Σερβία Κηδεία Πατριάρχη Ειρηναίου: Λαϊκό προσκύνημα σε εξέλιξη – Απίστευτες εικόνες εν μέσω πανδημίας [vids]

Μοιραστείτε το:

Η σορός έφτασε στην εκκλησία με στρατιωτικό κιλίβαντα και – αντίθετα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται για την πανδημία – το φέρετρο άνοιξε ώστε η σορός να τεθεί σε προσκύνημα. Ο πατριάρχης πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Βελιγραδίου, το πρωί της Παρασκευής, σε ηλικία 90 ετών. Είχε εισαχθεί στις 4 Νοεμβρίου, όταν βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία την Τετάρτη, οπότε και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση.

Εικόνα από την σερβική τηλεόραση

Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΜΠΕ, από το Βελιγράδι, οι πιστοί από σήμερα το μεσημέρι μπορούν να προσέρχονται στον ναό για να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα αρχιερέα. Οι αρχές απηύθυναν έκκληση σε όλους όσους θα προσέλθουν να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας. Το πρωί τελέστηκε λειτουργία στον καθεδρικό ναό των Αρχαγγέλων με την συμμετοχή πολλών ιεραρχών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την παρουσία εκατοντάδων πιστών, εντός και εκτός του ναού, λίγοι εκ των οποίων φορούσαν μάσκα.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο στις 9:00 η ώρα το πρωί στον ναό του Αγίου Σάββα ενώ το σκήνωμα θα τοποθετηθεί σε κρύπτη εντός του ναού που κατασκευάστηκε ειδικά για την ταφή Σέρβων αρχιερέων. Θα είναι ο πρώτος Πατριάρχης που θα ταφεί στην κρύπτη του ναού του Αγίου Σάββα.

Είχε χοροστατήσει στην κηδεία του Αμφιλόχιου Μαυροβουνίου

Να σημειωθεί πως ο Ειρηναίος είχε χοροστατήσει στην εξόδιο ακολουθία του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, Αμφιλόχιου, ο οποίος επίσης απεβίωσε από επιπλοκές του κορονοϊού. Η εξόδιος ακολουθία είχε γίνει στις 30 Οκτωβρίου, κάτω από άκρως επικίνδυνες συνθήκες ασφαλείας, με την συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων που συνωστίστηκαν για ώρες. Ο Ειρηναίος βρέθηκε θετικός λίγες ημέρες μετά την κηδεία.

Εικόνες από την Kurir της Σερβίας

Ποιος ήταν ο Ειρηναίος

Γεννήθηκε το 1930 στην πόλη Τσάτσακ της Κεντρικής Σερβίας. Σπούδασε στο τμήμα Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα. Το 1959 εκάρη μοναχός. Το 1974 εξελέγη επίσκοπος της Επαρχίας της Μοραβίτσα και το επόμενο έτος επίσκοπος του Νις, θέση στην οποία παρέμεινε για 35 χρόνια. Εξελέγη Πατριάρχης Σερβίας στις 22 Ιανουαρίου 2010 και ενθρονίστηκε την επομένη.

Σημειώνεται πως η Σερβία μετρά – σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία – 110.351 κρούσματα και 1.140 θανάτους.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ