Εμβόλιο Pfizer: Πιθανή η έγκριση για κυκλοφορία πριν το τέλος του χρόνου

Μοιραστείτε το:

Tην πιθανότητα έγκρισης για την κυκλοφορία του εμβολίου της Pfizer/BioNTech μέχρι τα τέλη του έτους ανέφερε ο διευθυντής της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης.

«Δουλεύουμε πυρετωδώς», είπε ο Ουγούρ Σαχίν. Διευκρίνισε ότι το αίτημα έγκρισης του εμβολίου πρόκειται να κατατεθεί αύριο Παρασκευή στην αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA).

«Υπάρχει μια πιθανότητα να μπορέσουμε να λάβουμε φέτος την έγκριση στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη ή και στις δύο», διαβεβαίωσε ο ερευνητής, που είναι ειδικευμένος στην ανοσολογία. «Είναι πιθανόν να μπορούμε να διανείμουμε τα εμβόλια τον Δεκέμβριο», πρόσθεσε.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία φαρμάκων (ΕΜΑ) βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση της εξέτασης του προϊόντος ενόψει της έγκρισής του και την επόμενη εβδομάδα θα της παραδοθούν συμπληρωματικά δεδομένα, είπε ο Σαχίν.

Μπουρλά: Η διανομή θα ξεκινήσει λίγες ώρες αφού λάβει έγκριση

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε νωρίτερα και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρος Μπουρλά, ο οποίος αποκάλυψε ότι η εταιρεία του είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διανομή του εμβολίου για τον κορονοϊό, λίγες ώρες από τη στιγμή που θα λάβει την επίσημη έγκριση. Μιλώντας στο Sky News ανέφερε ότι η Pfizer θα υποβάλει αίτηση για άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο «πολύ, πολύ σύντομα – μέσα σε λίγες μέρες» και ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει αμέσως τη διανομή των πρώτων 20 εκατ. δόσεων του εμβολίου για τον κορονοϊό που είναι ήδη έτοιμες.

«Πιστεύω ότι το δεύτερο μισό του 2021 θα είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία για πολλούς από εμάς», τόνισε. «Το φως είναι πραγματικό – υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», είπε χαρακτηριστικά.

Προστασία για τουλάχιστον έναν χρόνο

Αν όλοι οι παράγοντες, δηλαδή οι κυβερνήσεις, οι φαρμακευτικές εταιρείες και η εφοδιαστική αλυσίδα, δουλέψουν σωστά, «μπορούμε να εμβολιάσουμε το 60-70% του πληθυσμού μέχρι τον χειμώνα του 2021», σημείωσε ο Σαχίν. «Αν το καταφέρουμε, θα έχουμε έναν φυσιολογικό χειμώνα, χωρίς νέες καραντίνες», πρόσθεσε ο συνιδρυτής της BioNTech.

Η κοινοπραξία Pfizer/BioNTech έχει ήδη υπογράψει πολλά συμβόλαια, ιδίως με την ΕΕ και τις ΗΠΑ και συζητά επί του παρόντος «με 30 χώρες». Συζητούν επίσης με πολλούς οργανισμούς, όπως με τον ΟΗΕ, με στόχο να καταστεί το εμβόλιο διαθέσιμο «παντού στον κόσμο» και να μειωθεί το κόστος του, ώστε να είναι προσιτό και στις φτωχότερες χώρες.

Ο 55χρονος Σαχίν και η σύζυγός του, Οζλέμ Τουρετσί, η ιατρική διευθύντρια και συνιδρύτρια της εταιρείας, «ασφαλώς» και θα εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν.

Ο Σαχίν εμφανίστηκε βέβαιος για την ασφάλεια του εμβολίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί «καμία σοβαρή παρενέργεια», εξήγησε.

Όσον αφορά τη διάρκεια της προστασίας που θα παρέχει, αυτό είναι ένα θέμα που θα διευκρινιστεί στις επόμενες μελέτες. «Λογικά, θα έλεγα ότι το εμβόλιο θα προστατεύει για τουλάχιστον έναν χρόνο, ίσως και περισσότερο», πρόσθεσε.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ