Αθηνά Λινού: Στόχος να κρατήσουμε τα κρούσματα στα 3.200 τις επόμενες εβδομάδες, καμία ελπίδα για μείωση [vid]

Μοιραστείτε το:

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον Ant1, η κυρία Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Αθήνας τόνισε ότι η κατάσταση είναι δραματική και τόνισε ότι το πρόβλημα προέκυψε λόγω υποεκτίμησης του κινδύνου.

Συγκεκριμένα κατηγόρησε την Πολιτεία ότι δεν εκτίμησε εγκαίρως πόσο μεγάλος θα είναι ο κίνδυνος. Υποτίμησε την κατάσταση. Πρόσθεσε μάλιστα, σχολιάζοντας το θέμα που έχει προκύψει με τις κλινικές, ότι αν είχαν ειδοποιηθεί δύο μήνες νωρίτερα να φτιάξουν τις υποδομές τους, τα πράγματα ίσως να ήταν διαφορετικά.

Μάλιστα είπε ότι εμείς ως χώρα δεν κάναμε μελέτες εγκαίρως, δηλαδή δεν πήραμε τυχαιοποιημένο δείγμα του πληθυσμού σε όλη τη χώρα για να δούμε που υπάρχουν αυξημένα κρούσματα και να ξέρουμε που θα ξεσπάσει η πανδημία. Για να προλάβουμε. Και ακόμα δεν υπάρχει μελέτη. Ούτε για το εμβόλιο υπάρχει μελέτη αυτήν τη στιγμή. Δεν έχει μελετηθεί ποιοι είναι αρνητικοί να το κάνουν και με ποια μεθοδολογία θα τους πείσουμε να το κάνουν. Οπότε μπορεί να έχουμε εμβόλιο σε έναν δύο μήνες αλλά να μην έχουμε ανθρώπους που να προτίθενται να το κάνουν.

Επίσης, όπως είπε η κ. Λινού, «δεν γίνεται καμία προσπάθεια να στηρίξουμε ψυχολογικά τους λειτουργούς υγείας αυτή τη στιγμή. Και εκτίμησε ότι σε λίγο θα καταρρεύσουν οι λειτουργοί υγείας από επαγγελματική εξουθένωση και δεν θα βρίσκουμε. Όπως δεν βρίσκουμε τώρα κλίνες, δεν θα βρίσκουμε κλινικούς, δεν θα βρίσκουμε γιατρούς», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Βασιζόμαστε σε άπειρους νέους εθελοντές άλλων ειδικοτήτων να υποστηρίξουν ένα πολύ δύσκολο θέμα. Που δεν είναι έμπειροι να το αντιμετωπίσουν. Οι έμπειροι γιατροί μπορούν να αντιμετωπίσουν και την κρίση. Όπως ο έμπειρος στρατιωτικός τον πόλεμο, ο νεοσύλλεκτος δεν μπορεί να αντιδράσεις».

Σχετικά με την πορεία της διασποράς του κορονοϊού και ερωτηθείσα για το πότε αναμένει να φτάσουμε στο μαγικό αριθμό των 500 κρουσμάτων, η επιδημιολόγος εκτίμησε: «μακάρι να βγω ψεύτρα και λυπάμαι γι ΄αυτό που θα πω αλλά ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε το 3.200. Ο στόχος μας δηλαδή είναι να σταθεροποιηθούμε τις επόμενες 2-3 εβδομάδες εκεί στα 3.200 κρούσματα την ημέρα, όχι να μειωθούν. Δεν υπάρχει ελπίδα, αυτό φοβάμαι».

Μιλώντας για το άνοιγμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση υπήρξε απόλυτα σαφής: Μην τολμήσουν να κάνουν καμία συζήτηση για άνοιγμα της εστίασης πριν τα Χριστούγεννα. Αν αρχίσει ο κόσμος να πηγαίνει στα εστιατόρια και τα ρεβεγιόν η διασπορά θα είναι τεράστια. Το λιανεμπόριο μπορεί να ελεγχθεί. Το 80% των κρουσμάτων είναι σε κλειστούς χώρους διασκέδασης, εστιατορίων. Ας πέσει χρήμα με επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε να αντέξουμε αν ανοίξουν. Αν είχαμε πόλεμο θα αγοράζαμε πολεμοφόδια» κατέληξε.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ