Μητροπολίτης Πατρών: Δεν θα γιορτάσουμε του Αγίου Ανδρέα, μείνετε σπίτι

Μοιραστείτε το:

Προκειμένου να προστατευθούν οι πιστοί της Πάτρας από τον κορονοϊό και να μην συμβεί στην πόλη τους ό,τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη όταν εόρτασε ο ναός την ημέρα του Αγίου Δημητρίου -με το εκκλησίασμα να καταστρατηγεί βασικά πρωτόκολλα υγιεινή-. τους καλεί να μην βγουν από τα σπίτια τους στις 30 Νοεμβρίου, την ημέρα εορτής του πολιούχου της πόλης.

Έκκληση επίσης έγινε και από τον πρωθυπουργό προς τον δήμαρχο της πόλης προς τον περιφερειάρχη να εντείνουν τους ελέγχους.

Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος, καλεί τους πιστούς «να κάνουν τον φετινό εορτασμό υπόθεση βαθειάς εσωτερικής περισυλλογής, προσευχής και κατανύξεως».
«Ενώσατε από εκεί που θα ευρίσκεσθε την προσευχή σας με την ιδική μας που θα προσφέρετε στον ναό του Αγίου Ανδρέου και ενώπιον του φρικτού θυσιαστηρίου». Μάλιστα, σημειώνει πως «ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας θα είναι στο σπίτι σας, στο τραπέζι σας, γιατί δεν έλειψε ποτέ από την καρδιά σας».

Ποιος είναι ο μητροπολίτης Χρυσόστομος

Για δεκαεπτά χρόνια ήταν ηγούμενος της Ιεράς μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών  την οποία παρέλαβε ερειπωμένη και ανακαίνισε εκ βάθρων και επανίδρυσε. Το 1993 προσελήφθη στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησία της Ελλάδος όπου αρχικά υπηρέτησε ως Κωδικογράφος και στη συνέχεια ως Γραμματέας των Συνοδικών Επιτροπών Τύπου και Μοναχικού Βίου. Το 2000 διορίστηκε Β΄ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου και το 2003 Αρχιγραμματέας αυτής. Στις 19 Φεβρουαρίου 2005 εξελέγη Μητροπολίτης Πατρών με 66 ψήφους (επί 71 ψηφισάντων).

Η εορτή του Αγίου Ανδρέα

Δίπλα στον παλιό Ναό είναι το πηγάδι του Αγίου Ανδρέα. Στη θέση του παλαιού ναού προϋπήρχε η πηγή της Δήμητρας στην οποία λειτουργούσε και μαντείο μόνο για αρρώστους, όπως αναφέρει ο Παυσανίας. Η περιοχή της μαντικής πηγής ήταν ο τόπος όπου δίδασκε ο Απόστολος Ανδρέας. Σύμφωνα με την παράδοση δίπλα σ” αυτή την πηγή σταυρώθηκε.
Η λατρεία του Αγ. Ανδρέα συσχετίστηκε με τη λατρεία της θεάς Δήμητρας με διάφορους τρόπους. Μια λατρευτική πρακτική ήταν η διανυκτέρευση στο ναό και η αναμονή για εμφάνιση του Αγίου σε όνειρο. Πρόκειται για την αρχαία πρακτική της «κατ’ όναρ επιφανείας του θείου» (incubatio), η οποία εφαρμοζόταν και στη λατρεία της Δήμητρας, στην εορτή των Επιφανίων και συνεχίστηκε και στον χριστιανισμό.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ