Άνοιγμα σχολείων: Πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία [vids]

Μοιραστείτε το:

Με αγωνία περιμένουν γονείς και μαθητές το σχολείων θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα, ή εάν η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία θα μετατεθεί για του… χρόνου, δηλαδή αμέσως μετά τις γιορτές.

Αρχικά, υπήρχαν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση θέλει ως πρώτο βήμα χαλάρωσης του lockdown να ανοίξει τα σχολεία. Ωστόσο, τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με την ημέρα, και δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν  να μην υπάρξουν βιαστικές αποφάσεις. Εκπαιδευτικοί και λοιμωξιολόγοι προσπαθούν να εντοπίσουν την καλύτερη λύση για την επιστροφή των παιδιών στα θρανία.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, πρότεινε να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές με την δυνατότητα μάλιστα να γίνεται τεστ σε μαθητές και καθηγητές ενώ τόνισε πως ήδη αρκετοί εκπαιδευτικοί έχουν νοσήσει από κορονοϊό.  «Δυστυχώς η εκπαιδευτική κοινότητα τις τελευταίες μέρες θρηνεί συναδέλφους μας αξιόλογους συναδέλφους οι οποίοι χάθηκαν δίνοντας την μάχη με τον κορονοϊό. Όπως και μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών που νοσούν και ορισμένοι από αυτούς είναι και σε δύσκολη κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της εθνικής επιτροπής Μάριος Λαζανάς δήλωσε πως διχάζεται ανάμεσα στο άνοιγμα και στην παραμονή κλειστών σχολείων καθώς όπως τόνισε υπάρχει πρόβλημα. «Είμαι πολύ διχαστικός , δηλαδή πιστεύω ότι υπάρχει πρόβλημα με τα σχολεία. Εγώ έχω πολλές οικογένειες εδώ στην Αθήνα που έχουν προσβληθεί από τον ιό και έχει έρθει από τα σχολεία το πρόβλημα».

Υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων τάχθηκε η καθηγήτρια παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. «Επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας για να δούμε ακριβώς ποια κρούσματα υπήρξαν κατά την διάρκεια των εβδομάδων που ήταν ανοιχτά τα σχολεία. Η επιδημιολόγος κυρία Σύψα επεξεργάζεται τα στοιχεία αυτά όλα και θα τα συζητήσουμε στην επιτροπή για να δούμε τα πραγματικά νούμερα και όχι την αίσθηση του κόσμου», πρόσθεσε η ίδια.

Τζιτζικώστας: Να μην ανοίξουν τα σχολεία πριν τα Φώτα

«Σε καμία περίπτωση η καραντίνα δεν πρέπει να τελειώσει στις 7 Δεκεμβρίου, και κατά την άποψή μου θα περάσουμε και τις 14 Δεκεμβρίου», δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Ant1, o Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Tζιτζικώστας.

Aν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, ειλικρινείς και σωστοί απέναντι στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης κρίσης, θα πρέπει να πάρουμε τη δύσκολη απόφαση, να μην ανοίξουμε τα σχολεία πριν από τα Φώτα, να μην ανοίξουμε την εστίαση πριν τις γιορτές, σε καμία περίπτωση. Αλλά ταυτόχρονα, η όποια επιστροφή στην κανονικότητα και στο άνοιγμα της Οικονομίας, θα πρέπει να γίνει με πάρα πολύ προσεκτικά και συντηρητικά βήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την έξαρση του φονικού στην περιοχή του, ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι «η Βόρεια Ελλάδα, δηλαδή οι 5 Περιφέρειες από τις 13 της χώρας, αντιμετωπίζουν αυτό το σημαντικό πρόβλημα με την εξάπλωση της πανδημίας. Μιλάμε για μια έξαρση της πανδημίας στην περιοχή μας, η οποία ξεκίνησε νωρίτερα από την υπόλοιπη Ελλάδα, λόγω των καιρικών συνθηκών. Σας θυμίζω ότι ο καιρός στη Βόρεια Ελλάδα αλλάζει από τα τέλη Οκτωβρίου».

«Η πραγματικότητα είναι ότι τις τελευταίες ημέρες είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, διότι βλέπουμε στις αναλύσεις που κάνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στα λύματα της πόλης, ότι έχουμε μια πτώση από την προηγούμενη εβδομάδα της τάξης του 50% στο φορτίο του ιού. Και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες, μειώθηκε ένα περαιτέρω 20%. Αυτό σημαίνει ότι στα τέλη αυτής της εβδομάδας και την επόμενη εβδομάδα, θα δούμε μια σημαντική μείωση των θετικών κρουσμάτων, κάτι όμως που στα νοσοκομεία μας θα αργήσει να φανεί για τουλάχιστον 10 ημέρες ακόμη. Άρα αυτή η κακή εικόνα θα συνεχίσει να υπάρχει και τις επόμενες 10 με 12 ημέρες», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ