Κορονοϊός Σουηδία: Πέφτει το προσδόκιμο ζωής για πρώτη φορά τον τελευταίο αιώνα [vids]

Μοιραστείτε το:

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα δημοσκόπησης στη Σουηδία, σύμφωνα με τα οποία το 82% των Σουηδών είτε «κάπως» είτε «πολύ ανησυχούν» για το αν μπορεί η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στην πρόκληση. Καθολικές είναι οι ανησυχίες για την ικανότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης να αντεπεξέλθει στην πανδημία. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι το προσδόκιμο ζωής στη χώρα, πρόκειται να μειωθεί για πρώτη φορά τον τελευταίο αιώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών, ο πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λεβέν πραγματοποίησε ένα από τα σπάνια διαγγέλματά του, επισημαίνοντας ότι η χώρα περνά δοκιμασία εξαιτίας της Covid. «Η μικρή ανάσα που πήραμε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο τέλειωσε», τόνισε ο επικεφαλής της σουηδικής κυβέρνησης. «Περισσότεροι μολύνονται. Περισσότερα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας καταλαμβάνονται από ασθενείς με την COVID-19 σε σοβαρή κατάσταση. Περισσότεροι πεθαίνουν», υπογράμμισε ο Λεβέν.

Ο Στέφαν Λεβέν επέμεινε ότι έχει μεγάλη σημασία όλοι να ενεργήσουν ως έθνος και ότι οι πάντες φέρουν μεγάλη ευθύνη. Αναγνώρισε ότι η εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης το φθινόπωρο δεν ήταν καθόλου καλή. «Πάρα πολλοί αμέλησαν τις συστάσεις» των ειδικών και των Αρχών, έκρινε ο Λεβέν. «Αλλά τώρα βλέπουμε πως ο κόσμος αρχίζει ξανά να συμπεριφέρεται με υπευθυνότητα», συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι οι μετακινήσεις έχουν μειωθεί και πολλοί εργάζονται από το σπίτι. «Η Σουηδία τίθεται υπό δοκιμασία. Αλλά η Σουηδία θα αντέξει τη δοκιμασία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι το δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργεί, οικοδομούνται σπίτια και στρώνονται δρόμοι, ενώ τα παιδιά πηγαίνουν στα σχολεία τους.

Περιορισμοί στις συναθροίσεις ενώ τα κρούσματα «εκτοξεύονται»

Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία ανακοίνωσε την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020 ότι θα περιορίσει τις δημόσιες συναθροίσεις στα 8 άτομα, το μέγιστο, μια πρωτόγνωρη απόφαση από την αρχή της πανδημίας. «Οι πολίτες δεν μένουν πιστοί στις συστάσεις κατά του νέου κορονοϊού, όπως έκαναν την άνοιξη. Γι’ αυτό ακριβώς η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις, που έως σήμερα οριζόταν σε 50-300 ανθρώπους ανάλογα την περίσταση, μειώνεται στους 8 από την 24η Νοεμβρίου, ένα πολύ παρεμβατικό και άνευ προηγουμένου αλλά αναγκαίο μέτρο που στοχεύει να μειωθεί η καμπύλη του αριθμού μολύνσεων», εξήγησε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν.

«Πρόκειται για έναν νέο κανόνα για ολόκληρη την κοινωνία. Μην πηγαίνετε στα γυμναστήρια, μην πηγαίνετε στις βιβλιοθήκες, μην οργανώνετε δείπνα. Ακυρώστε τα», υπογράμμισε ο Σουηδός πρωθυπουργός. Πρόκειται για μία από τις σπάνιες απαγορεύσεις που αποφάσισε η σκανδιναβική χώρα.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ