Spiegel για Θεσσαλονίκη: Η “ελληνική τραγωδία” του κορονοϊού

Μοιραστείτε το:

Αίσθηση προκαλεί ωστόσο πως ο ανταποκριτήςδείχνει” (αναζητώντας τις αιτίες που μπορεί να προκάλεσαν την έξαρση στην πόλη) τα “πάρτι” και τις διασκεδάσεις των νέων, ακολουθώντας ίσως το κυβερνητικό αφήγημα και δεν συνδέει την έξαρση με τον ανοιχτό τρόπο που γιορτάστηκε η γιορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου. Τη στιγμή μάλιστα, που δέχεται πως η όποια χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, μετά την πρώτη καραντίνα δεν ήταν φαινόμενο που παρατηρήθηκε μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά παντού στην Ελλάδα – χωρίς να υπάρχει παντού ανάλογη έξαρση.

Το άρθρο αναφέρει πως η Ελλάδα διαχειρίστηκε καλά το πρώτο κύμα κορονοϊού χάρη σε δύο παράγοντες: Το γεγονός πως επιβλήθηκε γρήγορα καθολικό lockdown και το δεύτερο ότι τηρήθηκε ευλαβικά από τον κόσμο. Η εικόνα όμως σήμερα είνα εντελώς διαφορετική, καθώς σημειώνεται ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Το σύστημα Υγείας στα όρια

Ο ανταποκριτής μιλά με την Πνευμονολόγο του “Παπανικολάου“, Μηλίτσα Μπιτζάνη, η οποία αναφέρει πως η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη. Όπως τονίζει, ενημερώνουν τα κεντρικά μόλις αδειάζει κρεβάτι ΜΕΘ και αμέσως στέλνουν καινούριους ασθενείς.

Ο δε επιχειρηματίας στον χώρο των τελετών, Κώστας Μπαμπούλας, λέει πως στην αρχή της πανδημίας είχαν δύο με τρεις ταφές λόγω κορονοϊού την εβδομάδα και τώρα έχουν πέντε με έξι ημερησίως. Πράγματι, τον Νοέμβριο, οι θάνατοι πέρασαν τους 1.000 και το περασμένο (σ.σ. το άρθρο δημοσιεύτηκε πριν από δύο ημέρες) Σαββατοκύριακο, ο αριθμός των νεκρών ήταν τριψήφιος, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού.

Η έξαρση της πανδημίας είχε σαν αποτέλεσμα το σύστημα Υγείας που επλήγη σοβαρά από υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση στα χρόνια της κρίσης να κινδυνεύει να “γονατίσει“. Οι ΜΕΘ είναι κατειλημμένες κατά 86% και το σύστημα έφτασε στα όριά του, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αποφασίσει την επίταξη ιδιωτικών κλινικών, για να ενισχύσει το ΕΣΥ.

Τί καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Το άρθρο μεταφέρει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση εφησυχασμένη από την χαμηλή εξάπλωση της πανδημίας, “άνοιξε” τον τουρισμό χωρίς ασφάλεια, ενώ παράλληλα δεν ενίσχυσε το σύστημα Υγείας, ούτε με προσλήψεις, ούτε με υποδομές. Έτσι, η δημόσια υγεία μπήκε σε κίνδυνο, στο βωμό ενός αμφισβητούμενου οικονομικού οφέλους. Η οικονομία θα παρουσιάσει βαθύτατη ύφεση, ενώ είχε ανακάμψει για δύο χρόνια, η ανεργία που μειωνόταν αυξάνεται και πάλι, ενώ το χρέος αναμένεται και πάλι να πάρει την ανιούσα στο 209%  – και πιθανόν να φτάσει σε επίπεδα που είχαμε δει στην χρηματοπιστωτική κρίση, όταν η χώρα προσέφυγε σε διεθνή δανεισμό και επιβλήθηκε ένα καταστροφικό Μνημόνιο.

Διαβάστε το άρθρο του Spiegel

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ