσχεραίνει τις έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό, σύλληψη και απέλασή τους.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, από την περιοχή είχαν προσαχθεί και τέσσερις Γερμανοί δημοσιογράφοι που είχαν σπεύσει στην παραλία προκειμένου να εξασφαλίσουν πλάνα από την άφιξη των προσφύγων. Οδηγήθηκαν αμέσως στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης για εξακρίβωση στοιχείων. Κρατήθηκαν εκεί μέχρι αργά το βράδυ, όταν έγινε γνωστό ότι οι πρόσφυγες θα οδηγηθούν στη δομή στα Μεγάλα Θέρμα.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ