Εμβόλιο κορονοϊού: Πότε θα έρθει στην Ελλάδα [vids]

Μοιραστείτε το:

Στο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με το πότε θα έρθουν στην Ελλάδα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κι ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 99 θανάτους, 608 διασωληνωμένους και 2.018 νέα κρούσματα στη χώρα μας, το τελευταίο 2ωρο.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Πέτσας είπε ότι όλα δείχνουν τα εμβόλια θα έρθουν και στην Ελλάδα πριν βγει το 2020 και πως έως το τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού.

«Σήμερα έχουμε την ευτυχή συγκυρία να βλέπουμε πολλές εταιρείες να προχωρούν με αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια επομένως ο σχεδιασμός είναι πολύ πιο ρεαλιστικός σήμερα από ότι κάποιους μήνες πριν και πράγματι και με τις ανακοινώσεις από την Αμερική και από την Ευρώπη και την πρόοδο της Κομισιόν είναι σαφές ότι μπορούμε να έχουμε ασφαλή εμβόλια περί τα τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου όπως ήταν και το αρχικό πλάνο του υπουργείου Υγείας.

»Αν κάποιος μπορεί να πει κάτι με σιγουριά είναι ότι αυτό το πλάνο καθίσταται πιο ρεαλιστικό. Και αυτός ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πάρα πολλά εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα και τη δυνατότητα να εμβολιάζονται πάνω από 2.100.000 συμπολίτες μας τον μήνα προκειμένου να φτάσουμε γρήγορα και κάποια στιγμή μετά τον Μάρτιο σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού και σίγουρα τη δυνατότητα να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου», είπε χαρακτηριστικά.

Η άρση του lockdown

Να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανακοίνωσε την παράταση του lockdown έως τις 06:00 το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου. «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός τότε θα αρχίσει να μειώνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μία σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα. Προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα για τον κορονοϊό μέχρι και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 », τόνισε ο Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια του briefing.

Καμπανάκι για τον εορτασμό του Αγ. Ανδρέα στην Πάτρα

Υπογράμμισε επίσης ότι απαγορεύεται η ανταλλαγή επισκέψεων. «Ιδίως για την Πάτρα ενόψει της γιορτής του Αγίου Ανδρέα, αυτής της πολύ μεγάλης γιορτής για την πόλη εφιστούμε την προσοχή σε όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα», τόνισε. «Να μη γίνει μία ακόμα μεγάλη τοπική γιορτή εστία υπερμετάδοσης», συμπλήρωσε.

Οι πιο επιβαρυμένες περιοχές

Όπως είπε οι πιο επιβαρυμένες περιοχές είναι: Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαϊα και Λέσβος.

Νέα εποχή από την… άνοιξη

«Η κυβέρνηση με την βοήθεια των ειδικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Τα επόμενα βήματα θα ανακοινωθούν όταν υπάρχουν περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας. Στόχος παραμένει ένας: οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την άνοιξη του 2021 -με το καλό- να ανοίξει μια νέα εποχή για την χώρα μας. Οι ΜΕΘ πριν την πανδημία ήταν 557, σήμερα λειτουργούν πάνω από 1.260 κλίνες ΜΕΘ».

«Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και να μπορέσουμε να περιγράψουμε και το σχέδιο σταδιακής επανόδου στην κανονικότητα», τόνισε απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιτάξεων στην Αττική

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση σκοπεύει να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές και στην Αττική λόγω της πίεσης που υφίσταται το ΕΣΥ ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Εάν χρειαστεί, ξέρετε στο σχεδιασμό μας είναι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και η επίταξη αν αυτό είναι απαραίτητο. Πρώτα ενισχύουμε το ΕΣΥ όπως έχουμε αποδείξει ότι κάνουμε, μετά προχωρούμε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, επίταξη όπου χρειάζεται όπως στις δύο κλινικές στη Θεσσαλονίκη. Γενικά αντιμετωπίζουμε τη χώρα σαν μία υγειονομική περιφέρεια προκειμένου να κερδίσουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα».

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ